Στην Αυστρία τα Linzer cookies φτιάχνονται παραδοσιακά τις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, όταν αρχίζει η εποχή του Weihnachtsbäckerei, της μεγάλης γιορτινής περιόδου που ψήνουν άφθονα μπισκότα! Μια συνταγή ιδανική να της ετοιμάσουμε με παιδιά.

 


 

 

 

 

Υλικά

για περίπου 30 γεμιστά μπισκότα

Για τη ζύμη

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 αυγό μεγάλο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. κανέλα

Για τη γέμιση

  • 200-250 γρ. μαρμελάδα (φράουλα, φρούτα του δάσους, βερίκοκο ή ό,τι μας αρέσει)
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα χριστουγεννιάτικα Linzer cookies χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη μέχρι να γίνει κρεμώδες.
  2. Προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια, το αλάτι και την κανέλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και την αμυγδαλόσκονη, και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενωθούν σε μαλακή ζύμη.
  4. Πλάθουμε τη ζύμη σε δίσκο, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να σφίξει στο ψυγείο. Αυτό βοηθά τα μπισκότα να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις. Αποφεύγουμε τον αέρα γιατί στεγνώνει και παραψήνει τα μπισκότα.
  6. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 4-5 χιλιοστών. Με κουπ πατ κόβουμε αστεράκια ή στρογγυλά μπισκότα ή ό,τι σχήμα μας αρέσει. Στα μισά από αυτά κόβουμε στο κέντρο ένα μικρό άνοιγμα καρδιά, αστεράκι ή κύκλο.
  7. Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι οι άκρες να πάρουν ελαφρά χρυσαφένιο χρώμα.
  8. Τα αφήνουμε στο ταψί 5 λεπτά να σταθεροποιηθούν και ύστερα τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
  9. Ζεσταίνουμε ελαφρά τη μαρμελάδα για να γίνει πιο ρευστή. Απλώνουμε μικρή ποσότητα πάνω στα ολόκληρα μπισκότα και τα κλείνουμε με τα μπισκότα με το κενό στο κέντρο.
  10. Αφήνουμε τα γεμιστά μπισκότα να σταθούν για 20 λεπτά και να κολλήσουν όσο κρυώνει η μαρμελάδα. Τα στήνουμε όμορφα σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Διατηρούνται ιδανικά σε αεροστεγές δοχείο έως 1 εβδομάδα.

Αν η ζύμη ζεσταθεί πολύ, τη βάζουμε 10 λεπτά στο ψυγείο πριν κόψουμε τα σχήματα.