Για αυτό το κέικ χρησιμοποιήσαμε ποικιλία μήλου Gala, η οποία χαρακτηρίζεται από γλυκιά και ήπια γεύση, τραγανή αλλά όχι σκληρή υφή και πορτοκαλί ή κοκκινωπή εμφάνιση. Εσείς βέβαια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια ποικιλία μήλου προτιμάτε.
Η διαδικασία παρασκευής του είναι εξαιρετικά απλή, αφού για το κέικ δεν θα χρεαστείτε ούτε μίξερ. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι το γλάσο, καθώς μπορεί να χρειαστεί λίγη παραπάνω ώρα για να πήξει. Μην παραλείψετε να το προσθέσετε στο κέικ όμως, γιατί σίγουρα θα χάσετε κάτι από τη νοστιμιά του στο τελικό αποτέλεσμα.
- 380 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- ⅔ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 3 αυγά μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 300 ml ηλιέλαιο
- 120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 300 γρ. μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους
Για το γλάσο
- 60 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. ζάχαρη καστανή
- 150 ml κρέμα γάλακτος
Ένα γλυκό κρασί από την ποικιλία Μοσχάτο, με αρωματική πολυπλοκότητα, ένταση και διάρκεια. Η πρόταση του WSPC: Floralis Moscatel Oro Famillia Torres
Το κέικ
- Για το κέικ μήλου χωρίς μίξερ με γλάσο καστανής ζάχαρης προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 17°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε δεύτερο μεγάλο μπολ χτυπάμε με αυγοδάρτη τα αυγά και έπειτα προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το γιαούρτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε στο μείγμα και τα μήλα και ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον φούρνο για 55- 65 λεπτά. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, τρυπάμε με ένα μαχαίρι το κέικ, μόλις βγει καθαρό βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Το γλάσο
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και φέρνουμε σε βρασμό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Αφού λιώσει η ζάχαρη χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1-2 λεπτά.
- Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει και έπειτα περιχύνουμε το κέικ. Αν το γλάσο γίνει πολύ πηχτό, το ζεσταίνουμε ελαφρά σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί.