Υλικά

για 1-1.2 lt ζωμό περίπου

  • κελύφη και κεφάλια από 500 γρ. γαρίδες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
  • 2 κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένα
  • 1 καρότο μεγάλο, σε χοντρές φέτες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. κόκκοι πιπεριού
  • 1 κ.γ. αλάτι (προαιρετικά, ανάλογα με τη γεύση)
  • 120 ml λευκό κρασί (προαιρετικά, για έξτρα νοστιμιά)
  • 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 3-4 κοτσάνια μαϊντανού  
  • 1,5 lt νερό
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τον ζωμό γαρίδας, πρώτα τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια τα κελύφη και τα κεφάλια των γαρίδων. Σοτάρουμε για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να κοκκινίσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο, το καρότο, τα κοτσάνια μαϊντανού, το θυμάρι, τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού και αλάτι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας.
  3. Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ξύνοντας με την κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας.
  4. Προσθέτουμε το νερό, διορθώνουμε το αλάτι αν χρειάζεται, και σιγοβράζουμε για περίπου 45-50 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τους αφρούς που σχηματίζονται στην επιφάνεια.
  5. Όταν είναι έτοιμος ο ζωμός, τον σουρώνουμε. Αν δεν τον χρησιμοποιήσουμε αμέσως, τον φυλάμε σε αεροστεγή δοχεία και τον διατηρούμε στο ψυγείο έως 3 ημέρες ή στην κατάψυξη έως 3 μήνες.
  • Για ακόμα πιο πλούσια γεύση, μπορούμε να ψήσουμε τα κεφάλια και τα κελύφη γαρίδας για λίγα λεπτά στον φούρνο πριν τα σοτάρουμε στην κατσαρόλα.  
  • Προσέχουμε να μην βράσουμε το ζωμό σε δυνατή φωτιά, γιατί μπορεί να βγει θολός.