Υλικά
  • 1 δόση ζύμη choux

Για τη γέμιση

  • 500 ml γάλα
  • 125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 αυγά  
  • 25 γρ. αλεύρι
  • 25 γρ. κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. κοφτές καφέ στιγμιαίο σε σκόνη
  • 150 γρ. βούτυρο σε κυβάκια  

Για το γλάσο της επικάλυψη

  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. καφέ στιγμιαίο σε σκόνη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα εκλέρ με γεύση μόκα, πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα της γέμισης: βάζουμε το γάλα με τον καφέ στιγμής και τα 25 γρ. από τη ζάχαρη σε κατσαρόλι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε με σύρμα την υπόλοιπη ζάχαρη με τα αυγά, το αλεύρι και το κορν φλάουρ μέχρι να αφρατέψουν.
  3. Ενσωματώνουμε το ζεστό γάλα και επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.
  4. Βράζουμε σε σταθερή θερμοκρασία ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα μέχρι να σφίξει η κρέμα. Εκτός φωτιάς ενσωματώνουμε τη μισή ποσότητα βουτύρου και μεταφέρουμε σε καθαρό μπολ.
  5. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει εντελώς.
  6. Μόλις κρυώσει η κρέμα τη χτυπάμε με μίξερ χειρός να αφρατέψει, ενσωματώνοντας τμηματικά και το υπόλοιπο βούτυρο το οποίο έχουμε αφήσει να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και να μαλακώσει.
  7. Μεταφέρουμε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με λεπτή μύτη και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
  8. Ετοιμάζουμε μια δόση ζύμης για σου και μεταφέρουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη διαμέτρου1 εκ.
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο τους 190°C. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος  ένα ταψί επίπεδο και κόβουμε πάνω του κορδόνια μήκους 8-10 εκ. αφήνοντας σημαντική απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν και θα φουσκώσουν αρκετά στο ψήσιμο.
  10. Ψήνουμε τα εκλέρ στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα. Ύστερα σβήνουμε το φούρνο, κρατάμε μισάνοιχτη την πόρτα του φούρνου με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο φούρνο.
  11. Τρυπάμε τα εκλέρ από κάτω σε 3 σημεία και τα γεμίζουμε με την κρέμα μόκα. Εναλλακτικά κόβουμε τα εκλέρ κατά μήκος στη μέση, γεμίζουμε το κάτω μέρος και σκεπάζουμε με το πάνω μέρος των εκλέρ.
  12. Ετοιμάζουμε το γλάσο της επικάλυψης αναμιγνύοντας τα υλικά σε ένα μπολ με ένα πιρούνι και προσθέτοντας 1-2 κ.σ. νερό κρύο. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε επιπλέον νερό αλλά σε ελάχιστη ποσότητα. Θέλουμε ένα πηχτό γλάσο για να μην τρέχει.
  13. Βουτάμε ελαφρά την πάνω πλευρά των εκλέρ στο γλάσο καφέ που φτιάξαμε και αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς πριν τα σερβίρουμε.
  14. Διατηρούμε τα εκλέρ στο ψυγείο.

Aντί για γλάσο ζάχαρης με γεύση καφέ, μπορούμε να βουτήξουμε το πάνω μέρος των εκλέρ σε λιωμένη κουβερτούρα.