Με έναν δροσιστικό συνδυασμό τεκίλας, φρέσκου λάιμ και triple sec, η Μαργαρίτα ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στο ξινό, το γλυκό και το αλμυρό, αντιπροσωπεύοντας την «ουμάμι» διάσταση του κόσμου των ποτών. Πώς όμως έφτασε στα ποτήρια μας;

Οι ιστορίες προέλευσης

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία δημιουργίας της Μαργαρίτας. Το κοκτέιλ πιθανότατα εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ιστορίες γύρω από το θέμα που με τον καιρό επικράτησαν και έγιναν αρκετά δημοφιλείς. Κάποιες εκδοχές μάλιστα έχουν και στοιχεία που - ποιος ξέρει - θα μπορούσαν να είναι και αλήθεια.

Σύμφωνα με μία από αυτές, το ποτό δημιουργήθηκε αρχικά σε ένα μπαρ κοντά στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ (στη Χουάρες ή την Τιχουάνα). Η λέξη Margarita στα ισπανικά σημαίνει «μαργαρίτα», και ο μύθος λέει ότι ένας ιδιοκτήτης μπαρ έφτιαξε το ποτό για μια ντόπια χορεύτρια, επειδή δεν θυμόταν πώς να φτιάξει το κοκτέιλ Magnolia που του είχε ζητήσει. Έτσι, πρόσθεσε τεκίλα στη συνταγή και ονόμασε το νέο ποτό «Margarita», εμπνευσμένος από το λουλούδι. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι δημιουργήθηκε σε ένα εστιατόριο μεταξύ Τιχουάνα και Ροσαρίτο για την πρώην χορεύτρια του θιάσου Ziegfeld, Marjorie King, η οποία ήταν αλλεργική σε όλα τα οινοπνευματώδη εκτός από την τεκίλα. Επειδή όμως δεν της άρεσε σκέτη ο Μεξικανός εστιάτορας Κάρλος (Ντάνι) Ερέρα πρόσθεσε αλάτι και λάιμ και έτσι όχι μόνο έλυσε το πρόβλημα, αλλά δημιούργησε το 1938 το πλέον διάσημο κοκτέιλ. Ακόμα λέγεται ότι πήρε το όνομά του από την ηθοποιό Ρίτα Χέιγουορθ, της οποίας το πραγματικό όνομα ήταν Margarita Cansino, κατά τη διάρκεια μιας θεατρικής της εμφάνισης στην Τιχουάνα τη δεκαετία του 1940, ενώ άλλοι αποδίδουν τη δημιουργία του στην τραγουδίστρια Πέγκι Λι, καθώς το Πέγκι ήταν παραδοσιακό χαϊδευτικό του ονόματος Μάργκαρετ, και έτσι προέκυψε το  «Margarita».

Υπάρχει βέβαια και η θεωρία ότι η Μαργαρίτα εξελίχθηκε από ένα κοκτέιλ γνωστό ως «Daisy» που σημαίνει μαργαρίτα στα αγγλικά. Οι ιστορικοί των κοκτέιλ λένε ότι το Daisy ήταν ένα μείγμα από αλκοόλ, χυμό εσπεριδοειδών και γρεναδίνη, σερβιρισμένο με τριμμένο πάγο, το οποίο ήταν δημοφιλές τη δεκαετία του 1930 και του 1940. Οι θαμώνες έπιναν gin daisies, whiskey daisies και tequila daisies. Η αρχική συνταγή για την τελευταία περιλάμβανε τεκίλα, λικέρ πορτοκαλιού, χυμό λάιμ και μια δόση σόδας. Με τη μεξικανική επιρροή, το Daisy έγινε γνωστό με το ισπανικό του όνομα, Margarita.

Καπνιστή Μαργαρίτα

Κλασική Μαργαρίτα

Ο Τεξανός εστιάτορας Μαριάνο Μαρτίνεζ ξεκίνησε να σερβίρει παγωμένες Μαργαρίτες το 1971. Το ποτό έγινε τόσο δημοφιλές που οι μπάρμαν δεν προλάβαιναν να καλύψουν τη ζήτηση. Έτσι, ο Μαρτίνεζ και ένας φίλος του μετέτρεψαν μια μηχανή παγωτού soft-serve σε μηχανή παρασκευής Μαργαρίτας μεγάλης κλίμακας. Αυτή η μηχανή βρίσκεται πλέον στο Εθνικό Μουσείο Σμιθσόνιαν. 

