Είναι γλυκό; Είναι καφές; Είναι και τα δύο; Μάλλον το τελευταίο. Όσο ο καιρός ανοίγει και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, αναζητούμε όλο και πιο δροσερά επιδόρπια που δίνουν αυτή τη γλύκα που χρειαζόμαστε στην καθημερινότητα. Και αν είσαι λάτρης των γλυκών αλλά και του καφέ, το τιραμισού δεν είναι η μόνη απόλαυση που συνδυάζει και τα δύο. 

Γιατί εδώ σου μιλάμε για το affogato (ή αλλιώς "affogato al caffè"), έναν απολαυστικό συνδυασμό καφέ και γλυκού.  Όνομα και πράγμα, αφού η λέξη affogato σημαίνει «πνιγμένος» στα ιταλικά, και αυτό περιγράφει τέλεια αυτό που  είναι τελικά το ρόφημα. Μία (ή και δύο για τους πιο μερακλήδες) μπάλα παγωτού μπαίνει σε ποτήρι και περιχύνεται με μία δόση ζεστού εσπρέσο. Πνίγεται δηλαδή στον καφέ. 

Το αποτέλεσμα είναι μια αντίθεση θερμοκρασιών και υφών: το κρύο και γλυκό παγωτό λιώνει μέσα στον ζεστό και σκέτο καφέ, δημιουργώντας έναν απολαυστικό συνδυασμό.

Πότε και πώς σερβίρεται το affogato 

Στην Ιταλία συχνά σερβίρεται ως επιδόρπιο μετά το φαγητό, αλλά μπορείς κάλλιστα να το απολαύσεις και ως απογευματινό γλυκό-ρόφημα. Υπάρχει γενικώς ένας διχασμός για την κατηγορία στην οποία τελικά ανήκει (καφές ή επιδόρπιο). Σερβίρεται σε όλη την Ιταλία, όμως καθένας το προσφέρει ανάλογα με την ιδιότητά του. Οι τρατορίες, για παράδειγμα και τα εστιατόρια, το χαρακτηρίζουν επιδόρπιο, ενώ τα καφέ το σερβίρουν ως ρόφημα.

Η αλήθεια είναι πως, όπως και αν θέλεις να το πεις, είναι ιδανικό για το κλείσιμο ενός χορταστικού γεύματος, αφού συνδυάζει τη δροσιά και το ελαφρύ, γλυκό, στοιχείο του παγωτού για να ικανοποιήσεις την ανάγκη σου για γλυκό, με την τόνωση που σου δίνει ο καφές μετά το φαγητό. 

Η απλή και κλασική συνταγή θέλει το affogato με παγωτό βανίλια, όμως εσύ μπορείς να παίξεις με τις γεύσεις του παγωτού δοκιμάζοντας μόκα, για παράδειγμα, που θα δέσει με τη γεύση του εσπρέσο, φιστίκι, ακόμη και φρουτένιες γεύσεις όπως φράουλα, ανάλογα με τα γούστα σου. Συνήθως, από πάνω γαρνίρεται με ολόκληρους κόκκους καφέ που δίνουν κι αυτοί τη δική τους πινελιά στο αποτέλεσμα. 

Πότε «εφευρέθηκε»

Δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία «εφεύρεσης» του affogato, αλλά εμφανίζεται στα μέσα του 20ού αιώνα, όταν το gelato είχε ήδη καθιερωθεί στην Ιταλία και ο εσπρέσο είχε γίνει βασικό στοιχείο της καθημερινότητας.

Με τη διεθνοποίηση της ιταλικής κουλτούρας του καφέ το affogato άρχισε να εμφανίζεται σε μενού καφετεριών παγκοσμίως – ειδικά σε μαγαζιά που σερβίρουν πιο «ψαγμένους» καφέδες ή ιταλικού τύπου γλυκά.