Αύγουστος πέρασε, τα ταξιδάκια και τις βόλτες μας τις κάναμε, τις βουτιές μας επίσης και - σίγουρα - το φαγητό μας το φάγαμε όλο. Πήγαμε σε νησιά και σε βουνά, εντός και εκτός συνόρων, δοκιμάσαμε αγαπημένες γεύσεις στις οποίες γυρίζουμε ξανά και ξανά αλλά και καινούργιες, που μας ενθουσίασαν. Μεζέδες που απολαμβάνουμε όλοι αυτή την εποχή, αμέτρητα παγωτά και πολλά ακόμη. Σε αυτό τον οδηγό συγκεντρώσαμε τα αγαπημένα μας πιάτα και άλλες λιχουδιές από τις φετινές διακοπές.
Γράφουν οι: Καρολίνα Δωρίτη, Νάντια Λιαργκόβα, Γεωργία Περιμένη, Ειρήνη Πλατανιά, Ιωάννα Σταμούλου
Κάλφα στο Μουράγιο, Πάρος
Εδώ με πήγε η φίλη μου η Παριανή, η Νίκη Μηταρέα και έχω να πω ότι ήταν το καλύτερο φαγητό που έφαγα στην Πάρο! Ό,τι κι αν δοκίμασα ήταν τόσο προσεγμένο, τόσο νόστιμο και τόσο ωραία εκτελεσμένο που μπράβο τους. Ο κ. Γιωργάκης όπως έμαθα κάνει τον κόσμο να συρρέει κάθε χρόνο ανελλιπώς στην ταβέρνα του, γιατί ξέρει τη δουλειά, σερβίρει άριστη πρώτη ύλη και είναι επαγγελματίας. Το πιάτο όμως που δοκίμασα και με ξετρέλανε καταρχάς γιατί δεν το ήξερα, και κατά δεύτερον γιατί με τρέλανε με τη γεύση του ήταν τα Κάλφα! Τι είναι αυτά; Κάτι χόρτα, που θυμίζουν στην όψη αλλά όχι στη γεύση τα χοντρά πράσινα σπαράγγια, και που τα τρώνε εκτός από την Πάρο και στην Τήνο και στην Άνδρο. Είναι σαν γλυκά βλαστάρια θα σου λεγα και εκτός από σαλάτα με λάδι και λεμόνι έμαθα ότι τα βάζουν και σε ομελέτες, ακόμα και σε φρικασέ. Ήταν μια νέα γευστική εμπειρία που μαζί με το καρπάτσιο από ψάρι, που μας έφερε δεν θα την ξεχάσω ποτέ! Ν.Λ.
Το Μουράγιο, Αλυκή, Πάρος, 22840-91.165
Τηγανιά τόνου στο Καρνάγιο, Αγία Κυριακή Νοτίου Πηλίου
Στον Κώστα, που δούλευε παλιά στον Μανώλα που έκανε την Αγία Κυριακή προορισμό των απανταχού ψαροφάγων, πάω κάθε χρόνο. Μου αρέσει γιατί είναι αυθεντικό παιδί και έξω καρδιά, αλλά μου αρέσει καταρχάς και το χωριό του. Βρίσκω πως είναι το πιο όμορφο στο Νότιο Πήλιο, το πιο γραφικό, με μια απλότητα και ένα χρώμα, που μου λείπει σε όλη την υπόλοιπη περιοχή. Πάω για να πάρω τα τοπικά ζυμαρικά και τις μαρμελάδες από τις γυναίκες του συνεταιρισμού, πάω για τη βόλτα από το πάρκινγκ σε όλο το χωριό, αλλά πάω και για αυτή την απίθανη τηγανιά τόνου που μόνο εδώ έχω δοκιμάσει και είναι αξεπέραστη! Μια τηγανιά με μπόλικο σκορδάκι και με τον τόνο (φρέσκο φυσικά, πιασμένο από τους ντόπιους ψαράδες σαν τον φίλο μας τον Κυριάκο) ψιλοκομμένο σαν νά ‘ναι γύρος! Συνοδευμένο από το κρασί που πρωτοήπια εκεί, την απίστευτη Κυδωνίτσα Rarus του Μπαϊρακτάρη, δεν θέλω τίποτα άλλο. Μια μερίδα μόνο για μένα, το κρασάκι μου και το φρυγανισμένο ψωμί με λαδορίγανη! Ν.Λ.
