Επειδή αυτή η μαρμελάδα δεν περιέχει ζάχαρη, διατηρείται λίγες ημέρες στο ψυγείο. Γι' αυτό το λόγο η δόση που κάνουμε είναι μικρή, αλλά η παρασκευή της είναι τόσο εύκολη και γρήγορη που μπορούμε να τη φτιάχνουμε πολύ συχνά. Εκτός από σούπερ υγιεινή, είναι και μια ωραία ευκαιρία να χρησιμοποιούμε μπανάνες που ωρίμασαν και δεν τις τρώει κανείς!  

Υλικά

για ένα βάζο 300-350ml

  • 400 γρ. μπανάνες ώριμες 
  • 120 ml νερό
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού 
  • ½ κ.γ. κανέλα 
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας 
     
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την εύκολη μαρμελάδα μπανάνας χωρίς ζάχαρη, πρώτα ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες και τις λιώνουμε καλά με πιρούνι. 
  2. Τις μεταφέρουμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό και το χυμό λεμονιού, τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει, μέχρι να δέσει και να αποκτήσει υφή μαρμελάδας. 
  3. Προς το τέλος του βρασίματος προσθέτουμε την κανέλα και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  4. Μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένο βάζο 350 ml ή σε δυο μικρότερα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν σφραγίζουμε με καπάκι και την αφήσουμε στο ψυγείο για να την πάρουμε όποτε χρειαζόμαστε. Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα. 
  • Για πιο λεία υφή, μπορούμε να πολτοποιήσουμε τις μπανάνες σε μπλέντερ πριν το μαγείρεμα. 
  • Ταιριάζει με βούτυρα καρπών, όπως αμυγδαλοβούτυρο, φυστικοβούτυρο και ταχίνι, αλλά και με κρέμα πραλίνας και φυσικά με σοκολάτα! Μπορούμε ακόμη να την απολαύσουμε μαζί με γιαούρτι ή πάνω σε pancakes, κρέπες ή αρτοσκευάσματα όπως μπριός ή κρουασάν.