Παραδοσιακά, με βάση τους «κανόνες» της νηστείας, όπως συμβαίνει και με τα ζωικά προϊόντα, τη Μεγάλη Εβδομάδα απέχουμε και από το αλκοόλ. Έτσι, το βράδυ της Ανάστασης και ακόμη περισσότερο ανήμερα του Πάσχα, ένα ποτήρι κρασί είναι ό,τι πρέπει για όλους αυτούς τους μεζέδες που περιμένουμε πώς και πώς. Το κρασί που θα επιλέξεις βέβαια, έχει επίσης σημασία. Εδώ λοιπόν θα δεις με τι ταιριάζει η μαγειρίτσα και τα άλλα εδέσματα του Πάσχα για να κάνεις το ιδανικό πάντρεμα.

Το βράδυ της Αναστάσεως

Μετά την Ανάσταση το φαγητό που έχει την τιμητική του στο γιορτινό μας τραπέζι είναι η μαγειρίτσα. Ποιο είναι όμως το ιδανικό κρασί για να συνοδεύσει αυτό το πολύπλοκο σε γεύσεις και εντάσεις, γιορτινό πιάτο;

Εάν η όρεξη σου τραβάει περισσότερο ένα λευκό κρασί, τότε κάποιο πληθωρικό και βαρελάτο θα ήταν μια πολύ καλή σκέψη. Βέβαια και ένα Ασύρτικο που έχει ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια, όπως το Νυχτέρι της Σαντορίνης, θα απογείωνε γευστικά τη βραδιά. Το ίδιο πετυχημένος θα ήταν και ο συνδυασμός της μαγειρίτσας με κάποιο Chardonnay από την περιοχή Côte de Beaune της Βουργουνδίας. 

Από την άλλη, εάν επιθυμείς κάποιο ερυθρό κρασί, ένα ντελικάτο και κομψό Pinot Noir από το Côte de Nuits, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το Côte de Beaune, θα πρόσθετε μια έξτρα επισημότητα και γαστρονομική ανάταση στο αναστάσιμο δείπνο.

Κρασιά του Πάσχα

Κρασιά του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή ο παραδοσιακός οβελίας θα γυρνά από νωρίς στη σούβλα και το θέαμα θα συνοδεύουν διάφορα ορεκτικά, πιατέλες τυριών, βρασμένα πασχαλινά αυγά, σαλάτες και αλοιφές όπως τυροσαλάτα και γαλοτύρι. Το μεζεδάκια παρέα με ένα παγωμένο Ηπειρώτικο τσίπουρο, στο οποίο δεν προστίθεται γλυκάνισος ή κάποιο άλλο αρωματικό βότανο, θα είναι η ιδανικότερη εισαγωγή. 

Αργότερα,  όταν το ψητό αρνάκι έχει πάρει τη θέση του στο τραπέζι, ένα ερυθρό που έχει ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια με υψηλές οξύτητες που θα «κόβουν» τη λιπαρότητα του κρέατος είναι ό,τι καλύτερο. Για παράδειγμα, ένα παλαιωμένο Ξινόμαυρο, από τη Νάουσα ή το Αμύνταιο, ή ένα Μπορντολέζικό χαρμάνι, δηλαδή ένα κρασί που περιέχει συνδυασμούς των Merlot, Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc, θα απογείωνε γευστικά το Πασχαλινό σου τραπέζι. Προσοχή, τα παραπάνω κρασιά πρέπει να θυμάσαι ότι ιδανικά καταναλώνονται στους 17, το πολύ στους 18 βαθμούς Κελσίου.

Εάν θα ήθελες να αποφύγεις το κόκκινο κρασί, μια πιο ιδιαίτερη πρόταση είναι να συνοδεύσεις το ψητό αρνάκι με ένα πορτοκαλί κρασί. Δηλαδή ένα κρασί που φτιάχνεται από λευκές ποικιλίες αλλά με τη μεθοδολογία της ερυθρής οινοποίησης. Στην αγαπημένη σου κάβα θα ανακαλύψεις σίγουρα αρκετά τέτοια παραδείγματα, άλλα εμφατικά τανικά και άλλα πιο κομψά.