Το Καρνάγιο, Αγία Κυριακή Μαγνησίας, 6978618199
Γαρίδες στο Αργώ, Μηλίνα Νοτίου Πηλίου
Ε λοιπόν στο Αργώ πήγα πρώτη φορά φέτος κι ας πηγαίνω εδώ και 6 χρόνια στο Νότιο Πήλιο διακοπές. Και μου άρεσε γιατί εδώ δοκίμασα τις ωραιότερες ψητές γαρίδες του καλοκαιριού! Φυσικά έφαγα κι αλλού γαρίδες και γαριδομακαρονάδα και καραβίδες, αλλά έτσι ωραία ψημένες, παρουσιασμένες και καθαρισμένες (το παραδέχομαι ότι είμαι καλοπερασάκιας και θέλω να μου τις καθαρίζουν) δεν τις έφαγα πουθενά. Εδώ τις απόλαυσα πραγματικά και ήθελα όχι 2 πιάτα που πήραμε αλλά άλλα 2 να παραγγείλω, έκανα, όμως, κράτει. Κράτει γιατί το παράκανα στις διακοπές και έτρωγα δίχως αύριο. Είχε κι άλλα ωραία το Αργώ, που με κέρδισαν όπως η φάβα του και το χταπόδι το ψητό που το φερε με φακές beluga (εντυπωσιάστηκα), αλλά οι γαρίδες ήταν όνειρο! Ν.Λ.
Argo restaurant, Μηλίνα Πηλίου, 24230-65.264
Παγωτό στην Τρίλιζα, Μηλίνα Νοτίου Πηλίου
Τόσα χρόνια που πάω στη Μηλίνα ξέρουμε όλοι οικογενειακώς ότι θα επισκεφτούμε τουλάχιστον 3 φορές στις διακοπές μας την Τρίλιζα. Έχει τα πιο ωραία παγωτά, με ιδιαίτερες γεύσεις και ωραίο σημείο για να τα απολαύσεις. Ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος είναι τέλεια, και ακόμα πιο τέλεια ήταν η γεύση που έβγαλαν και δοκίμασα φέτος: Coconut! Ήταν αναπάντεχα νόστιμη, ελαφριά και μου ‘μεινε στο μυαλό και την καρδιά η γεύση της! Ν.Λ.
Τρίλιζα, Μηλίνα Νοτίου Πηλίου, 6934376073
Ρεβιθάδα με μελιτζάνες στο Περιβόλι της Γωγώς, Επίδαυρος
Τα τελευταία χρόνια έχω εκτιμήσει ιδιαίτερα τα όσπρια στους καταλόγους που προσφέρουν τα ταβερνάκια, ειδικά αν είσαι σε κάποιο χωριό και ιδανικά με τοπικά προϊόντα και συνταγές. Τις ρεβιθάδες λοιπόν τις αγαπώ και, ακόμη περισσότερο, όταν συνδυάζονται με αγαπημένα μου, καλοκαιρινά λαχανικά, όπως οι μελιτζάνες. Κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι βρέθηκα λοιπόν σε αυτό το όμορφο περιβόλι - κυριολεκτικά - το περιβόλι της Γωγώς. Μία κατάφυτη αυλή στην Επίδαυρο, ένα ταβερνάκι σκέτο παράδεισο. Και η απόφαση να την επιλέξω με δικαίωσε. Σε ένα πύλινο έφτασε με μπόλικη σάλτσα ένα χυλωμένο, νόστιμο φαγάκι με τα αρώματα και τις γεύσεις των ρεβιθιών με τη μελωμένη μελιτζάνα και το δενδρολίβανο που ήταν έντονο να δένουν μοναδικά. Γ.Π.
