Φτιάχνοντας οποιοδήποτε γλυκό, σίγουρα το αλάτι είναι το τελευταίο υλικό που μπορεί να σκεφτείς ότι χρειάζεσαι. Αλεύρι, ζάχαρη, διογκωτική ουσία κλπ., είναι όλα στη θέση τους, όμως το αλάτι πρέπει επίσης να βρει ένα σταθερό πόστο και στα γλυκά και κατά βάση στις ζύμες.

Γιατί όμως είναι απαραίτητο το αλάτι στα γλυκά; Το αλάτι ενισχύει τη γεύση, την υφή, ακόμη και την εμφάνιση του γλυκού. Ένα κέικ ή ένα brownie, για παράδειγμα θα ήταν κάπως πιο μονότονο χωρίς την προσθήκη λίγου αλατιού.

Επίσης, το αλάτι ρυθμίζει τον ρυθμό της ζύμωσης σε αρτοσκευάσματα, όπως τα λατρεμένα cinnamon rolls, τα οποία μάλιστα βοηθά να ροδίσουν πιο εύκολα.

Εκτός από συστατικό μίας ζύμης βέβαια, το αλάτι μπορεί να μπει και ως topping σε σοκολατάκια, μπισκότα, κέικ και brownies, απογειώνοντάς τα με την ελαφριά salty αίσθηση που δένει μοναδικά με αυτές τις παρασκευές. Μην ξεχνάς άλλωστε την αλατισμένη καραμέλα, που αποτελεί γενικώς αγαπημένη γεύση και μοναδικό πάντρεμα. 

Πρόσεξε το είδος του αλατιού 

Παρόλο που δεν υπάρχει ένας μόνο τύπος αλατιού για χρήση σε αρτοσκευάσματα, χρειάζεται προσοχή στο τι θα επιλέξεις, καθώς διαφορετικοί τύποι αλατιού έχουν διαφορετική πυκνότητα και «συμπεριφορά» και ορισμένα αλάτια είναι πιο αλμυρά από άλλα.

«Υπάρχουν πολλά είδη»; Θα αναρωτηθείς. Μα βέβαια, το θαλασσινό, το επιτραπέζιο, το ροζ αλάτι Ιμαλαίων και ο ανθός αλατιού είναι κάποια από τα βασικά. 

Σε ποιες συνταγές γλυκών ταιριάζει το αλάτι

Μια πρέζα αλάτι αρμόζει σχεδόν σε όλες τις συνταγές, ωστόσο πρέπει να ξέρεις πού είναι καλό να προσθέσεις λίγο παραπάνω. Για παράδειγμα, κάθε φορά που χρησιμοποιείς ξηρούς καρπούς, καραμέλα, καφέ ή σοκολάτα στις παρασκευές σου, θα χρειαστεί λίγο περισσότερο αλάτι για να αναδείξεις αυτές τις γεύσεις.

Επίσης, δεδομένου ότι το αλάτι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της γλουτένης και τη ρύθμιση της μαγιάς, μην εκπλαγείς αν βρεις αρκετή ποσότητα αλατιού σε οποιαδήποτε συνταγή γλυκιάς ζύμης.

Αλάτι στα γλυκά


Η τελευταία πινελιά που κάνει τη διαφορά 

Το αλάτι σε νιφάδες που πέφτει σαν το χιόνι πάνω σε μπισκότα, brownies και σοκολατένιες μπάρες αποτελεί αυτή τη γκουρμέ πινελιά που έψαχνες. Ταυτόχρονα, μπορεί να δώσει μία ανεπαίσθητα τραγανή υφή. Σε κάθε περίπτωση, μην πέσεις στην παγίδα να το χρησιμοποιήσεις πάνω από οποιαδήποτε συνταγή, αλλά περιορίσου σε όσα αναφέραμε.