Το croquembouche που σημαίνει πως είναι τραγανό στο στόμα, κάνει «κρακ» δηλαδή, ξεκίνησε να φτιάχνεται το 18ο αιώνα, από εξειδικευμένους μαγείρους και προοριζόταν για βασιλικά τραπέζια. Ακόμη και σήμερα, αυτός ο εντυπωσιακός πύργος σερβίρεται σε μεγάλα πάρτι και σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις. Πρόκειται για σου γεμισμένα με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή άλλες ευφάνταστες γεμίσεις, κολλημένα μεταξύ τους με σκληρή καραμέλα και τοποθετημένα πάνω σε έναν κώνο - συνήθως από φελιζόλ - με την εμφάνισή τους να παραπέμπει και σε χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Υλικά

Για τα σου

  • 250 γρ. γάλα
  • 250 γρ. νερό
  • 220 γρ. βούτυρο
  • 10 γρ. αλάτι
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 280 γρ. αλεύρι
  • 9 -10 αυγά (480 γρ. σύνολο)
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

  • 500 ml γάλα πλήρες
  • 1 λοβό βανίλιας ανοιγμένο
  • 4 κρόκους αυγών
  • 80 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 75 γρ. βούτυρο
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Για την καραμέλα

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml νερό
  • 150 γρ. γλυκόζη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Για τα σου

  1. Για το γαλλικό croquembouche, ξεκινάμε φτιάχνοντας τα σου. Βάζουμε το νερό με το αλάτι, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, πάνω σε μέτρια φωτιά, να πάρει βράση.
  2. Όταν λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε το αλεύρι όλο μαζί και ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή και ελαστική ζύμη, που θα ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και θα μαζευτεί γύρω από το σύρμα.
  3. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και προσαρμόζουμε το φτερό. Χτυπάμε μέχρι να κρυώσει και ύστερα ξεκινάμε να προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά. Μόλις ενσωματωθεί το πρώτο, θα προσθέσουμε το επόμενο. Αφού ενσωματωθεί και το 8ο αβγό χτυπάμε τα 2 τελευταία αυγά σε ένα μπολ και τα ρίχνουμε σε δύο - τρεις δόσεις γιατί μπορεί να μη χρειαστεί να τα ρίξουμε ολόκληρα. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν την πιάνουμε με κουτάλι και μπορεί να ξεκολλάει εύκολα από το κουτάλι και να πέφτει γλυκά, χωρίς να απλώνει, αλλά να μπορεί να στέκεται.
  4. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής μιας χρήσης και την αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος 2 -3 ρηχά ταψί. Κόβουμε με το ψαλίδι την άκρη της σακούλας σε διάμετρο περίπου 1εκ. και κόβουμε μικρά μπαλάκια ζύμης στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν και θα φουσκώσουν αρκετά στο ψήσιμο.
  6. Ψήνουμε τα σου στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν πολύ καλά. Τότε σβήνουμε τον φούρνο, τον μισοανοίγουμε και στερεώνουμε την πόρτα του με μια πετσέτα που θα την κρατάει μισάνοιχτη. Αφήνουμε τα σου μέσα για 15-20 λεπτά ακόμη. Αυτό θα τα βοηθήσει να κρατηθούν τραγανά.

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

  1. Όσο ψήνονται τα σου ετοιμάζουμε την κρέμα. Βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι μαζί με 3 κ.σ. από τη ζάχαρη και τα σποράκια της βανίλιας, να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά.
  2. Χτυπάμε σε μπολ με σύρμα τους κρόκους των αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Προσθέτουμε το γάλα της κατσαρόλας λίγο - λίγο, χτυπώντας να ομογενοποιηθεί και επιστρέφουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα.
  4. Ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Την τραβάμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το βούτυρο. Τη μεταφέρουμε σε μπολ, σκεπάζουμε την επιφάνεια της με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει εντελώς.
  5. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Βγάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής από το ψυγείο και την ανακατεύουμε με σύρμα να αφρατέψει. Ύστερα της ενσωματώνουμε τη σαντιγί, για να γίνει ακόμη πιο αφράτη και μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μεταλλική μύτη. Την αφήνουμε στο ψυγείο.

Για την καραμέλα

  1. Βάζουμε τη ζάχαρη και τη γλυκόζη σε κατσαρόλι. Βρέχουμε με το νερό και τοποθετούμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε μαλακά με ξύλινη κουτάλα να λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει βράση το σιρόπι.
  2. Όταν πάρει χρώμα η καραμέλα και φτάσει τους 160°C, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το στήσιμο

  1. Ανοίγουμε τα σου από κάτω με ένα μαχαιράκι και με τη βοήθεια του κορνέ τα γεμίζουμε με κρέμα.
  2. Ντύνουμε με αλουμινόχαρτο έναν κώνο από φελιζόλ και τον τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
  3. Με προσοχή για να μην καούμε βουτάμε ένα - ένα τα σου στην υγρή καραμέλα και ξεκινάμε να τα τοποθετούμε περιμετρικά της βάσης του κώνου και στη συνέχεια, συνεχίζουμε να τον χτίζουμε σε στρώσεις, κολλώντας τα με την καραμέλα τόσο μεταξύ τους όσο και πάνω στον κώνο, μέχρι να τον καλύψουμε όλο.

Αν θέλουμε μπορούμε μερικά από τα σου να τα διακοσμήσουμε με κάποιον τριμμένο ξηρό καρπό ή διακοσμητική τρούφα και ενδιάμεσα να ενθέσουμε φυσικά λουλούδια ή άλλα ζαχαρωτά της επιλογής μας.