Το Περιβόλι της Γωγώς. Εθνική Οδός Άργους - Αρχαίας Επιδαύρου 1, Αρχαία Επίδαυρος, τηλ. 27530-41.500
Ψάρια και θαλασσινά στο Λιμάνι της Κατίνας, Αμοργός
Είχα πολύ καιρό να ευχαριστηθώ τόσο φρέσκο ψάρι σε τόσο λογικές τιμές σε ταβέρνα σε νησί τον Αύγουστο. Συγκινήθηκα, θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια και έφαγα εκεί τρεις συνεχόμενες μέρες (και αν ήμουν μόνη μου ειλικρινά θα έτρωγα και κάθε μέρα!). Τίμια οικογενειακή ταβέρνα με άριστη πρώτη ύλη στην Αιγιάλη της Αμοργού, με φρεσκοτατα ψάρια και θαλασσινά πιασμένα την ίδια μέρα, από σκορπίνες, χάνους και μπαλάδες μέχρι αστακούς για ονειρικές μακαρονάδες. Τηγάνι τοπ χωρίς λαδίλα και δυσάρεστες μυρωδιές, τραγανά τα ψάρια απ’ έξω, τρυφερά, ζουμερά και όλο γεύση από μέσα. Η χταποδόπιτα αποκάλυψη με σπιτικό φύλλο, χταποδάκι, κάπαρη και ελιά - ένα όνειρο! Η κακαβιά ό,τι καλύτερο έχω φάει σε ταβέρνα από τα παιδικά μου χρόνια, με μπόλικα ψάρια και λαχανικά σερβιρισμένα στο πλάι σε πιατέλα. Ένα τεράστιο μπράβο σε αυτήν την ταβέρνα και για το φαγητό αλλά και για το σέρβις της. Ανυπομονώ να ξαναπάω του χρόνου! Κ.Δ.
Το λιμάνι της Κατίνας, Αιγιάλη Αμοργού, 22850-73.269
Χωριάτικη σαλάτα στο Καφενείο του Πρέκα, Αμοργός
Από τα πιο χαρακτηριστικά μαγαζιά της Αμοργού είναι το Καφενείο του Πρέκα που κλέβει την παράσταση από το 1965 στο λιμάνι των Καταπόλων. Είναι καφενείο με τα όλα του, με τηλεοράσεις βίντατζ, καφεζυθεστιατόριο και πρακτορείο εισιτηρίων - όλα μαζί. Το λάτρεψα! «Καλτ» διακόσμηση, παρεΐστικη ατμόσφαιρα, σέρβις με χιούμορ, ωραία ζωντανή μουσική, τσίπουρο Μαύρο Ρόδο, αλλά μεταξύ αυτών το αγάπησα και επειδή οι μεζέδες του είναι τοπ, τα λαχανικά του όλα βιολογικά και τα τα κρέατα ντόπια. Εδώ έφαγα φέτος την καλύτερη ντομάτα, και τη χωριάτική τους την κάνουν με φανταστικό ξυλάγγουρο του Νώντα - του ντόπιου βιολογικού παραγωγού στα Κατάπολα. Η χωριάτικη λοιπόν η καλύτερη του φετινού καλοκαιριού, με καπαρόφυλλα, τέλειο κρεμμύδι, σωστό ελαιόλαδο (κάπου έλεος με τα κακά ελαιόλαδα στις ταβέρνες!) και ντόπια ξινομυζήθρα. Φαντασιτκή και η γλιστρίδα που βράζεται ελάχιστα και σερβίρεται με βραστά ντόπια κολοκυθάκια. Τοπ η τηγανητή πατάτα αλλά και τα σουτζουκάκια αρωματικά και νόστιμα όπως πρέπει και με σάλτσα από φρέσκιες ντομάτες παρακάλω! Τα έφαγα με μακαρόνια άψογα βρασμένα και φρέσκια μυζήθρα. Α και για γλυκό μου έφερε ο Στέφανος παγωτό καϊμάκι με βιολογική μαρμελάδα μανταρίνι από τα χεράκια της συζύγου του Νώντα. Τοπ και αυτό! Κ.Δ.
