Είναι Κυριακή και είσαι στο σπίτι της γιαγιάς σου, η οποία κάθε βδομάδα τέτοια μέρα ανασκουμπώνεται, παίρνει τον πλάστη και ανοίγει φύλλο για να μεγαλουργήσει με μία ακόμη πίτα τόσο νόστιμη μέσα στην απλότητά της. Η χώρα μας φημίζεται για τις παραδοσιακές της πίτες, με γλυκές και αλμυρές συνταγές, και διάφορες παραλλαγές που παίρνουν τη μορφή και τα χαρακτηριστικά του τόπου καταγωγή τους. Και βέβαια, όποιος επισκέπτεται την Ελλάδα δεν χάνει την ευκαιρία να δοκιμάσει μία ζεστή, φρεσκοψημένη και μυρωδάτη πίτα για να γνωρίσει το μεγαλείο της. 

Το Taste Atlas, ο γνωστός για τις λίστες γαστρονομίας οδηγός, δε θα μπορούσε να μη συμπεριλάβει και μία λίστα αφιερωμένη σε πίτες. Συγκεκριμένα, συγκέντρωσε τις 34 καλύτερες γλυκές πίτες της Ευρώπης, από πληθωρικές τάρτες, μέχρι μικρά πιτάκια, κάποιες με φύλλο και με πλούσιες, κρεμώδεις γεμίσεις και φυσικά, ανάμεσά τους κέρδισαν επάξια τη θέση τους και πέντε ελληνικές. Θες να μάθεις ποιες είναι αυτές; 

Μηλόπιτα

Μηλόπιτα

Η μηλόπιτα αποτελεί ένα τέλειο χειμερινό, ελαφρύ γλυκό, τέλεια συνοδεία για τον καφέ και με πρωταγωνιστές τα πιο cozy υλικά: το μήλο, την κανέλα και κάποιες φορές αποξηραμένα φρούτα. Με βουτυρένια ζύμη, εύκολη στην παρασκευή, μαλακή και νόστιμη, η μηλόπιτα κερδίζει επάξια τη θέση της στη λίστα.

Σφακιανή πίτα

Η Κρήτη εξασφαλίζει πάντα τη θέση της σε μία γαστρονομική λίστα και αυτή τη φορά εκπροσωπείται από την εμβληματική σφακιανή πίτα, ένα παραδοσιακό κρητικό κέρασμα με μια λεπτή ζύμη γεμιστή με μυζήθρα Κρήτης. Η ζύμη φτιάχνεται συνήθως με αλεύρι, ελαιόλαδο, νερό, αλάτι και ένα σφηνάκι ρακή. Η σφακιανή πίτα μπορεί να είναι γλυκιά και να γαρνίρεται με μέλι, ωστόσο συνήθως προσφέρεται ως συνοδευτικό στη ρακή και ορεκτικό σε ένα τραπέζι. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να την απολαύσεις και ως πρωινό ή επιδόρπιο.

Γαλατόπιτα

Γαλατόπιτα

Υπήρχε περίπτωση να λείπει από την κατάταξη η παραδοσιακή ελληνική γαλατόπιτα; Φυσικά και όχι. Το Taste Atlas μάλιστα τη χαρακτηρίζει ως κοντινό συγγενή του γαλακτομπούρεκου. «Συχνά εμπλουτισμένη με ξύσμα εσπεριδοειδών και με βάση από λεπτά φύλλα - σε ορισμένες περιοχές - η γαλατόπιτα ψήνεται μέχρι να ροδίσει και συνήθως γαρνίρεται με ζάχαρη άχνη ή κανέλα», γράφει. Η αλήθεια είναι πως η πλούσια κρέμα από γάλα, σιμιγδάλι και μυρωδάτο βούτυρο είναι απλά ακαταμάχητη. Ανάλογα με τον τόπο καταγωγής της τη βρίσκουμε με φύλλο ή χωρίς - στην Πελοπόννησο, για παράδειγμα, η γαλατόπιτα αποτελείται απλώς από την κρέμα της, ενώ στη Θεσσαλία παραδοσιακά τοποθετείται στη βάση της ένα φύλλο.

Και μπορεί να άρχισε να παρασκευάζεται τον 19ο αιώνα, όμως στην πραγματικότητα η γαλατόπιτα κρατά ρίζες ακόμη και από την αρχαιότητα, καθώς κάνει την εμφάνισή της στην κωμωδία του Αριστοφάνη Πλούτος (388 π.Χ.).

Μελόπιτα

Η μελόπιτα αποτελεί το κατεξοχήν παραδοσιακό γλυκό της Μυκόνου, ενώ φτιάχνεται και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Σίφνος. Συνδυάζει μαλακό τυρί (παραδοσιακή τυροβολιά για τη Μύκονο, ανθότυρο ή μυζήθρα), αυγά και μέλι και ανάλογα με τον τόπο καταγωγής της μπορεί να σκεπάζεται με φύλλο. Λίγο επιπλέον μέλι και κανέλα είναι απαραίτητα στο σερβίρισμα.

Καρπουζόπιτα

Για το τέλος, στη λίστα βρίσκουμε ίσως την πιο ιδιαίτερη γλυκιά πίτα, την καρπουζόπιτα. Ζουμερή, γλυκιά και σουσαμένια, αποτελεί το καλοκαιρινό γλυκό των Κυκλάδων και συγκεκριμένα της Μήλου και της Φολεγάνδρου. Κυρίαρχος εδώ είναι η σάρκα του καρπουζιού, που ενώνεται με θυμαρίσιο μέλι, ζάχαρη, αλεύρι, κανέλα και ελαιόλαδο, ενώ πασπαλίζεται με μπόλικο σουσάμι. Σε ορισμένα μέρη προσθέτουν επίσης ξηρούς καρπούς και σταφίδες. Για γλυκό σνακ, για επιδόρπιο, ακόμη και για πρωινό, η καρπουζόπιτα είναι πραγματικά χάρμα.