Η εκπομπή του ΣΚΑΪ «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» βρέθηκε στην Ιθάκη και δεν γινόταν να μην επισκεφτεί το μοναδικό τυροκομείου του νησιού. Ο ιδιοκτήτης του, ο Χρύσανθος Καραβίας, λέει όλη του την ιστορία, πώς τον επηρέασε η Οδύσσεια στον τρόπο με τον οποίο τυροκομεί, αλλά και τελικά πόσο πολύ αγαπάει όλη αυτή τη διαδικασία που τον κάνει τόσο χαρούμενο.
«Οι ρίζες μου είναι από την Ιθάκη, γεννήθηκα όμως και μεγάλωσα στη Σαντορίνη. Το 2000 αποφάσισα να επιστρέψω στο νησί και να μείνω εδώ. Αφού έζησα την Ιθάκη, παρατήρησα ότι το γάλα του νησιού δεν το τυροκομούσε κανείς και το έστελναν στην Κεφαλονιά. Μια μέρα λοιπόν είδα ότι πουλούσαν έτοιμα τυροκομεία, με νίκησε η περιέργειά μου και αποφάσισα να ασχοληθώ. Έτσι πριν από 8 χρόνια ξεκίνησα να φτιάχνω τυρί», εξηγεί ο Χρύσανθος.
«Αγόρασα τον χώρο όπου βρίσκεται το τυροκομείο όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι και είναι γνωστός ως ο αγρός του Λαέρτη. Ο Λαέρτης ήταν ο πατέρας του Οδυσσέα και αποφάσισα να μη χαλάσω το μέρος με ένα βιομηχανικό κτίριο. Πρόσθεσα το τυροκομείο κοντέινερ και κινήθηκα έτσι και με τις επόμενες προσθήκες στο μέρος. Η αλήθεια είναι πως αυτά τα τυροκομεία σε κοντέινερ μου δημιουργούν την ασφάλεια ότι ανά πάσα στιγμή μπορώ να τα πάρω μαζί και με τα ψυγεία μου και να φύγω, αν το θελήσω», συνεχίζει.
Στη συνέχεια, η κάμερα της εκπομπής βρέθηκε μέσα στο τυροκομείο και ο Χρύσανθος παρουσίασε όλη τη διαδικασία της τυροκόμησης βήμα - βήμα. Εντυπωσιακή είναι η σπηλιά, ένα μεγάλο ανάχωμα στην ουσία, το οποίο άνοιξε ο ίδιος και έφτιαξε τη σπηλιά με τη φυσική πέτρα από τον αγρό του Λαέρτη, για να ωριμάζουν τα τυριά φυσικά. Είναι ο τρόπος που είδε ότι συνέβαινε στη σπηλιά του Πολύφημου στην Οδύσσεια και έτσι θέλησε να δει αν ο τρόπος που έφτιαχναν τότε τυρί στα πιθάρια, μπορεί να λειτουργεί και σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Χρύσανθος παράγει τυρί μόνο από το τοπικό γάλα της Ιθάκης, αποκλειστικά από το είδος προβάτου που λέγεται Κάτσενο και βρίσκεται στο νησί.