Καφεζυθεστιατόριο Ναυτιλία Πρέκα, Κατάπολα, Αμοργός, τηλ. 22850-71256
Σουβλάκι στο Souvlaki Dryos, Πάρος
Καλά θα μου πεις, ολόκληρη Πάρος, στο σουβλάκι κόλλησες; Κι όμως, αυτό το σουβλάκι στο Δρυό συγκαταλέγεται στα καλύτερα που έχω δοκιμάσει. Έμεινα 7 μέρες και τις 2 πήγα εκεί. Και δεν κόλλησα μόνο εγώ. Φίλοι που συναντήσαμε τυχαία και το δοκίμασαν έμειναν 8 μέρες και το τίμησαν κι αυτοί 3 φορές. Θα μου πεις με τόση ακρίβεια στην Πάρο, πας για 2 τυλιχτά και μια σαλάτα και ξεμπερδεύεις με 15 ευρώ το άτομο γιατί κατά τα άλλα, θες μεγάλο πακέτο για να βγεις και να φας σε εστιατόριο. Τουτέστιν από 25€ (στην ταβέρνα) έως 50€ (στο εστιατόριο) το άτομο για πλάκα. Μια 4μελής οικογένεια θέλει 150 ευρώ μίνιμουμ την ημέρα για να φάει χωρίς υπερβολές. Εδώ πάντως, άσχετα με τη γενική ακρίβεια που επικρατεί στα νησιά, έφαγα τα πιο ωραία καλαμάκια κοτόπουλου και δεν θα μπορούσα να μην το αναγνωρίσω. Ν.Λ.
Souvlaki Dryos, Δριός, Πάρος, 2284 045555
Το καλύτερο ψητό τσαούσι όλων των θαλασσών, στην Ταβέρνα Αίολος
Το Μικρό είναι ένα χωριουδάκι του Νότιου Πηλίου που βρέχει τα πόδια του στο Αιγαίο βλέποντας τη Βόρεια Εύβοια κατάματα. Με το που τελειώνει ο δρόμος που σε φέρνει ως εκεί κι αρχίζει η παραλία, βρίσκεται ο Αίολος μια ταβέρνα που δεν έχει όμοιά της σε όλο το Αιγαίο. Μόνο και μόνο γιατί αφεντικό έχει το Στάθη και στην κουζίνα πρώτο βιολί την Ρένα τη γυναίκα του, από τα χέρια της οποίας βγαίνουν καθημερινά μικρά αριστουργήματα. Θέλω όμως να σας μιλήσω για το πιάτο που έκανε την καρδιά μου να χτυπά πιο δυνατά από όσα πιάτα δοκίμασα εδώ κι αλλού φέτος το καλοκαίρι. Είναι ένα πιάτο ταπεινό, αλλά τόσο πλούσιο σε γεύση που με έκανε να νιώσω πολύ τυχερή που το δοκίμασα. Και τ όνομα αυτού, Ρεβίθια με μελιτζάνες. Μαγειρεμένα με μποστανίσια ντομάτα και καλό πηλιορείτικο ελαιόλαδο, δικής τους παραγωγής. Την ίδια μέρα βασίλισσα με έκανε να νιώσω το ψητό τσαούσι των 800γρ. που ήρθε τόσο καλοψημένο όσο δεν πάει άλλο. Το τσαούσι είναι ένα ψάρι που ανήκει στην οικογένεια του φαγκριού και το συγκεκριμένο είχε ψαρευτεί το ίδιο πρωί κι είχε ψηθεί στα κάρβουνα με αριστοτεχνικό τρόπο. Ι.Σ.
Ταβέρνα Αίολος, Παραλία Μικρό, τηλ. 6947832495
Παγωτό στο Μικράκι, Αμοργός
Το Μικράκι το ανακάλυψα μέσα στα σοκάκια της πανέμορφης Χώρας της Αμοργού. Δεν το χάνεις, έχει ουρά απ’ έξω και αν πας αργά οι περισσότερες γεύσεις έχουν τελειώσει. Χειροποίητο παγωτό που φτιάχνεται εκεί καθημερινά με φρέσκα και καλά υλικά και πρωτότυπους συνδυασμούς. Έφαγα λευκή σοκολάτα με λεμόνι, συγκλονιστική και δεν συνηθίζω να είμαι φαν της λευκής σοκολάτας, γιατί συχνά είναι πιο γλυκιά απ’ ότι μου αρέσει. Ε αυτή δεν ήταν. Και ναι, το λεμόνι της πάει τρελά. Της δίνει δροσιά και άρωμα και την εξισορροπεί. Παγωτό ξινομυζήθρα; Ναι! Και είναι σούπερ. Το ίδιο και το λουκούμι αλλά και η πιο κλασική στρατσιατέλα που πάντα αγαπώ και το υπέροχο, μαστιχωτό καϊμάκι τους. Μπράβο και στα κορίτσια που το σερβίρουν που είναι χαμογελαστά και φιλικά παρόλη την κούραση του Αυγούστου! Κ.Δ.
