Υλικά

Για τα ζυμαρικά

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 αυγό μεγάλο
  • 190 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 1.500 γρ. ζωμό κρέατος

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. κιμά ανάμεικτο, αρνίσιο και μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 400 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • ½ κ.γ. σουμάκ
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.γ. δυόσμο, αποξηραμένο
  • σουμάκ

Ερυθρό κρασί! Ποικιλία Τσαπουρνάκος. Η πρόταση του WSPC: Νεαρός Τσαπουρνάκος - Κτήμα Βογιατζή

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Για τη ζύμη

  1. Για τα μαντί με κιμά, σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε το αυγό, ελαφρώς χτυπημένο και ανακατεύουμε το μείγμα με πιρούνι, να ομογενοποιηθεί.
  2. Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη που δε θα κολλάει στα χέρια.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση και τη σάλτσα.

Για τη γέμιση

  1. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε και αφού καβουρδιστεί ο κιμάς, τον αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη σάλτσα ντομάτας

  1. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο με τον πελτέ ντομάτας και τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, το μπούκοβο, το σουμάκ, αλάτι και πιπέρι.  Σιγοβράζουμε μέχρι να πάρουμε μια πηχτή σάλτσα.
  3. Αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και την κρατάμε ζεστή.

Για τη σάλτσα γιουρτιού

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το πολτοποιημένο σκόρδο και αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Ετοιμάζουμε τα μαντί

  1. Σε αλευρωμένο πάγκο χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα-ένα τα ζυμάρια σε λεπτά φύλλα.
  2. Με τη ροδέλα κόβουμε το κάθε φύλλο σε λωρίδες και στη συνέχεια, χωρίζουμε την κάθε λωρίδα σε τετράγωνα 3x3 εκ.
  3. Τοποθετούμε σε κάθε τετράγωνο 1 κ.γ. γέμιση κιμά, κλείνουμε καλά τα μαντί σε «πουγκιά» και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ακουμπάμε τα μαντί σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  4. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το ζωμό κρέατος και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τα μαντί (σε δόσεις) και τα αφήνουμε 8’ να βράσουν, χωρίς να τα ανακατεύουμε. Αφαιρούμε τα μαντί με τρυπητή κουτάλα.
  5. Σερβίρουμε τα μαντί καυτά με τη σάλτσα ντομάτας, το γιαούρτι, λίγο ξερό δυόσμο και σουμάκ.

Αν θέλουμε μπορούμε να σερβίρουμε τα μαντί και σαν σούπα, στο ζωμό τους.