Υλικά

Για το κέικ

  • 300 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 260 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, χωρίς γλουτένη
  • 50 γρ. χαρουπάλευρο
  • 1 κ.γ. σόδα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 καψουλάκι βανιλίνης
  • 2 αυγά μεγάλα
  • 250 ml γάλα
  • 125 ml αραβοσιτέλαιο  
  • 1 φλ. καφέ φίλτρου ζεστό 

Για το γλάσο και τη διακόσμηση

  • 1½ φλ. ζάχαρη άχνη
  • 5 κ.σ. κακάο
  • 2 κ.σ. σπορέλαιο
  • 5-6 κ.σ. νερό χλιαρό
  • μερικά φουντούκια ελαφρώς ψημένα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Για το κέικ 

  1. Για το κέικ χαρούπι με γλάσο σοκολάτας, χωρίς γλουτένη, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  2. Βάζουμε σε μπολ τη ζάχαρη, το αλεύρι, το χαρουπάλευρο, τη σόδα, το αλάτι, τη βανιλίνη και τα ανακατεύουμε με σύρμα.
  3. Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε επίσης με το σύρμα όλα τα αυγά, το γάλα και το λάδι. Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα των στερεών υλικών και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Ύστερα προσθέτουμε τον ζεστό καφέ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρουμε ένα σχετικά ρευστό μείγμα.
  5. Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και στρώνουμε τον πάτο της με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος κομμένο στην αντίστοιχη διάσταση.
  6. Πασπαλίζουμε τα πλαϊνά της φόρμας με λίγο αλεύρι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
  7. Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 50 λεπτά χωρίς να τον ανοίξουμε καθόλου. Ύστερα τσεκάρουμε αν ψήθηκε μπήγοντας ένα καλαμάκι στο κέντρο. Πρέπει να βγει στεγνό, αλλιώς ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη.
  8. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και μετά από 10 λεπτά περίπου το ξεφορμάρουμε προσεκτικά πάνω σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Για το γλάσο

  1. Ανακατεύουμε με κουτάλι το κακάο με την άχνη και το λάδι. Ύστερα προσθέτουμε κουταλιά - κουταλιά, όσο χλιαρό νερό χρειαστεί μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο γλάσο - όχι πολύ ρευστό - με το οποίο περιχύνουμε το κέικ.
  2. Μεταφέρουμε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος, διακοσμούμε με φουντούκια και σερβίρουμε μόλις στεγνώσει το γλάσο.