
Υλικά
- 1 δόση ζύμη choux
Για τη γέμιση
- 500 ml γάλα
- 125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 αυγά
- 25 γρ. αλεύρι
- 25 γρ. κορν φλάουρ
- 2 κ.σ. κοφτές καφέ στιγμιαίο σε σκόνη
- 150 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
Για το γλάσο της επικάλυψη
- 300 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. καφέ στιγμιαίο σε σκόνη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα εκλέρ με γεύση μόκα, πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα της γέμισης: βάζουμε το γάλα με τον καφέ στιγμής και τα 25 γρ. από τη ζάχαρη σε κατσαρόλι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε με σύρμα την υπόλοιπη ζάχαρη με τα αυγά, το αλεύρι και το κορν φλάουρ μέχρι να αφρατέψουν.
- Ενσωματώνουμε το ζεστό γάλα και επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.
- Βράζουμε σε σταθερή θερμοκρασία ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα μέχρι να σφίξει η κρέμα. Εκτός φωτιάς ενσωματώνουμε τη μισή ποσότητα βουτύρου και μεταφέρουμε σε καθαρό μπολ.
- Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει εντελώς.
- Μόλις κρυώσει η κρέμα τη χτυπάμε με μίξερ χειρός να αφρατέψει, ενσωματώνοντας τμηματικά και το υπόλοιπο βούτυρο το οποίο έχουμε αφήσει να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και να μαλακώσει.
- Μεταφέρουμε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με λεπτή μύτη και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
- Ετοιμάζουμε μια δόση ζύμης για σου και μεταφέρουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη διαμέτρου1 εκ.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο τους 190°C. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί επίπεδο και κόβουμε πάνω του κορδόνια μήκους 8-10 εκ. αφήνοντας σημαντική απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν και θα φουσκώσουν αρκετά στο ψήσιμο.
- Ψήνουμε τα εκλέρ στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα. Ύστερα σβήνουμε το φούρνο, κρατάμε μισάνοιχτη την πόρτα του φούρνου με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο φούρνο.
- Τρυπάμε τα εκλέρ από κάτω σε 3 σημεία και τα γεμίζουμε με την κρέμα μόκα. Εναλλακτικά κόβουμε τα εκλέρ κατά μήκος στη μέση, γεμίζουμε το κάτω μέρος και σκεπάζουμε με το πάνω μέρος των εκλέρ.
- Ετοιμάζουμε το γλάσο της επικάλυψης αναμιγνύοντας τα υλικά σε ένα μπολ με ένα πιρούνι και προσθέτοντας 1-2 κ.σ. νερό κρύο. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε επιπλέον νερό αλλά σε ελάχιστη ποσότητα. Θέλουμε ένα πηχτό γλάσο για να μην τρέχει.
- Βουτάμε ελαφρά την πάνω πλευρά των εκλέρ στο γλάσο καφέ που φτιάξαμε και αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς πριν τα σερβίρουμε.
- Διατηρούμε τα εκλέρ στο ψυγείο.
Aντί για γλάσο ζάχαρης με γεύση καφέ, μπορούμε να βουτήξουμε το πάνω μέρος των εκλέρ σε λιωμένη κουβερτούρα.