Υπάρχουν μυρωδιές που δεν τις ξεχνάς, ακόμη κι αν πέρασαν χρόνια από την τελευταία φορά που τις συνάντησες. Ο βασιλικός είναι μία από αυτές. Ίσως, γιατί τον συναντάμε εδώ και γενιές στις αυλές, στα περβάζια, ακόμη και σε μικρά γλαστράκια στο μπαλκόνι της πόλης, κάτω από τον ήλιο του καλοκαιριού.

Ο βασιλικός (Ocimum basilicum) είναι πολλά περισσότερα από ένα αρωματικό φυτό. Έχει μακρά ιστορία, και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ενίσχυση της πέψης, τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και την ανακούφιση από μικρές εντάσεις του σώματος και του νου. Δεν είναι τυχαίο ότι παλιότερα, σε πολλά σπίτια, έφτιαχναν έγχυμα βασιλικού για να «ηρεμήσουν τα σωθικά», όπως έλεγαν.

Με λεπτό αλλά γεμάτο άρωμα, η παρουσία του φέρνει μια αίσθηση καθαρότητας και φρεσκάδας, που λειτουργεί και στο ψυχικό μας πεδίο. Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού, εκείνο που αναδύεται μόλις τρίψεις τα φύλλα ανάμεσα στα δάχτυλα, περιέχει ενώσεις με ήπια αντιοξειδωτική και αντισηπτική δράση. Το αφέψημά του είναι ελαφρύ, ευχάριστο και πίνεται άνετα, κυρίως μετά το φαγητό.

Βασιλικός σε σαλάτα

Αλλά ο βασιλικός δεν ανήκει μόνο στην κατηγορία των βοτάνων. Είναι βότανο που αγαπά τη μαγειρική, όπως και η μαγειρική τον αγαπά επίσης. Στην ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, συντροφεύει κυρίως τα καλοκαιρινά πιάτα. Η σχέση του με την ντομάτα είναι μοναδική: λίγα φρέσκα φύλλα σε μια απλή σάλτσα ντομάτας είναι αρκετά για να αλλάξουν όλο το πιάτο. Ταιριάζει υπέροχα σε σαλάτες, σε πίτες, πάνω σε πίτσα και είναι η ψυχή ενός χειροποίητου πέστο με ελληνικό χαρακτήρα: ελαιόλαδο, σκόρδο, ξηροί καρποί. Προτείνω να δοκιμάσεις ψημένα αμύγδαλα - ταιριάζουν εξαιρετικά. Και αν το φτιάξεις βράδυ, πρόσθεσε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ένας υπέροχος συνδυασμός για την πνευματική κόπωση της ημέρας.

Ο βασιλικός δεν αντέχει τη θερμότητα. Για αυτό τον προσθέτουμε πάντα στο τέλος του μαγειρέματος. Μόνο τότε διατηρεί το άρωμα, τη φρεσκάδα και τις ιδιότητές του. Πρόσεξε να τον κόψεις με το χέρι και όχι με μαχαίρι για να μην τον τραυματίσεις αλλά και γιατί έτσι θα του δώσεις χώρο να αναπνεύσει στο πιάτο.

Αξίζει να τον δοκιμάσεις και σε συνταγές έκπληξη, όπως να προσθέσεις λίγο βασιλικό πάνω σε παγωμένο καρπούζι, σε λεμονάδα, ακόμη και σε επιδόρπια με φρούτα ή γιαούρτι.

Ο βασιλικός είναι ένα φυτό που δεν θέλεις να σου λείπει. Όχι μόνο γιατί δίνει γεύση, αλλά γιατί τονώνει το σώμα και το πνεύμα. Σου θυμίζει να κόβεις μόνο όσο έχεις πραγματικά ανάγκη και να μην βιάζεσαι. Και, κυρίως, να κρατάς στη ζωή σου γεύσεις και αρώματα που αξίζει να μένουν.