Τα τελευταία χρόνια το αβοκάντο έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του στην καθημερινή μας διατροφή και, μάλιστα, σε κάθε γεύμα της ημέρας. Από το πρωινό σε avocado toast ή κάποιο smoothie, μέχρι τις σαλάτες για το μεσημεριανό τραπέζι ή ελαφρύ βραδινό. Βέβαια, δεν ξεχνάμε το νόστιμο γουακαμόλε που είναι ίσως το πιο δημοφιλές dip.

Και μπορεί στην αρχή να μας φάνηκε λίγο δύσκολο να το διαχειριστούμε, κυρίως για το καθάρισμα - που τελικά είναι κάτι πολύ απλό -, την αποθήκευσή και τη συντήρησή του, όμως τελικά το μάθαμε και τώρα είναι από τα αγαπημένα μας τρόφιμα. Το ξεχωρίζουμε κυρίως λόγω της ευελιξίας του, καθώς ταιριάζει σε πολλές συνταγές, της απαλής γεύσης του, αλλά και γιατί θεωρείται μια υγιεινή επιλογή. Αλήθεια όμως, ξέρεις πόσα σου προσφέρει το αβοκάντο;

Το αβοκάντο είναι κυρίως γνωστό για τα καλά λιπαρά του. Όπως θα ακούσεις να λένε και πολλοί διατροφολόγοι, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, κυρίως σε ελαϊκό οξύ, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης, ενώ αντίθετα αυξάνει την «καλή» HDL. Και όλα αυτά, όπως ξέρουμε, ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία. Επίσης, έχει και αντιφλεγμονώδη δράση. 

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Το αβοκάντο είναι επίσης σημαντική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και τη λειτουργία του εντέρου, ενώ συμβάλλουν και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Μην ξεχνάς επίσης ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στον κορεσμό και συνεπώς, στην αίσθηση ότι είμαστε χορτάτοι. Με άλλα λόγια, το αβοκάντο συμβάλλει στην προσπάθεια για καλύτερη διαχείριση του βάρους

Επιπλέον είναι και σημαντικός σύμμαχος στην πρόσληψη βιταμινών. Συγκεκριμένα, το αβοκάντο περιέχει βιταμίνες K, C, E, B5, B6, μέταλλα, όπως και φυλλικό οξύ, αλλά και κάλιο (μάλιστα, περιέχει περισσότερο κάλιο και από την μπανάνα, που είναι γνωστή για αυτό της το χαρακτηριστικό). Ειδικότερα, μία μερίδα των 70 γραμμαρίων καλύπτει περίπου το 17% των καθημερινών αναγκών σε κάλιο.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι τα  καροτενοειδή, όπως η ζεαξανθίνη, λουτεΐνη και η γλουταθειόνη, μαζί με τις βιταμίνες C και E ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, για να αποφεύγουμε ιώσεις και λοιμώξεις. 

Ένα ακόμη στοιχείο που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι ότι το αβοκάντο είναι καλό για τα μάτια. Η λουτεΐνη που περιέχει  και η ζεαξανθίνη, είναι επίσης αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την όραση και την υγεία της ωχράς κηλίδας. Το ίδιο ισχύει και για τα μαλλιά και το δέρμα, και γενικά την υγεία των κυττάρων. Και βέβαια, αντιοξειδωτικά του αβοκάντο βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής.

Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι το αβοκάντο είναι μία υπερτροφή που αξίζει να εντάξεις στη διατροφή σου. Και με τόσους νόστιμους τρόπους που μπορείς να το κάνεις, μην χάνεις άλλο χρόνο!