Στη Μύκονο, ένα νησί που είναι παγκοσμίως γνωστό για τη διασκέδαση και την έντονη κοσμική ζωή, πριν μερικά χρόνια αποφάσισα να δημιουργήσω μια τελείως διαφορετική εμπειρία. Μια εμπειρία που ένωσε για πρώτη φορά τη Μύκονο με τη λέξη ελαιόλαδο. 

Μια αισθητηριακή εμπειρία γεμάτη Ελλάδα, πολιτισμό αλλά και γεύση, που σαν επίκεντρό της έχει το ελληνικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο. Η Mykonos Olive Oil Tasting γεννήθηκε από την ανάγκη μου να μοιραστώ με τους επισκέπτες του νησιού όλα όσα με ενώνουν βαθιά με αυτό το προϊόν - την ιστορία, τη γνώση, τις ρίζες μου, την υψηλή ποιότητα και τη μοναδική του γεύση.

Προέρχομαι από οικογένεια παραγωγών ελαιολάδου στη Μεσσηνία και από μικρή ήμουν μέσα στους ελαιώνες. Μετά από μια πορεία 20 χρόνων στον χώρο των πολυεθνικών ως Γεωπόνος, Διευθύντρια Εκπαίδευσης στην Apivita (εκπαιδεύοντας εκατοντάδες ανθρώπους σε διάφορες χώρες του κόσμου πάνω στα ελληνικά προϊόντα και τη φύση) αλλά και Holistic Wellness Coach, ένιωσα ότι ήταν καιρός να ακολουθήσω το δικό μου κάλεσμα. Να εκπαιδεύσω, να εμπνεύσω και να ενδυναμώσω τους ανθρώπους ώστε να υιοθετήσουν τον Μεσογειακό τρόπο ζωής και να ανακαλύψουν τα μεταμορφωτικά οφέλη του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Mykonos Olive Oil Tasting

Αρχικά πιστοποιήθηκα στη γευσιγνωσία ελαιολάδου το 2012 στην Αθήνα και το 2019 απέκτησα τον τίτλο Expert in Virgin Olive Oil Tasting από το πανεπιστήμιο της Jaén στην Ισπανία, με υποτροφία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας.

Το 2018 ίδρυσα τη Mykonos Olive Oil Tasting στη Μύκονο, έναν τόπο χωρίς παράδοση στην παραγωγή ελαιολάδου, χωρίς ελαιοτριβείο, αλλά γεμάτο κόσμο που αναζητά αληθινές εμπειρίες. Ήθελα να προσφέρω κάτι αυθεντικό, κάτι ελληνικό, κάτι που να ενώνει τη γαστρονομία με την υγεία και τον πολιτισμό. Αλλά και κάτι που θα προωθούσε το ελληνικό ελαιόλαδο σε όλο τον κόσμο, μέσω των ξένων επισκεπτών του νησιού.

Έτσι, δεν άφησα την απουσία όμορφων ελαιώνων και ελαιοτριβείου να μου στερήσει το όνειρο και σκέφτηκα «έξω από το κουτί». Σχεδίασα ένα εκπαιδευτικό ταξίδι, μια «γευστική περιήγηση στην Ελλάδα» μέσα από διαφορετικές ποικιλίες εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων. Ένα πρόγραμμα στο οποίο πρωταγωνιστής είναι η γευσιγνωσία ελαιολάδου, περνώντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η ελαιογνωσία μπορεί να λάβει χώρα σε οποιοδήποτε τουριστικό προορισμό της χώρας.

Μαζί μας, οι επισκέπτες μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα όμορφα, φρέσκα αρώματα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, να αξιολογούν την ποιότητα, και να ξεχωρίζουν τα ελαττωματικά δείγματα, με σκοπό να εκπαιδεύσουν τις αισθήσεις τους στο να μπορούν και μόνοι τους μετά να δοκιμάζουν ελαιόλαδο και να καταλαβαίνουν αν είναι εξαιρετικό παρθένο. Μια πολύ σημαντική γνώση που τους ακολουθεί σε όλη τη ζωή τους.

Mykonos Olive Oil Tasting

Mykonos Olive Oil Tasting

Η γευσιγνωσία ολοκληρώνεται με δημιουργικά food pairings. Βλέπουμε πώς διαφορετικά ελαιόλαδα συνδυάζονται με ψάρια και θαλασσινά, σαλάτες ή κρέας. Πειραματιζόμαστε με γιαούρτι, παγωτό, φρούτα, σοκολάτα, χαβιάρι, αβγοτάραχο, σούσι. Το κάθε ελαιόλαδο μάς οδηγεί σε μια νέα γευστική εμπειρία. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος – υπάρχει γευστική αρμονία, πολλή φαντασία και δημιουργία.

