Το Basegrill στο Περιστέρι δεν χρειάζεται καμία σύσταση. Εδώ και μία εικοσαετία διαγράφει τη δική του επιτυχημένη πορεία, κάνοντας κάθε λάτρη του καλού κρέατος να αναζητάει μια θέση στα τραπέζια του. Μάλιστα η προσέλευση στα δυτικά προάστια είναι τόσο μεγάλη και από κάθε γωνιά της Αθήνας, που δύο χρόνια πριν, στις αρχές του 2024, οι αδελφοί Λιάκου άνοιξαν το δεύτερο Basegrill στη Γλυφάδα.
Μεγάλη η απόσταση από το πρώτο μαγαζί και δύσκολη περιοχή η Γλυφάδα τότε, μιας και μιλάμε για μία περίοδο που εκεί έβρισκες κυρίως burgers, ιταλικά εστιατόρια και all day. Βέβαια, το Basegrill φαίνεται ότι τράβηξε αμέσως τους - πεινασμένους για καλό κρέας - Νότιους, αφού από τις πρώτες μέρες ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεις τραπέζι, μεσημέρι ή βράδυ, χωρίς κράτηση. Βοηθούσε ασφαλώς και το γεγονός ότι το πρώτο εστιατόριο του Περιστερίου είχε ήδη μεγάλη πελατεία από τα νότια, άρα έτοιμο κοινό.
Σήμερα, δύο χρόνια μετά, τα τραπέζια του Basegrill όχι μόνο παραμένουν περιζήτητα, αλλά θα λέγαμε ότι το εστιατόριο βοήθησε αρκετά να αρχίσει και μια αλλαγή στο γαστρονομικό προφίλ της Γλυφάδας, ανοίγοντας τον δρόμο για να έρθουν και άλλα εστιατόρια, που ξεφεύγουν από το κλασικό στυλ που κυριαρχεί στην περιοχή.
Προσωπικά πάντως, σαν κάτοικος της περιοχής, ήταν από τα openings που τα υποδέχτηκα με μεγάλη χαρά. Γιατί πολύ ωραίο το Basegrill στο Περιστέρι, αλλά πόσο συχνά μπορείς να κάνεις μια διαδρομή που μπορεί να διαρκέσει και 1 ώρα, για να βγεις για φαγητό; Ενώ όταν το έχεις δίπλα σου, εύκολα πας και ξαναπάς.
Ο χώρος
Το Basegrill στη Γλυφάδα βρίσκεται στη γωνία της Ζησιμοπούλου με τη Λαζαράκη, έναν δρόμο πάνω από την παραλιακή, δηλαδή, αρκετά ευρύχωρο και φωτεινό. Μπαίνοντας, το πρώτο που κάνει εντύπωση είναι το τεράστιο ψυγείο στα αριστερά, με ελληνικά βοδινά και premium κοπές ωρίμασης, που αποτελούν σήμα κατατεθέν.
Παραδίπλα, μία walk in κάβα φιλοξενεί την ενημερωμένη συλλογή κρασιών του εστιατορίου. Αξίζει να αναφέρω ότι φέτος το Basegrill, μαζί με το Travolta και το Ateno, διακρίθηκαν από το αμερικανικό περιοδικό Wine Spectator, κατακτώντας τη διάκριση Award of Excellence για τις wine lists τους.
Στο βάθος πάλι, βρίσκεται η ανοιχτή κουζίνα όπου μπορείς να θαυμάσεις όλη τη δράση, ενώ η ομάδα κινείται γρήγορα για να ετοιμάσει τις παραγγελίες. Αγαπημένες μου λεπτομέρειες, τα όμορφα στρωμένα με τραπεζομάντιλα τραπέζια και οι μικρές διακοσμητικές αγελάδες σε διάφορα σημεία του εστιατορίου.
