Το ρύζι χρησιμοποιείται παγκοσμίως στη μαγειρική και δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο ευέλικτα υλικά που με την ήπια γεύση του ταιριάζει σε τεράστιο αριθμό συνταγών, το βρίσκεις πραγματικά παντού, είναι οικονομικό και σε χορταίνει. Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που το έχουν σχεδόν αποκλείσει από τη διατροφή τους, θεωρώντας ότι είναι μια «παχυντική» ή «ανθυγιεινή» τροφή, επηρεαζόμενοι από διάφορες δίαιτες που δαιμονοποιούν τους υδατάνθρακες.

Βέβαια, το ρύζι προσφέρει θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα σε μία ισορροπημένη διατροφή, γι’ αυτό και όσοι δεν μπορούν να το αποχωριστούν, αναζητούν την πιο υγιεινή επιλογή ρυζιού στο εμπόριο. Και ενώ υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ρυζιού, στο εμπόριο αυτά που βρίσκουμε πιο εύκολα είναι το λευκό και το καστανό, με το καστανό να διατηρεί ευρέως τη φήμη του πιο υγιεινού. 

Όπως συμβαίνει και με άλλες τροφές, για παράδειγμα με το αλεύρι, όλα έχουν να κάνουν με την επεξεργασία. Έτσι, παρά τη χρωματική τους διαφορά, το λευκό και το καστανό ρύζι προέρχονται από το ίδιο φυτό και η διαφορά τους έγκειται στον τρόπο επεξεργασίας τους.

Το καστανό ρύζι είναι αναποφλοίωτο, επομένως περιέχει όχι μόνο το ενδοσπέρμιο (ή αλλιώς, το μέρος που συνήθως θεωρούμε «ρύζι»), αλλά και το πίτουρο και τη φύτρα, που περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Από την άλλη, όσον αφορά στο λευκό, κατά την επεξεργασία του αφαιρούνται το πίτουρο και η φύτρα με αποτέλεσμα να χάνονται και τα θρεπτικά συστατικά που τα συνοδεύουν. Από την άλλη βέβαια, αυτό το κάνει πιο εύκολο στο μαγείρεμα, αφού χρειάζεται λιγότερο χρόνο. 

Ρύζι


Θερμίδες και διατροφική αξία 

Λευκό και καστανό ρύζι παρουσιάζουν παρόμοιο «διατροφικό προφίλ». Κατά βάση, έχουν λίγα λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ενώ και τα δύο περιέχουν ελάχιστα σάκχαρα (λιγότερα από 1 γραμμάριο).

Από εκεί και πέρα, το καστανό ρύζι υπερέχει όσον αφορά κάποια θρεπτικά συστατικά. Όπως αναφέραμε, λόγω της ενσωμάτωσης του πίτουρου και της φύτρας, περιέχει ελαφρώς περισσότερες φυτικές ίνες, ανά φλιτζάνι (3 γραμμάρια, αντί για 2 που περιλαμβάνει το λευκό), όπως και περισσότερη πρωτεΐνη, με το καστανό να έχει 6 γραμμάρια ανά φλιτζάνι, ενώ το λευκό 4 γραμμάρια. Επίσης, υπερτερεί σε μαγνήσιο, βιταμίνη Β και ψευδάργυρο.

Επιπλέον, το καστανό ρύζι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το λευκό, επομένως επιλέγεται περισσότερο από όσους θέλουν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. 

Ωστόσο, κάποιοι παραγωγοί φροντίζουν να εμπλουτίζουν το λευκό ρύζι με θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό ίσως υπάρχουν διαφορές από εταιρία σε εταιρία. Επίσης, το λευκό επιλέγεται από πολλούς διότι είναι πιο εύπεπτο συγκριτικά και χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να μαγειρευτεί, γεγονός που του δίνει μεγάλο ατού όταν θέλεις να ετοιμάσεις ένα γρήγορο γεύμα. 

Δεν υπάρχει συνεπώς μία απόλυτη απάντηση, ψάχνοντας το πιο υγιεινό ρύζι. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι όλα τα τρόφιμα, λιγότερο ή περισσότερο θρεπτικά, έχουν θέση στη διατροφή σου και από εκεί και έπειτα, αυτό που θα κερδίζει μία πιο συχνή θέση στο διατροφολόγιο σου, έχει να κάνει με τις εξατομικευμένες ανάγκες σου.