Μπορεί να ακούγεται προχωρημένο, αλλά το να φτιάξεις ζύμη για ζυμαρικά στο σπίτι είναι πιο εύκολο απ’ όσο φαντάζεσαι. Με λίγα βασικά υλικά, καθαρό πάγκο και λίγο ζύμωμα, μπορείς να έχεις τη δική σου, φρέσκια pasta σε λιγότερο από μία ώρα.

Για ζύμη με αυγό 

Η πιο κλασική εκδοχή, ιδανική για ταλιατέλες, ραβιόλι και λαζάνια. Τα αυγά προσθέτουν πλούσια γεύση και ελαστικότητα, που βοηθά στο άνοιγμα της ζύμης και στο κράτημα του σχήματος.

Υλικά για 2 μερίδες 

  • 200 γρ. αλεύρι τύπου 00 (ή για όλες τις χρήσεις)
  • 2 αυγά
  • λίγο αλάτι (προαιρετικά)

Διαδικασία 

  1. Φτιάξε ένα «βουναλάκι» με το αλεύρι στον πάγκο και άνοιξε μια λακκούβα στο κέντρο.
  2. Σπάσε μέσα τα αυγά και ανακάτεψε με πιρούνι, ενσωματώνοντας το αλεύρι σιγά-σιγά.
  3. Ζύμωσε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική, για 8-10 λεπτά.
  4. Τύλιξε με μεμβράνη και άφησε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  5. Άνοιξε τη ζύμη με πλάστη ή μηχανή και κόψε στο σχήμα που θες.

Tip: Για πιο πλούσια ζύμη δοκίμασε 1 αυγό + 2 κρόκους για κάθε 100 γρ. αλεύρι.

Φρέσκα ζυμαρικά


Ζύμη χωρίς αυγό 

Η «ταπεινή» αλλά καθόλου αδιάφορη εκδοχή - ιδανική για χειροποίητα ζυμαρικά του ιταλικού Νότου όπως ορεκιέτε, στρότζαπρετι και καβατέλι. Θυμίζει ζύμη ψωμιού και φτιάχνεται μόνο με αλεύρι και νερό, χωρίς αυγά ή άλλα λιπαρά. Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο σωστό ζύμωμα και την ξεκούραση της ζύμης. Έχει πιο έντονη υφή και συνδυάζεται υπέροχα με πέστο και σάλτσα ντομάτας.

Υλικά για 2 μερίδες 

  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό ή μείγμα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100-110 ml χλιαρό νερό
  • λίγο αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο (προαιρετικά)

Διαδικασία 

  1. Ανακατεύεις τα στερεά σε ένα μπολ. Προσθέτεις σταδιακά το νερό και ζυμώνεις. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι μια ζύμη σφιχτή αλλά ελαστική, που δεν κολλάει.
  2. Σκεπάζεις και την αφήνεις να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια πλάθεις «σκοινάκια», κόβεις μικρά κομμάτια και πλάθεις σχήματα με τα δάχτυλα ή ένα μαχαίρι. Δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο - αυτή η ζύμη είναι ιδανική για πειραματισμούς και παιχνίδι και ενδείκνυται και για μαγειρική με παιδιά!

Tip: Μην αγχωθείς για τον εξοπλισμό. Αν έχεις πλάστη, δουλεύει μια χαρά. Αν έχεις μηχανή ζυμαρικών, ακόμα καλύτερα. Αν όχι, όλα γίνονται και στο χέρι - ίσως λίγο πιο αργά, αλλά εξίσου απολαυστικά.

Φρέσκα ζυμαρικά

Ραβιόλι

Χειροποίητα vs αποξηραμένα 

Και τα δύο έχουν τη θέση τους στην κουζίνα. Το θέμα είναι όμως τι ζητάς. Εδώ θα δεις μερικά χαρακτηριστικά για το κάθε είδος, ώστε να διαλέξεις. 

Υφή και γεύση: Τα φρέσκα ζυμαρικά είναι πιο απαλά, με πιο βελούδινη υφή. Ταιριάζουν σε ελαφριές σάλτσες (βούτυρο, κρέμα, λαχανικά). Τα αποξηραμένα έχουν «δάγκωμα» και είναι ιδανικά για πιο δυνατές, «σκληρές» σάλτσες (ντομάτα, κιμάς κ.λπ.).

Μαγείρεμα: Τα αποξηραμένα θέλουν 8-12 λεπτά, ενώ τα φρέσκα μόλις 2-4 (δοκίμασέ τα από το 2ο λεπτό — πρέπει να είναι al dente). Και για τα δύο: αν πρόκειται να μπουν σε σάλτσα ή να μαγειρευτούν ξανά (π.χ. στο φούρνο), πρόβρασέ τα λιγότερο.

Αποθήκευση: Τα φρέσκα διατηρούνται μόνο λίγες μέρες ή στην κατάψυξη. Τα αποξηραμένα κρατούν μήνες και είναι πάντα στο ντουλάπι για «λύση ανάγκης».

Πότε αξίζουν τον κόπο τα φρέσκα ζυμαρικά; Όταν θέλεις να εντυπωσιάσεις ή να δοκιμάσεις κάτι «παραδοσιακό» στο έπακρο. Για καθημερινή χρήση όμως, ένα καλό αποξηραμένο ζυμαρικό κάνει εξαιρετική δουλειά.


Πώς συντηρούμε τα φρέσκα ζυμαρικά;

Στο ψυγείο: 1-2 μέρες, καλά σκεπασμένα με μεμβράνη ή σε αεροστεγές δοχείο.

Στην κατάψυξη: σε δίσκο με λίγο σιμιγδάλι, ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Μετά τα βάζεις σε σακουλάκι και τα φυλάς έως και 2 μήνες. Κατευθείαν από την κατάψυξη στο βραστό νερό. Μην τα ξεπαγώσεις πρώτα!

Τώρα που τα έμαθες όλα, μήπως να το δοκιμάσεις;