Το μενού
Το μενού των δύο εστιατορίων δεν παρουσιάζει διαφοροποιήσεις, μιας και εξ αρχής είχαν αποφασίσει ότι θα σερβίρουν τα ίδια πιάτα. Αυτό σημαίνει ότι και εδώ ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία, δίνοντας έμφαση στις αυτόχθονες ελληνικές ράτσες. Έτσι, αν και μπορείς να βρεις κάποια κρέατα άλλων χωρών, σερβίρουν κυρίως κρέας από μικρές φάρμες, ενώ και τα εξαιρετικά αλλαντικά είναι δικής τους παραγωγής.
Τα αγαπημένα μου πιάτα
Κάθε γεύμα στο Basegrill ξεκινάει με ένα πληθωρικό καλωσόρισμα, που είναι ένα μεγάλο πιάτο με κεφτεδάκια και τα πιο τραγανά - και αληθινά - τσιπς πατάτας και μετά, πιάνεις στα χέρια το μενού και αρχίζουν τα διλήμματα.
Εγώ πάντα ξεκινάω με μία ποικιλία από τα δικά τους λουκάνικα που δεν συγκρίνεται με κανένα από όσα έχω δοκιμάσει, μια φωλιά πατάτας με αυγά μάτια και συκώτι. Στο τελευταίο θα μου επιτρέψεις να σταθώ λίγο περισσότερο, γιατί εγώ συκώτι δεν τρώω και πραγματικά αυτό είναι το μοναδικό που όχι μόνο το δοκιμάζω όταν έρχεται στο τραπέζι, αλλά θα πάρω και θα ξαναπάρω από το πιάτο. Δεν ξέρω αν είναι ο τρόπος που το ψήνουν ή το πώς το σερβίρουν σε πολύ λεπτές φέτες που τις κόβουν στο τραπέζι σου και μετά το περιχύνουν με ελαιόλαδο, αλλά είναι πεντανόστιμο.
Μετά σειρά έχει ο βασικός πρωταγωνιστής, το κρέας. Στα sections του μενού - και χρησιμοποιώ πληθυντικό γιατί το χωρίζουν σε διαφορετικές κατηγορίες - θα βρεις επιλογές που κάθε κρετοφάγος θα εκτιμήσει, με διαφορετικές κοπές, επιλογές σε κρέατα ωρίμασης και κρέατα από μικρές φάρμες. Ό,τι και αν προτιμήσεις, το σίγουρο είναι ότι θα φτάσει στο τραπέζι σου ολόσωστα ψημένο και ζουμερό.
Και επειδή είμαι σίγουρη ότι σκέφτεσαι και το κομμάτι της τιμής, ασφαλώς οι επιλογές που θα κάνεις στα κυρίως θα καθορίσουν τον τελικό λογαριασμό, γιατί όπως και να το κάνουμε μια εξαιρετική κοπή κρέατος έχει και το ανάλογο κόστος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εδώ θα βρεις μόνο ακριβά πιάτα. Αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις ένα άψογο rib eye με τρυφερή σάρκα που νομίζεις ότι σχεδόν λιώνει στο στόμα, αλλά πίστεψέ με και τα αρνίσια παϊδάκια ή μια χοιρινή μπριζόλα να επιλέξεις πάλι θα φας καλά και κανείς δεν θα σε «παρεξηγήσει».
Το σέρβις
Θα ήθελα να κάνω ειδική μνεία στο σέρβις του Basegrill. Εδώ θα σε υποδεχθούν και θα σε εξυπηρετήσουν πάντα με χαμόγελο και θα σε κάνουν να αισθανθείς άνετα. Και αν δεν είσαι σίγουρος για το τι να επιλέξεις, θα φροντίσουν να σε κατευθύνουν με άμεσο και προσιτό τρόπο. Όσο γεμάτο και αν είναι το εστιατόριο δε, η ροή πάντα μοιάζει να κυλάει σωστά και γρήγορα.
Basegrill
Ζησιμοπούλου 5, Γλυφάδα
Τηλέφωνο: 210-89.85.848
Ωράριο λειτουργίας: 13:00 - 00:30
Κόστος: 40-50 ευρώ / άτομο, χωρίς κρασί