Οι γευσιγνωσίες που προσφέρω δεν περιορίζονται σε έναν χώρο. Θέλησα να προσφέρω την εμπειρία αυτή στο χώρο των επισκεπτών με σκοπό να έρθω πιο κοντά τους, όταν νιώθουν άνετα και είναι πιο ανοιχτοί να ακούσουν, να γευτούν, να μάθουν. Έτσι η ομάδα μου και εγώ είμαστε πρωτοπόροι στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση γευσιγνωσιών υψηλής αισθητικής σε πολυτελείς βίλες, ιδιωτικά γιωτ, ακόμα και ερημικές παραλίες. Συνεργαζόμαστε με τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, concierges, σεφ και παραγωγούς, όχι μόνο στη Μύκονο αλλά και σε άλλα νησιά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Mykonos Olive Oil Tasting

Κάθε φορά, ο στόχος μας είναι ο ίδιος: να προσφέρουμε μια εμπειρία που θα δημιουργήσει «aha moments», θα αφυπνίσει και θα αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο.

Εκτός από τη Mykonos Olive Oil Tasting, και με την ιδιότητα της Γεωπόνου - olive oil expert και συμβούλου - συνεργάζομαι με παραγωγούς και ελαιοτριβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό βοηθώντας τους να βελτιώσουν την ποιότητα του ελαιολάδου που παράγουν αποσπώντας χρυσά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, να δημιουργήσουν μοντέρνα, eco friendly ελαιοτριβεία, βιώσιμες ελαιοτουριστικές εμπειρίες και να αναπτύξουν επιτυχημένα brands.

Συμμετέχω ως κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς ποιότητας ελαιολάδου και έχω δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό podcast αφιερωμένο αποκλειστικά στο ελαιόλαδο, το «Ελαίας Έλαιον», στο pod.gr

Mykonos Olive Oil Tasting

Για εμένα το ελαιόλαδο είναι κάτι περισσότερο από ένα τρόφιμο. Είναι μνήμη, σύνδεση με τη φύση, καθημερινή φροντίδα, πολιτισμός. Είναι μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό μας και τους ανθρώπους μας. Πιστεύω πως το να μάθεις να αναγνωρίζεις και να επιλέγεις καλό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό βήμα προς μια πιο ποιοτική ζωή.

Το όραμά μου είναι να δημιουργήσω μια νέα γενιά ενημερωμένων, απαιτητικών καταναλωτών, που όχι μόνο θα επιλέγουν και θα απολαμβάνουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και θα το ζητούν και στα εστιατόρια, και ίσως έτσι βελτιωθεί και η ποιότητα του ελαιολάδου στην εστίαση. Επίσης, εμπνευσμένη από τη viral καμπάνια των Ισπανών και του οργανισμού Olive Oils from Spain, για την προώθηση του ελαιολάδου τους, ονειρεύομαι τη στιγμή που και εμείς στην Ελλάδα θα καταφέρουμε να συντονίσουμε έναν αντίστοιχο φορέα προώθησης γιατί και μπορούμε και το αξίζουμε!

Αν καταφέρνω να κάνω έστω και μερικούς ξένους επισκέπτες να γευτούν και να αγαπήσουν το ελληνικό ελαιόλαδο και να το βάλουν στην καθημερινή τους διατροφή τότε νιώθω πως έχω κάνει κάτι ουσιαστικό για εκείνους, για το ελληνικό ελαιόλαδο και για τη χώρα μου.

Η Mykonos Olive Oil Tasting δεν είναι απλώς μια επαγγελματική δραστηριότητα. Είναι το προσωπικό μου κάλεσμα. Είναι ύμνος στο ελληνικό ελαιόλαδο, στη γη και στην παράδοση. Είναι μια εμπειρία που, μόλις τη ζήσεις, δε σου αλλάζει για πάντα μόνο τον τρόπο που κοιτάς ένα μπουκάλι ελαιόλαδο, αλλά σου αλλάζει τη ζωή, γιατί σου έχει αλλάξει μια βασική συνήθεια: το τι ποιότητα ελαιολάδου τρως καθημερινά.