Σήμερα, το ιρλανδέζικο ουίσκι αποτελεί μια από τις πιο αναπτυσσόμενες κατηγορίες αποσταγμάτων στην παγκόσμια αγορά προσπαθώντας να αποκαταστήσει την παλιά του αίγλη. Η ιστορία του είναι μακρά και οι διακυμάνσεις στις παραγόμενες ποσότητες και στη δημοφιλία του ήταν δραματικές. 

Το ιρλανδέζικο ουίσκι υπήρξε ένα από τα πρώτα αποστάγματα που καταναλώθηκαν στην Ευρώπη  περίπου το 12ο αιώνα, βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στις παγκόσμιες αγορές στις αρχές του 19ου αιώνα καλύπτοντας το 60% της παγκόσμιας κατανάλωσης ουίσκι και λίγο αργότερα, στα μέσα του 20ού αιώνα, πάλευε στα όρια της αφάνειας. Η εκπληκτική του ανάκαμψη, που συνεχίζει μέχρι σήμερα, ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 1980 με τη δημιουργία της «Cooley Distillery» από τον John Teeling και το επιθετικό μάρκετινγκ του Jameson από την Pernod Ricard. 

Τα χαρακτηριστικά τους

Σε γενικές γραμμές, τα ι ρλανδέζικα ουίσκι χαρακτηρίζονται από την απαλότητα, τα φρουτώδη αρώματα, τις γεύσεις που θυμίζουν σπόρους δημητριακών και τις νότες καπνού και καραμέλας από την κατ’ ελάχιστο τριετή τους ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια που δεν πρέπει να ξεπερνούν σε χωρητικότητα τα 700 λίτρα. Τα παραπάνω τα οφείλουν στο ότι χρησιμοποιούν μικρό ποσοστό βύνης και στο ότι πολύ σπάνια το ψήσιμο των σπόρων, κατά την παραγωγή της, γίνεται παρουσία καπνού. Αυτό διαφοροποιεί τα Ιρλανδέζικα ουίσκι από τα πιο βαριά γευστικά και καπνικά single malt της Σκωτίας που χρησιμοποιούν μόνο βύνη και αρκετά συχνά την τύρφη κατά τη βυνοποίηση. 

Από τα διάφορα είδη των Ιρλανδέζικων ουίσκι, τα blended αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία φτάνοντας το 90% της συνολικής παραγωγής. Άλλες κατηγορίες που ενδέχεται να συναντήσεις είναι τα single malt, τα pot still, τα grain και τα single grain. Τα δυο πρώτα παράγονται σε παραδοσιακούς αποστακτήρες που έχουν το σχήμα «φλιτζανιού», γνωστούς ως pot still. Σε αντίθεση με τα Σκωτσέζικα που είναι διπλής απόσταξης, τα Ιρλανδέζικα είναι συνήθως τριπλής απόσταξης. Αυτό συμβάλει σε ένα πιο ραφιναρισμένο και απαλό γευστικό χαρακτήρα. Από την άλλη, τα grain ουίσκι αποστάζονται σε αποστακτήρες στήλης συνεχούς ροής. Σπάνια, βέβαια, θα βρεις εμφιαλωμένο μόνο του ένα grain ουίσκι καθώς αυτά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των blended. 

Λόγω της γευστικής τους απαλότητας τα Ιρλανδέζικα ουίσκι είναι ιδανικά για τη δημιουργία κοκτέιλ, να καταναλωθούν από μόνα τους με ή χωρίς πάγο και συνοδεία φαγητού ή με τον καφέ σου σε έναν κλασσικό και αγαπημένο Irish coffee.