Υλικά
- 8-10 φέτες ψωμί του τοστ ή άλλο λευκό ψωμί χωρίς κόρα, μπαγιάτικο
- 50 γρ. βούτυρο, μαλακό
- 500 ml γάλα
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 2 αυγά
- 75 γρ. ζάχαρη, λευκή ή καστανή
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 100 γρ. σταφίδες ή αποξηραμένα κράνμπερι (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για την πουτίγκα με ψωμί και βούτυρο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Αλείφουμε τις φέτες ψωμιού με βούτυρο και τις κόβουμε στη μέση.
- Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε μέσα τις φέτες του ψωμιού, προσθέτοντας αν θέλουμε σταφίδες ανάμεσα στις στρώσεις.
- Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην βράσει. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη βανίλια. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα, χτυπώντας συνεχώς.
- Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από το ψωμί και αφήνουμε 5 λεπτά να απορροφηθεί.
- Ψήνουμε την πουτίγκα στον φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει.
- Σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή, συνοδεύοντας ιδανικά με λίγη κρέμα γάλακτος ή παγωτό βανίλια.
- Αντί για σταφίδες ή cranberries, μπορούμε να βάλουμε κομματάκια σοκολάτας.
- Μια πρέζα μοσχοκάρυδο δίνει πιο «ζεστή» γεύση.
Αμαρυλλίς Τσέγκου