Τι περιέχει μια Μαργαρίτα

Το εμβληματικό ποτό αποτελείται από τεκίλα, λικέρ πορτοκαλιού (το Cointreau θεωρείται η καλύτερη επιλογή, αλλά μπορεί να αντικατασταθεί με Grand Marnier ή Triple Sec), φρέσκο λάιμ και αλάτι. Η τεκίλα είναι ένα αποσταγμένο ποτό που παράγεται από τα φυτά μπλε αγαύης, τα οποία καλλιεργούνται στην πόλη Τεκίλα, στην πολιτεία Χαλίσκο του Μεξικού. Ορισμένοι bartenders αντικαθιστούν το παραδοσιακό λικέρ πορτοκαλιού με νέκταρ αγαύης για μια ελαφρώς διαφορετική γεύση. Το κοκτέιλ κατέληξε να είναι τόσο δημοφιλές που στην Αμερική σερβίρονται 185.000 ποτά κάθε ώρα!

Πώς σερβίρεται

Το ποτήρι στο οποίο σερβίρεται το ποτό είναι εξίσου εμβληματικό με το ίδιο το κοκτέιλ. Το ποτήρι Μαργαρίτας διαθέτει ένα μεγάλο, καμπυλωτό μπολ στην κορυφή, με φαρδύ χείλος που επιτρέπει την προσθήκη αλατιού για όποιον το επιθυμεί. Πολλοί ειδικοί στα γυάλινα σκεύη πιστεύουν ότι το σχήμα του προέρχεται από το γαλλικό ποτήρι σαμπάνιας, γνωστό ως coupe.


Η Ημέρα της Μαργαρίτας

Τα περισσότερα κλασικά κοκτέιλ έχουν τη δική τους μέρα αφιερωμένη στον εορτασμό τους. Κάθε χρόνο, στις 22 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα Μαργαρίτας καθώς θεωρείται το επίσημο ποτό της διασκέδασης. Η μεγαλύτερη Μαργαρίτα στον κόσμο φτιάχτηκε στο Λας Βέγκας. Το Margaritaville Casino του ξενοδοχείου Flamingo κατέχει το ρεκόρ, δημιουργώντας μια τεράστια Μαργαρίτα 32.176 λίτρων σε μια δεξαμενή ύψους 5,18 μέτρων. Χρειάστηκαν 60 άτομα και 300 ώρες για να ολοκληρωθεί η παρασκευή του γιγαντιαίου ποτού, το οποίο ονομάστηκε «Lucky Rita» και δημιουργήθηκε για τον εορτασμό των εγκαινίων του καζίνο το 2011. Το μείγμα περιείχε 8.078 λίτρα τεκίλα, 8.638 λίτρα Margaritaville Margarita mix, 2.763 λίτρα triple sec και 12.870 λίτρα Lemon-x Margarita mix. Ακόμα ανάμεσα στις πιο ακριβές εκδοχές του κοκτέιλ ήταν αυτή που δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 από τον Marco Antonio στο Μανχάταν. Ο Antonio έφτιαξε τη Silk Stocking Margarita για να τιμήσει τα 70 της χρόνια. Το κοκτέιλ περιείχε Clase Azul Ultra añejo τεκίλα, αξίας $1.500 το μπουκάλι, ενώ το ποτήρι του, με περίγραμμα από μεξικάνικο αλάτι, κόστιζε 2.500 δολάρια. 

Η Μαργαρίτα στην Αθήνα, κλασική και πειραγμένη

Η Μαργαρίτα όπως είναι φυσικό με τα χρόνια εξελίχθηκε σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές, οι οποίες έχουν ομολογουμένως κατακτήσει και τα αθηναϊκά μπαρ. Οπότε για κλασική Μαργαρίτα θα πας στο Ipitou the bar, θα κάτσεις στο μπαρ και θα την απολαύσεις χαζεύοντας σ' έναν πεζόδρομο της πόλης που γίνεται χαμός ακόμα και τις καθημερινές. Για καπνιστή Margarita - και προσωπική μου αγαπημένη - θα κατευθυνθείς στο Tiki, στο Κουκάκι, για να τη δοκιμάσεις με Smoky Daisy Triple Sec. Αν όμως τη θέλεις πιο πικάντικη θα πας σίγουρα στο Barro Negro αφού εκεί οι άνθρωποι ειδικεύονται στο μεσκάλ και φτιάχνουν δικό τους triple sec. Στο Line υπάρχει η Delusional Margarita που περιέχει θυμάρι, κέτσαπ και μουστάρδα επιβεβαιώνοντας την επιστροφή των savory cocktails. Έπειτα στο Baba au rum θα πας για μια παραλλαγή με πιο φρέσκια και αρωματική διάσταση που έχει στα συστατικά της δυο τεκίλες αρωματισμένες με κάρδαμο και ακούει στο όνομά Anti-Novel Margarita. Τέλος, αν θες να δοκιμάσεις κάτι πραγματικά ιδιαίτερο και βασισμένο στο κλασικό κοκτέιλ θα κινηθείς προς το The Bar In Front Of The Bar για τη Μαργαρίτα σαν tacos, που έχει αντίστοιχο όνομα και γεύση.