Η προετοιμασία για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι συνοδεύεται από απεριόριστη χαρά, αλλά και στρες, προκειμένου όλα να ετοιμαστούν στην ώρα τους και να είναι στην εντέλεια. 

Τα ψώνια για όλα τα υλικά που θα χρειαστείς για κάθε παρασκευή σου, βασική ή μη, είναι ένα από τα κύρια μέρη της όλης διαδικασίας και είναι ζωτικής σημασίας το βήμα αυτό να μην μείνει για τελευταία στιγμή – παρότι αυτό συμβαίνει συχνά, ακόμη και αν κάθε φορά λες ότι του χρόνου θα το κάνεις νωρίτερα. 

Το κυρίως πιάτο είναι το πιο σημαντικό και όσοι θέλουν να κλείσουν από νωρίς όλες τους τις εκκρεμότητες, καταφεύγουν στη λύση της κατεψυγμένης γαλοπούλας. Στην Αμερική για παράδειγμα, αποτελεί μία ιδιαίτερα δημοφιλή επιλογή για την Ημέρα των Ευχαριστιών και οι Αμερικάνοι αγοράζουν τη γαλοπούλα μία εβδομάδα ή και περισσότερο από τη μέρα που θα καταναλωθεί. 

Ωστόσο, αν επιλέξεις αυτή την οδό, πρέπει να ξέρεις ότι ο τρόπος προετοιμασίας της κατεψυγμένης γαλοπούλας, διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τη νωπή. Δες λοιπόν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις για να έχεις το επιθυμητό, νόστιμο αποτέλεσμα. 

Ξεπάγωσέ τη με τον κατάλληλο τρόπο 

Εκτός από την προετοιμασία και το ψήσιμο, το ξεπάγωμα της γαλοπούλας θέλει και αυτό τον χρόνο και την υπομονή του. Ο καλύτερος τρόπος για να την ξεπαγώσεις με ασφάλεια είναι να τη βγάλεις από την κατάψυξη και να την τοποθετήσεις στη συντήρηση. Δεδομένου ότι θα βγάλει υγρά, φρόντισε να την τοποθετήσεις σε ένα βαθύ σκεύος και να εξασφαλίσεις ότι τα υγρά δε θα τρέξουν και δε θα έρθουν σε επαφή με άλλα προϊόντα που έχεις στο ψυγείο σου, μεταφέροντας μικροοργανισμούς. Ιδανικά, τοποθέτησέ τη στο χαμηλότερο ράφι για να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις. 

Ο χρόνος είναι σε αυτό το στάδιο πολύ σημαντικός. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι θα πρέπει να δώσεις περίπου 24 ώρες για να ξεπαγώσεις κάθε τέσσερα κιλά κατεψυγμένης γαλοπούλας, οπότε ίσως χρειαστεί να κάνεις χώρο στο ψυγείο για αρκετές μέρες, ανάλογα με το μέγεθος της γαλοπούλας που έχεις αγοράσει. 

Σε κάθε περίπτωση, μία γαλοπούλα που έχει ξεπαγώσει πλήρως στο ψυγείο μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο για μία έως δύο ημέρες πριν το μαγείρεμα. 

Για να επιταχύνεις τη διαδικασία, μπορείς να δοκιμάσεις την απόψυξη σε κρύο νερό. Απλά βάλε τη γαλοπούλα σε μια πλαστική σακούλα και βύθισε τη σε κρύο νερό βρύσης, αλλάζοντάς το κάθε 30 λεπτά, μέχρι να ξεπαγώσει. Υπολόγισε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο ώρες για μία γαλοπούλα τεσσάρων κιλών. 

Κατεψυγμένη γαλοπούλα: Πώς μαγειρεύεται


Μπορείς να την ψήσεις ενώ δεν έχει ξεπαγώσει εντελώς (αν και αυτό δεν είναι ιδανικό) 

Αν ξύπνησες την ημέρα του γιορτινού τραπεζιού και συνειδητοποίησες ότι η γαλοπούλα σου δεν έχει ξεπαγώσει εντελώς, μην πανικοβληθείς, γιατί μπορείς να την ψήσεις ακόμη και κατεψυγμένη, αν και σίγουρα δεν το συνιστούμε. 

Η τακτική αυτή είναι σίγουρα ασφαλής, όμως να σε προειδοποιήσουμε ότι ο χρόνος ψησίματος θα διαρκέσει τουλάχιστον 50% περισσότερο απ' ό,τι συνιστάται για μια πλήρως αποψυγμένη γαλοπούλα.

Είναι σημαντικό να διαβάζεις τις ετικέτες

Αν ανησυχείς για την ποιότητα της γαλοπούλας και κατά πόσο αυτή περιέχει ορμόνες και άλλες ουσίες, αναζήτησε ετικέτες όπως «εγκεκριμένη για την ευημερία των ζώων».

Μέσα της περιέχει τα εντόσθια 

Μην εκπλαγείς αν παρατηρήσεις ότι μέσα στη γαλοπούλα υπάρχουν όλα τα εντόσθια. Για την ακρίβεια, στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτά δεν έχουν αφαιρεθεί και έτσι αυτό θα είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να κάνεις εσύ. Στη συνέχεια, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για τη γέμιση της γαλοπούλας, σοτάροντας με τα υπόλοιπα υλικά. 

Κάτι ακόμη που πρέπει να γνωρίζεις: Περισσότερο από τη νωπή γαλοπούλα, στην κατεψυγμένη συχνά χορηγείται ένα ενέσιμο, ειδικό διάλυμα από νερό, αλάτι και μπαχαρικά, το οποίο κάνει εντονότερη τη γεύση και διατηρεί τη γαλοπούλα ζουμερή.