Αν υπάρχει μια κομπόστα φρούτου που ταυτίζεται με τις γεύσεις των παιδικών μας χρόνων, αυτό είναι σίγουρα το ροδάκινο. Και αν υπάρχει μια χώρα που έχει κατακτήσει την τέχνη της κομποστοποίησης αυτού του φρούτου, αυτή είναι η Ελλάδα. Με δεκάδες χιλιάδες τόνους να εξάγονται κάθε χρόνο, η χώρα μας βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς κομπόστας ροδάκινου, ξεπερνώντας παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Οι εύφορες πεδιάδες της Κεντρικής Μακεδονίας, με «πρωταθλητές» τους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια του ροδάκινου που προορίζεται για κονσερβοποίηση.

Κομπόστα ροδάκινο βήμα-βήμα

Βήμα 1: Χαράζουμε ένα μικρό σταυρό στη βάση κάθε ροδάκινου, για να αφαιρείται πιο εύκολα η φλούδα.

Κομπόστα ροδάκινο βήμα-βήμα

Βήμα 2: Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα.

Κομπόστα ροδάκινο βήμα-βήμα

Βήμα 2: Τα βουτάμε σε παγωμένο νερό για να ξεφλουδιστούν πιο εύκολα.

Η κομπόστα ροδάκινου, εκτός από γευστική νοσταλγία, είναι και μια έξυπνη λύση διατήρησης του φρούτου το καλοκαίρι που είναι στην εποχή του. 
Μια κομπόστα φτιαγμένη σωστά, μπορεί να γίνει ένα ελαφρύ δροσερό επιδόρπιο, ένα συνοδευτικό για γιαούρτι ή να το προσθέσουμε σε διάφορα γλυκά ή τούρτες. 

Το μυστικό της καλής κομπόστας ξεκινά από την επιλογή του φρούτου. Ιδανικά, θέλουμε σφιχτά, αλλά ώριμα ροδάκινα και γλυκά που να ξεφλουδίζονται εύκολα. Προτιμάμε τις μεγαλύτερες ποικιλίες ή τις λεγόμενες «συμπύρηνες», που αποχωρίζονται εύκολα το κουκούτσι τους. Αυτές είναι οι πιο κατάλληλες για βράσιμο και συντήρηση.

Κομπόστα ροδάκινο βήμα-βήμα

Βήμα 3: Τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στη μέση ή σε τέταρτα, αφαιρώντας το κουκούτσι.

Κομπόστα ροδάκινο βήμα-βήμα

Βήμα 4: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το νερό...

Κομπόστα ροδάκινο βήμα-βήμα

Βήμα 4: ...τη ζάχαρη...

Κομπόστα ροδάκινο βήμα-βήμα

Βήμα 4: ...και το χυμό λεμόνι.

Το σιρόπι μπορεί να είναι όσο ελαφρύ ή πλούσιο θέλουμε. Αν τα ροδάκινα είναι πολύ γλυκά, μπορούμε να μειώσουμε τη ζάχαρη ή να την αντικαταστήσουμε με μέλι ή χυμό φρούτων. Η ζάχαρη φυσικά βοηθάει στην καλύτερη συντήρηση του φρούτου, αν κι εγώ γενικά δεν χρησιμοποιώ πάρα πολύ, αλλά είναι αρκετή για να το συντηρήσει σωστά. Ακόμα χρησιμοποιούμε το χυμό λεμονιού στο σιρόπι, γιατί τονίζει τη γεύση και προστατεύει το χρώμα. 

Το σιρόπι μπορούμε να αφήσουμε σκέτο ή να το αρωματίσουμε με κανέλα, γαρίφαλο, βανίλια, τζίντζερ, φύλλα βασιλικού ή δυόσμου ή ότι άλλο μας αρέσει, ενώ όσο περισσεύει εννοείται πως το φυλάμε, γιατί είναι ιδανικό για κοκτέιλ, γλυκά, φρουτοσαλάτες, παγωτά ή γιαούρτι ή ότι άλλο μας εμπνεύσει.

Κομπόστα ροδάκινο βήμα-βήμα

Βήμα 5: Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την κανέλα.

Κομπόστα ροδάκινο βήμα-βήμα

Βήμα 6: Ρίχνουμε τα κομμένα ροδάκινα στο σιρόπι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά.

Κομπόστα ροδάκινο βήμα-βήμα

Βήμα 7: Μοιράζουμε τα ροδάκινα, ζεστά, σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.

Τέλος, αποθηκεύουμε τα ροδάκινα σε αποστειρωμένα βάζα για σωστή συντήρηση. Αν πρόκειται να καταναλωθούν εντός 10 ημερών, δεν χρειάζεται να γίνει παστερίωση, αποθηκεύουμε σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς, μαζί με το σιρόπι του, και διατηρούμε στο ψυγείο για αυτές τις μέρες.

Κομπόστα ροδάκινο βήμα-βήμα

Βήμα 8: Γεμίζουμε τα βάζα με το σιρόπι, αφήνοντας 1–2 εκατοστά κενό.

Κομπόστα ροδάκινο βήμα-βήμα

Απολαμβάνουμε την κομπόστα μας.
Υλικά
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την κομπόστα ροδάκινο βήμα-βήμα πλένουμε καλά τα ροδάκινα και χαράζουμε ένα μικρό σταυρό στη βάση κάθε ροδάκινου, για να αφαιρείται πιο εύκολα η φλούδα.
  2. Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα και τα βουτάμε σε παγωμένο νερό για να ξεφλουδιστούν πιο εύκολα.
  3. Τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στη μέση ή σε τέταρτα, αφαιρώντας το κουκούτσι.
  4. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμόνι.
  5. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και προσθέτουμε την κανέλα.
  6. Ρίχνουμε τα κομμένα ροδάκινα στο σιρόπι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για ακόμα 5–10 λεπτά, αναλόγως πόσο σφιχτά είναι, μέχρι να μαλακώσουν αλλά προσέχοντας να μη λιώσουν.
  7. Μοιράζουμε τα ροδάκινα, ζεστά, σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.
  8. Γεμίζουμε τα βάζα με το σιρόπι, αφήνοντας 1–2 εκατοστά κενό και κλείνουμε καλά τα καπάκια όσο είναι ζεστό το μείγμα μας.

Για περισσότερη σιγουριά στη συντήρηση μπορούμε προαιρετικά να τα γυρίσουμε ανάποδα για 5-10 λεπτά ή να τα βράσουμε σε μπεν μαρί μέσα σε κατσαρόλα με νερό για 10–15 λεπτά, έτσι θα διατηρηθεί η κομπόστα για μήνες.