Αν αγαπάς τις φρουτένιες, ζουμερές τάρτες αλλά δεν θέλεις να παιδευτείς τώρα που είναι καλοκαίρι, τότε αυτή είναι η συνταγή που πρέπει να δοκιμάσεις. Φρόντισε να τη συνοδεύσεις με μια μπάλα σπιτικό παγωτό βανίλια.
Το πιο σημαντικό βήμα σε αυτή τη συνταγή είναι η επιλογή των φρούτων που θα χρησιμοποιήσεις. Φρόντισε να έχουν μία ισορροπία μεταξύ τους, να βάλεις κάποια γλυκά και κάποια ξινά. Εγώ πρόσθεσα ροδάκινα για τη γλύκα τους και διάφορα μούρα για την όξινη τους γεύση.
για τη ζύμη
- 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¼ φλ. ζάχαρη
- ¾ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.σ. βούτυρο, παγωμένο
- ½ φλ. ξινόγαλο
για τη γέμιση
- ½ φλ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. καλαμποκάλευρο
- ½ κ.γ. κάρδαμο, τριμμένο
- 5 ροδάκινα, κομμένα σε φέτες
- 1 φλ. σμέουρα, μύρτιλλα και φραγκοστάφυλα
- ½ κ.σ. χυμό λεμονιού
- 3 κ.γ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- Για την τάρτα με ροδάκινα, σμέουρα, μύρτιλλα και φραγκοστάφυλα ξεκινάμε φτιάχνοντας τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το καλαμποκάλευρο και το κάρδαμο.
- Προσθέτουμε όλα τα φρούτα, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, προσθέτουμε το δυόσμο και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε τα φρούτα σε πυρίμαχο σκεύος και τα απλώνουμε καλά.
- Για να ετοιμάσουμε τη ζύμη, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και απαλά με τα χέρια μας το ανακατεύουμε με το αλεύρι. Κάνουμε γρήγορες κινήσεις ώστε το βούτυρο να παραμείνει κρύο.
- Τέλος προσθέτουμε το ξινόγαλα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Με τη βοήθεια ενός κουταλιού απλώνουμε το μείγμα της ζύμης πάνω από τα φρούτα.
- Ψήνουμε την τάρτα στον φούρνο για 40-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Καλό είναι να την απολαύσουμε την ίδια μέρα, σερβίροντάς τη με παγωτό ή χωρίς, αλλιώς την επόμενη μέρα χάνει λίγο από τη νοστιμιά και τη φρεσκάδα της.