Αυτά τα μπισκότα γίνονται πολύ εύκολα και το μόνο που πρέπει να γνωρίζετε πριν τα ξεκινήσετε είναι ότι η ζύμη τους δεν πλάθεται με το χέρι, αφού είναι μαλακή και κολλώδης. Συνεπώς, για να τους δώσετε σχήμα, θα μεταφέρετε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, ενώ για να αποκτήσουν αυτό το ωραίο μοτίβο θα χρησιμοποιήσετε τη μύτη με το σχήμα αστεριού.

Δανέζικα μπισκότα

Υλικά

για περίπου 20 μπισκότα

  • 1 λοβό βανίλιας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 175 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό
  • 75 γρ. αμύγδαλα ανάλατα, χωρίς φλούδα
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα παραδοσιακά δανέζικα μπισκότα βουτύρου, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  2. Τρίβουμε τα αμύγδαλα στον πολυκόφτη, μέχρι να γίνουν σκόνη.
  3. Πάνω σε ένα ξύλο κοπής, με τη μύτη ενός μαχαιριού χαράζουμε κατά μήκος τον λοβό βανίλιας και τον ανοίγουμε στα δύο. Με το μαχαίρι ξύνουμε το εσωτερικό του και παίρνουμε όλα τα σποράκια. Ρίχνουμε πάνω στο ξύλο κοπής την κρυσταλλική ζάχαρη και την ανακατεύουμε με τους σπόρους της βανίλιας μέχρι να γίνουν σαν πάστα.
  4. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την άχνη ζάχαρη, το βούτυρο Lurpak και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
  5. Προσθέτουμε το αυγό, την πάστα βανίλιας, τα τριμμένα αμύγδαλα και στο τέλος λίγο-λίγο το αλεύρι. Δουλεύουμε για λίγο στο μίξερ μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
  6. Βάζουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, τοποθετώντας μία μύτη σε σχήμα αστεριού.
  7. Φτιάχνουμε κύκλους διαμ. 4-5 εκ. στο ταψί, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους.
  8. Ψήνουμε τα μπισκότα στον φούρνο για 6 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα. Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο στο ταψί και μετά τα τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
  9. Μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη ή να τα βυθίσουμε σε λιωμένη σοκολάτα.

Τα δανέζικα μπισκότα βουτύρου διατηρούνται σε καλά κλεισμένο δοχείο.