Αφράτα, μέσα και έξω αυτά τα pancakes, συνδυάζονται με φρέσκα φρούτα, πραλίνα φουντουκιού, μέλι ή ακόμα και σκέτα. Θα σας ξετρελάνουν! Εδώ τα φτιάχνουμε με ξινόγαλο, γιατί αυτό, σε συνδυασμό με τη σόδα, τα κάνει αφράτα.
Υλικά
για περίπου 10 pancakes
- 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 15 γρ. κακάο
- 40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα
- ½ κ.γ. αλάτι
- 350 ml ξινόγαλο
- 2 αυγά μεγάλα
- 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 60 γρ. σταγόνες σοκολάτας ή ψιλοκομμένη σοκολάτα κουβερτούρα (προαιρετικά)
- βούτυρο για το ψήσιμο των pancakes
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα σοκολατένια pancakes, σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το ξινόγαλο, το αυγό, το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια. Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά.
- Ενσωματώνουμε τα υλικά ανακατεύοντας με ένα πιρούνι, δημιουργώντας ένα χυλό.
- Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και αναμειγνύουμε ελαφρά.
- Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε 1 κ.γ. βούτυρο. Αφού λιώσει και ζεσταθεί ρίχνουμε στο κέντρο του τηγανιού περίπου 2-3 κ.σ. από το χυλό.
- Ψήνουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια του pancake. Το γυρίζουμε και το ψήνουμε και από την άλλη μεριά και το ψήνουμε για 2 λεπτά.
- Συνεχίζουμε με τη γκανάζ: σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος. Δεν την αφήνουμε να βράσει.
- Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και αφού κατεβάσουμε την κρέμα από τη φωτιά, την προσθέτουμε. Αφήνουμε να σταθεί για 2-3 λεπτά και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε τα pancakes ζεστά με φρέσκα φρούτα και τη γκανάζ που ετοιμάσαμε.
Αν δεν έχουμε ξινόγαλο, προσθέτουμε σε μία κούπα γάλα 1 κουταλιά χυμό λεμονιού ή 1 κουταλιά ξύδι και το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Μόλις περάσουν, είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί στη συνταγή.