Το Μικράκι, Χώρα Αμοργού, τηλ. 697-86.79.801
Ιταλική καπονάτα στο Τrattoria del Goloso, Σικελία
Ε αν μη τι άλλο, η μελιτζάνα το καλοκαίρι έχει την τιμητική της. Και αν δεν την απολάμβανα και στη Σικελία, που τη βρίσκεις κυριολεκτικά παντού. Και αν και δοκίμασα και ωραιότατη, παραδοσιακή pasta ala norma, την καρδιά μου έκλεψε η επίσης κλασική της Ιταλίας, καπονάτα, ένα πιάτο που θυμίζει λίγο το δικό μας μπριάμ. Και στο Trattoria del Goloso, ένα παραδοσιακό εστιατόριο στο γραφικό και ήσυχο χωριό της Piazza Armerina, την κάνανε τέλεια! Οι μελιτζάνες βέβαια πρωταγωνίστησαν αλλά δέθηκαν μοναδικά με το κρεμμύδι, τις ντομάτες και την κάπαρη, σε ένα λαδερό φαγητό που μοσχοβολούσε. Το πήραμε ως ορεκτικό, αλλά σίγουρα θα το απολάμβανα και ως κυρίως, με μία γενναία φέτα ψωμιού για τις απαραίτητες βουτιές. Γ.Π.
Trattoria del Golosο. Via Garao 4, Piazza Armerina, Sicily, τηλ. +39-0935.68.4325
Αμοργιανές τυρόπιτες και μαγειρευτά στον Πύργο, Αμοργός
Δίπλα στα ερείπια του αρχαίου Πύργου στην Αρκεσίνη της Αμοργού θα βρείς μια από τις ωραιότερες παραδοσιακές ταβέρνες του νησιού. Τοποθεσία πανέμορφη. Ιδανική ώρα επίσκεψης αργά το απόγευμα, ώστε να κάτσεις έξω χωρίς να σε φάει το λιοπύρι. Αν πας νωρίτερα υπάρχει σκιά, αλλά το βράδυ τα τραπεζάκια στο δρόμο (που δεν είναι δρόμος!) είναι πανέμορφα. Ωραία μαγειρευτά φαγητά, κατσικάκια για τα οποία φημίζεται η Αμοργός, λουκάνικα ντόπια στη σχάρα, κεφτεδάκια ωραιότατα με το δυόσμο τους, σούπερ τηγανητές πατάτες, σωστή χωριάτικη με ντόπια υλικά, φανταστικά αμπελοφάσουλα επίσης ντόπια και τέλειες, τραγανές αμοργιανές τυρόπιτες που γεμίζονται με ξινομυζύθρα και στη συνέχεια τηγανίζονται μέχρι να γίνουν χρυσαφένιες και λαχταριστές. Κ.Δ.
Στον Πύργο, Αγία Τριάδα, Αρκεσίνη, Αμοργός, τηλ. 22850-72.258
Φάβα με φιλέτο καπνιστής ρέγγας στο Απόσπερο, Αμοργός
Η τοποθεσία παίρνει όσκαρ. Είναι που είναι μαγική η Χώρα της Αμοργού, αυτό το συγκεκριμένο πλατειάκι που βρίσκεις το Απόσπερο είναι μο-να-δι-κό! Εδώ το φαγητό είναι πιο πειραγμένο και η λίστα κρασιών άψογη τα οποία κρασιά μπορείς να απολαύσεις και με ωραία πλατώ Αμοργιανών τυριών και Ναξιώτικων αλλαντικών. Έφαγα ωραία ταραμοσαλάτα με λάδι καπνιστής ρέγγας την οποία απόλαυσα με τραγανές «αφυδατωμένες» πατάτες, πολύ ωραία φάβα Αμοργού με φιλέτο καπνιστής ρέγγας, μαρμελάδα κάπαρης και τηγανητά κρεμμύδια, και πολύ νόστιμα ζυμαρικά με κατσικάκι αμοργού, κρέμα γραβιέρας και λάδι τρούφας. Ωραίες τζαζ μουσικές ολοκληρώνουν την τέλεια ατμόσφαιρα και σε κάνουν να μην θες να φύγεις! Κ.Δ.
Απόσπερο, Χώρα Αμοργού, τηλ. 22850-71.803