
Καλοκαιρινό σαββατόβραδο στην Αθήνα και αυγουστιάτικη πανσέληνος. Συνδυασμός που ζητάει οπωσδήποτε έξοδο, αλλά όχι στα κλασικά και πολυσύχναστα σημεία της πόλης, εκεί μαζεύεται λαός από τουρίστες και όλους όσους δεν έχουν φύγει ακόμη για διακοπές, αλλά κάπου πιο χαλαρά και ιδανικά πιο δροσερά, μιας και οι θερμοκρασίες στο κέντρο έχουν χτυπήσει κόκκινο. Με αυτές τις σκέψεις βάλαμε στο GPS Δροσιά και ετοιμαστήκαμε να αναζητήσουμε το μεζεδοπωλείο που μας είχαν προτείνει εδώ και καιρό κάποιοι φίλοι.
Η Δροσιά αποτελούσε κάποτε Νο1 προορισμό για πεϊνιρλί και ακόμη και σήμερα, που δεν έχουν μείνει και πολλά τέτοια μαγαζιά, όταν κάποιος σου προτείνει να βγείτε στην περιοχή, είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό. Βέβαια, μια βόλτα μέχρι εκεί - ή ταξίδι, αναλόγως από ποιο σημείο της Αθήνας ξεκινάς -, θα σου αποδείξει ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές που αξίζει να ανακαλύψεις.
Λίγο πριν τον Ελευθεριάδη λοιπόν, που είναι από τις πιο παλιές ταβέρνες για πεϊνιρλί στη Δροσιά, συναντήσαμε το μεζεδοπωλείο ΟινοΑπόσταγμα. Μαγαζί - γωνία, με μεγάλη, λιθόστρωτη αυλή και πολλές πρασινάδες περιμετρικά, σου δίνει από την αρχή την αίσθηση ότι είναι το χαλαρό στέκι της περιοχής.
Δημιουργία δύο φίλων, του Μάκη και του Νίκου, λειτουργεί στη Δροσιά τα τελευταία 10 χρόνια και έχει αποκτήσει το δικό του, πιστό κοινό. Ευτυχώς δηλαδή είχαμε προνοήσει για κράτηση, γιατί τα τραπέζια γύρω μας ήταν γεμάτα.
Στο ΟινοΑπόσταγμα θα βρεις όλους τους κλασικούς μεζέδες που συνοδεύουν κρασί, μπίρα και τσίπουρο και ενώ μπορεί ο καθένας να πάρει το δικό του πιάτο, θα σου πρότεινα να τα βάλετε όλα στη μέση.
Εμείς ξεκινήσαμε με την ομώνυμη πράσινη σαλάτα, με προσούτο, αποξηραμένα σύκα, παστέλι και ανθότυρο και αφράτους κολοκυθοκεφτέδες με σως γιαουρτιού. Στη συνέχεια, στο τραπέζι μας έφτασαν ζεστές τηγανητές πατάτες με αυγά. Εδώ θα μπορούσαμε να επιλέξουμε και την πιο «μερακλήδικη» επιλογή από το αντίστοιχο section του μενού, που είναι πατάτες με αυγά, παστουρμά και σουτζούκι, ωστόσο είπαμε λόγω εποχής να δοκιμάσουμε τα πιο «ελαφριά».
Η τηγανιά κοτόπουλο με μαστίχα που ακολούθησε ήταν το πιάτο που μου άρεσε περισσότερο από όλα, με τη μαστίχα να είναι στη σωστή ποσότητα ώστε να την καταλαβαίνεις μεν αλλά να μην καλύπτει τα πάντα. Πολύ ωραία και η καπνιστή, χοιρινή μπριζόλα που συνοδευόταν από τραγανές τηγανητές πατάτες.
Όσα πιάτα πήραμε ήταν ένα κι ένα για να συνοδεύσουμε την μπίρα μας, ο Μάκης ωστόσο πρότεινε να δοκιμάσουμε και τα κοκτέιλ τους. Ναι, έχουν και μια μικρή λίστα με κλασικά καλοκαιρινά κοκτέιλ, στη frozen εκδοχή τους, όπως Mojito, Mai Tai και Daiquiri. Εγώ προτίμησα το Daiquiri μάνγκο που είναι μια καλή επιλογή τώρα το καλοκαίρι. Η ομάδα του σέρβις, φιλική και χαμογελαστή, σε υποδέχεται με ευγένεια και κάνουν ό,τι μπορούν για να σε περιποιηθούν άμεσα και να μη να χρειαστεί να περιμένεις, όσο κόσμο και αν έχει.
Τελικά το «ταξίδι» από τα νότια προάστια μέχρι τα πολύ βόρεια της Αθήνας αξίζει τον κόπο, για μια χαλαρή βραδιά με φίλους, μεζέδες, ποτό και την πολυπόθητη τώρα το καλοκαίρι δροσιά.
ΟινοΑπόσταγμα
Σολωμού 15, Δροσιά
Τηλέφωνο: 211-40.42.680
Ωράριο: Δευτέρα-Σάββατο 20:00-02:00, Κυριακή 14:30-02:00
Κόστος: 20-25 / άτομο χωρίς ποτό