Πριν απ' όλα ετοιμάζουμε σε χαρτόνι τα πατρόν, που θα μας οδηγήσουν για να κόψουμε τη ζύμη.
Για ένα μεσαίο σπιτάκι (περίμετρος 15x12x10 εκ.) χρειάζεται:
Μπροστά & πίσω τοίχος (2 κομμάτια)
- Πλάτος: 12 εκ.
- Ύψος μέχρι τη σκεπή: 15 εκ.
- Από τα 10 εκ. ύψος αρχίζουμε τη σκεπή (δηλαδή φτιάχνουμε ένα τριγωνικό τελείωμα πάνω).
- Στην πρόσοψη σχεδιάζουμε ένα πορτάκι (3x5 εκ.) και παράθυρα (2x4 εκ.).
Πλαϊνοί τοίχοι (2 κομμάτια)
- Πλάτος: 10 εκ.
- Ύψος: 10 εκ.
Σκεπή (2 κομμάτια)
- 13x9 εκ. (λίγο μεγαλύτερα από τους τοίχους για να προεξέχουν ελαφρώς).
Καμινάδα
- 2x3 εκ. (κόβουμε μικρά ορθογώνια και τα κολλάμε μετά)
Υλικά
για 1 μεσαίο σπιτάκι
Για τη ζύμη
- 170 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. ζάχαρη καστανή
- 160 γρ. μελάσα
- 1 αυγό μεγάλο
- 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- ½ κ.γ. γαρίφαλο ή μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- ¼ κ.γ. αλάτι ψιλό
Για το royal icing (που λειτουργεί και ως κόλλα πέρα από διακόσμηση)
- 2 ασπράδια αυγών ή 1½ κ.σ. σκόνη μαρέγκας
- 250-300 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
- 3-4 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
- χρώματα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
Για τη διακόσμηση
- ζαχαρωτά, μπισκότα, marshmallows, candy canes, καραμελάκια ή λιωμένη σοκολάτα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Για τη ζύμη
- Για το σπιτάκι gingerbread χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τη μελάσα και το αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και το αλάτι.
- Ρίχνουμε τα στερεά υλικά σταδιακά στο μείγμα του βουτύρου και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη και σφιχτή ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια.
- Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
- Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη σε πάχος 5-6 χιλιοστά.
- Χρησιμοποιούμε τα πατρόν που ετοιμάσαμε στο χαρτόνι (τοίχοι, σκεπή, πόρτες, παράθυρα, καμινάδα) για να κόψουμε τα κομμάτια του σπιτιού με τη ζύμη που ετοιμάσαμε.
- Τα μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα κουνήσουμε. Πρέπει να είναι σκληρά για να στηθούν σωστά και να μη σπάσουν.
Για το royal icing
- Χτυπάμε τα ασπράδια με το λεμόνι μέχρι να αφρίσουν. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα, σαν κόλλα.
- Κρατάμε λίγο πιο αραιό icing για τη διακόσμηση, ενώ λίγο πιο σφιχτό για κόλλα και στήριξη. Μέρος του γλάσου μπορούμε να το χρωματίσουμε για διακόσμηση, προσθέτοντας χρώματα ζαχαροπλαστικής π.χ. κόκκινο, πράσινο και κίτρινο.
Για το στήσιμο
- Χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι χαρτόνι ή έναν δίσκο ως βάση.
- Ενώνουμε τους τοίχους βάζοντας γλάσο στις ενώσεις και κρατάμε τα κομμάτια στη θέση τους με ποτήρια ή ξυλάκια, μέχρι να στεγνώσει καλά, περίπου 1-2 ώρες.
- Μόλις σταθεροποιηθεί, κολλάμε τη σκεπή και την αφήνουμε να στεγνώσει καλά.
- Αφού σταθεροποιηθεί, διακοσμούμε με ζαχαρωτά, μπισκότα, marshmallows, candy canes, καραμελάκια ή λιωμένη σοκολάτα.
- Χρησιμοποιούμε μικρή σακούλα ζαχαροπλαστικής για τα περιγράμματα των παραθύρων της πόρτας, τα κεραμίδια κτλ.
- Ραντίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη για χιονισμένο αποτέλεσμα.
- Μπορούμε να ψήσουμε τα κομμάτια μια μέρα πριν και να στήσουμε το σπίτι την επόμενη.
- Το γλάσο αυτό σκληραίνει στον αέρα, οπότε το καλύπτουμε με υγρή πετσέτα όταν δεν το χρησιμοποιούμε.
Καρολίνα Δωρίτη