Υλικά
  • 1  συκωταριά αρνίσια, μέτρια ή κατσικίσια
  • 500 γρ. εντεράκια
  • 10  κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. ρίγανη ή δυόσμο ξερό
  • 100 γρ. ρύζι γλασέ
  • 1 κ.γ. μπούκοβο , ή κατά βούληση
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά μεγάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 λεμόνια

Βιδιανό με αρώματα εσπεριδοειδών, νότες μπαχαρικών και πικάντικη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Hesperis Vidiano Ιδαία Οινοποιητική
 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη μαγειρίτσα με ρύζι, μυρωδικά και μπούκοβο βάζουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια για 10 λεπτά σε άφθονο καυτό νερό, στο οποίο προσθέτουμε μισό κομμένο λεμόνι.
  2. Βγάζουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια από την κατσαρόλα, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε.
  3. Σε ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τη συκωταριά για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.
  4. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα σκορδάκια και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 3 λεπτά ακόμη.
  5. Προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη ή το δυόσμο, το μπούκοβο και συμπληρώνουμε με περίπου με 500 γρ. ζεστό νερό ή το ζωμό από τα εντόσθια, αν το προτιμάμε.
  6. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι και συμπληρώνουμε με 1000 ακόμη γρ. ζεστό νερό, περίπου.
  7. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε, αφήνοντας για 20 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της σούπας.
  8. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: χτυπάμε τα αυγά σε ελαφριά μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους, το χυμό από τα λεμόνια και σε ροή προσθέτουμε 1 φλυτζάνι ζεστό ζουμί από τη σούπα.
  9. Περιχύνουμε τη σούπα ανακινώντας την κατσαρόλα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
  10. Σερβίρουμε στα πιάτα τη μαγειρίτσα, εμπλουτίζουμε με μπούκοβο, λεμόνι και λίγο άνηθο.
  • Στη μαγειρίτσα σούπα μπορούμε να προσθέσουμε το κεφάλι από το αρνί, γλυκάδια και κοιλίτσες ψιλοκομμένα και σωστά προετοιμασμένα.
  • Εμπλουτίζουμε αν θέλουμε με 200 γρ. μαρούλια, σπανάκι ή σέσκουλα ψιλοκομμένα.
  • Στο φαγητό ταιριάζει και το κόκκινο πιπέρι.