
Τα viral parmesan onion crisps είναι τραγανά σνακ από παρμεζάνα και φρέσκα ή καραμελωμένα ή αποξηραμένα κρεμμύδια. Πρόκειται για μια απλή αλλά γευστική λιχουδιά που εδώ και λίγο καιρό κάνει χαμό στα social media, κυρίως στο TikTok, λόγω της εύκολης παρασκευής και της εκπληκτικής γεύσης τους.
Υπάρχουν βίντεο με αυτό τον ιδιαίτερο συνδυασμό κρεμμυδιού και τυριού που έχουν περισσότερες από 2 εκατομμύρια προβολές, σε μόλις δύο εβδομάδες. Στην ουσία οι δημιουργοί περιεχομένου φτιάχνουν τραγανές μπουκίτσες τυριού, όπου η παρμεζάνα λιώνει και ψήνεται μέχρι να γίνει χρυσαφένια και τραγανή, ενώ το κρεμμύδι προσθέτει γλυκύτητα και ένταση στη γεύση. Συχνά περιέχουν και καρυκεύματα όπως πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη ή ακόμα και πικάντικες νότες (π.χ. καγιέν).
Η συνταγή είναι απίστευτα εύκολη, έτοιμη μέσα σε 15 λεπτά, ενώ αποτελεί τέλεια επιλογή για όσους ακολουθούν κετογονική δίαιτα ή αποφεύγουν το αλεύρι. Φυσικά, μπορείς να τα απολαύσεις σκέτα σαν σνακ την ώρα που παρακολουθείς την αγαπημένη σου σειρά στην τηλεόραση για παράδειγμα ή να τα εντάξεις σε σαλάτες και σούπες.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις παρμεζάνα ή ακόμα και έναν συνδυασμό 50:50 από παρμεζάνα και τσένταρ ή ελβετικό τυρί. Γενικά δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός και μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο τυρί σου αρέσει περισσότερο. Γι' αυτό και η παρακάτω συνταγή αποτελεί τη βασική διαδικασία και μπορείς εσύ να προσθέσεις επιπλέον μπαχαρικά ή καρυκεύματα. Σκέψου επίσης πως αν το βγάλεις βίντεο, μπορεί να γίνεις κι εσύ viral.
Υλικά
- 1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
- 1 κρεμμύδι φρέσκο, κομμένο σε ροδέλες ή ¼ φλ. τραγανά αποξηραμένα κρεμμύδια ή καραμελωμένα αν θες πιο γλυκιά γεύση
- ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- ¼κ.γ. πιπέρι
- ¼ κ.γ. πάπρικα ή καγιέν για μια πικάντικη εκδοχή (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Απλώνουμε πρώτα το τυρί ομοιόμορφα.
- Έπειτα τοποθετούμε τα κρεμμύδια.
- Ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά σε ένα μπολ και με μικρές κουταλιές από το μείγμα μας αλείφουμε τα κρεμμύδια. Προσέχουμε να μην είναι υπερβολικά κοντά γιατί θα απλώνουν στο ψήσιμο.
- Ψήνουμε για 6-8 λεπτά, μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και τραγανά.
- Αφήνεις να κρυώσουν για 5 λεπτά πριν τα αφαιρέσουμε από το ταψί και απολαμβάνουμε.
Tip
- Φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο για 3-4 μέρες, αλλά είναι τόσο νόστιμα που σπάνια κρατάνε τόσο πολύ.