Υλικά
για 35 κουλουράκια
- 500 γρ. αλεύρι μαλακό
- ¾ φλ. ελαιόλαδο ή ανάμεικτο ελαιόλαδο με καλαμποκέλαιο
- 125 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο, τριμμένο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ½ φλ. χυμό πορτοκάλι, φρεσκοστυμμένο
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα κουλουράκια κανέλας κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με την κανέλα και το γαρίφαλο.
- Μέσα σε μπολ χτυπάμε με σύρμα το λάδι με τη ζάχαρη και το ξύσμα των πορτοκαλιών, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκάλι, τα ρίχνουμε στο μείγμα του λαδιού και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι γιατί μπορεί να μην το πάρει όλο, ανακατεύοντας στην αρχή με σπάτουλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα στο χέρι, μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη. Δεν πρέπει να παραζυμώσουμε, ίσα να γίνει ομοιογενής και μαλακή η ζύμη.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και στο μεταξύ στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος 2 ταψιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C, στον αέρα.
- Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης, 25 γρ. περίπου και πλάθουμε κουλουράκια. Τα αραδιάζουμε στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν καθώς θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
- Ψήνουμε και τα δύο ταψιά μαζί σε διαφορετικές σκάλες του φούρνου, για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Όταν ξεφουρνίσουμε τα μπισκότα στην αρχή θα είναι μαλακά, αλλά όταν κρυώσουν θα σκληρύνουν και θα γίνουν τραγανά. Δεν πρέπει να τα παραψήσουμε γιατί θα χάσουν την αφράτη υφή τους.
Ιωάννα Σταμούλου