Το tadka στη συνταγή αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία το λάδι ζεσταίνεται σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια, προστίθενται μπαχαρικά (στη δική μας συνταγή σπόροι μουστάρδας και φύλλα κάρι) τα οποία μαγειρεύονται για να βγάλουν τα αρώματά τους. Για το tadka, χρησιμοποιούμε ολόκληρα μπαχαρικά, σωταρισμένα σε καυτό λάδι, ώστε να διατηρήσουν ατόφιο το άρωμα τους. Το έντονα αρωματικό αυτό λάδι προστίθεται καυτό στο σερβίρισμα του φαγητού. 

Υλικά

Για το μείγμα μπαχαρικών

  • 1 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. κόλιανδρο σε σπόρους 
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
  • 1-2 κ.γ. τσίλι σε νιφάδες
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • ½ κ.γ. κουρκουμά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή 
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και λιωμένες
  • 3 εκ. τζίντζερ τριμμένο
  • 1½ κ.σ. ξύδι λευκό
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για το κάρι

  • 2 κ.σ. λάδι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα μεγάλη, τριμμένη
  • 1 κονσέρβα (400 ml) γάλα καρύδας
  • 100 ml νερό
  • 1-2 πιπεριές τσίλι πράσινες, κομμένες κατά μήκος
  • 600 γρ. ψάρι λευκό, φιλέτο (π.χ. μπακαλιάρος), κομμένο σε κομμάτια των 2 εκ.

Για το tadka 

  • 1 κ.σ. λάδι
  • ½ κ.γ. σπόρους μουστάρδας
  • 10 φύλλα κάρι

Για σερβίρισμα

  • κόλιανδρο φρέσκο 

Λευκό Torrontes από την Αργεντινή, με αρώματα lime, ροδάκινου και νότες γιασεμιού. Μέτριο σώμα με φρεσκάδα και ένταση. Η πρότασή του WSPC: Laborum Single Vineyard Torrontes El Porvenir de Cafayate Winery.

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Για το κάρι ψαριού από τη Γκόα πριν ξεκινήσουμε τη συνταγή φτιάχνουμε το μείγμα μπαχαρικών

  1. Σε ένα τηγάνι και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ρίχνουμε το γαρίφαλο, τον κόλιανδρο, το κύμινο, το τσίλι, τον γλυκάνισο, τον κουρκουμά και τα καβουρδίζουμε μέχρι να βγάλουν τα αρώματα τους, για περίπου 8 λεπτά.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, τα αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν και στη συνέχεια τα αλέθουμε για να γίνουν σκόνη. 
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το σκόρδο, το τζίντζερ και το ξύδι και ανακατεύουμε καλά.

Ετοιμάζουμε το κάρι

  1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  2. Ρίχνουμε και το μείγμα μπαχαρικών και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για περίπου 5 λεπτά. 
  3. Προσθέτουμε την ντομάτα και συνεχίζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
  4. Στη συνέχεια βάζουμε το γάλα καρύδας, το νερό και τις πιπεριές τσίλι, ανακατεύουμε καλά και φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται. 
  5. Τέλος, βάζουμε το ψάρι και μαγειρεύουμε για επιπλέον 8 λεπτά.

Για το σερβίρισμα

  1. Ετοιμάζουμε το tadka: Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι, σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τους σπόρους μουστάρδας και τα φύλλα κάρι. Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να αρχίσουν να σκάνε οι σπόροι και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Σερβίρουμε το κάρι σε πιάτα, προσθέτουμε το tadka, ανακατεύουμε απαλά και γαρνίρουμε με φρέσκο κόλιανδρο.