Το Μαϊάμι σίγουρα δεν είναι ο πρώτος προορισμός που σου έρχεται στο μυαλό για τα Χριστούγεννα, ίσως ούτε για χειμερινό ταξίδι. Και όμως είναι ένας όμορφος προορισμός με ενδιαφέρουσες επιλογές για φαγητό. Γιατί να μην το τολμήσεις λοιπόν αυτές τις γιορτές; 

Άλλωστε, η γαστρονομική σκηνή της πόλης επεκτείνεται, δημιουργώντας μια αναβαθμισμένη κουλτούρα που ξεπερνά τις αλυσίδες γνωστών εστιατορίων. 

Επίσης, ο Δεκέμβριος είναι η καλύτερη περίοδος για τα εστιατόρια του Μαϊάμι, όταν χιλιάδες συλλέκτες, καλλιτέχνες, επαγγελματίες του μάρκετινγκ και τουρίστες που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό επισκέπτονται την πόλη, για τις ετήσιες περιηγήσεις στην κορυφαία διεθνή έκθεση τέχνης Art Basel, η οποία διοργανώνεται σε διάφορες πόλεις του κόσμου, ανάμεσά τους και το Μαϊάμι.

Επειδή η πόλη είναι μεγάλη και τα εστιατόρια γεμίζουν, μια λίστα για να ξέρεις πού να κατευθυνθείς είναι απαραίτητη. Για να βοηθήσουμε, συγκεντρώσαμε μερικά από τα στέκια που ξεχωρίζουν και ξεπερνούν τα συνηθισμένα. 

Για κάτι καινούργιο στην πόλη: Ava MediterrAegean, Coconut Grove

Miami

Miami

Η παραθαλάσσια ομορφιά και η μεσογειακού τύπου γοητεία της περιοχής αυτής θυμίζουν τα ελληνικά νησιά. Το μενού του εστιατορίου έχει διαμορφωθεί από τους σεφ Μιχάλη Μιχαηλίδη και Frédéric Aumeunier. Με βεράντα πλαισιωμένη από πλούσια βλάστηση, το εστιατόριο αξιοποιεί στο έπακρο τη θέση του.

Τα γεύματα στο Ava είναι σχεδιασμένα για να τα μοιραστείς. Ξεκίνα με τραγανό κολοκύθι tempura, χταπόδι στη σχάρα και δροσερή σαλάτα με γεύση… «σπανακόπιτα», αν θέλεις κάτι που να θυμίζει πατρίδα. Το λαβράκι σε αλάτι γίνεται εύκολα το κεντρικό πιάτο, με φλαμπέ παρουσίαση πριν αφαιρεθεί η κρούστα στο τραπέζι. Για επιδόρπιο, το σουφλέ σοκολάτας είναι η τέλεια επιλογή. Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει ποιοτικές ελληνικές ετικέτες από 75 έως 300 δολάρια.

Για κρεατικά και premium κοπές: Daniel’s Miami, Coral Gables

Miami

Τα steak houses εδώ βασίζονται συχνά σε ονόματα διάσημων σεφ. Ο Daniel Ganem, γεννημένος και μεγαλωμένος στο Μαϊάμι, είναι η εξαίρεση. Το Daniel’s, προμηθεύεται πολλά από τα κορυφαίας ποιότητας κρέατα και λαχανικά από φάρμες της Φλόριντα. Είναι λίγο υπερβολικό, αλλά λένε ότι το ξηράς ωρίμασης rib-eye αξίζει πραγματικά τα 155 δολάρια που κοστίζει, οπότε αν έχεις τη δυνατότητα, σκέψου το.

Όπως μπορεί να αντιληφθείς βάσει του budget που απαιτείται, η τοποθεσία του Coral Gables δεν επιτρέπει στιλιστικά παραπτώματα και υπάρχει λίγο άτυπα ένα dress code. Δεν επιτρέπονται αθλητικά παπούτσια ή σανδάλια, παρότι θα μπορούσαν, γιατί γενικά το vibe θυμίζει πολύ το γνώριμο Μαϊάμι.

San Ignacio Ave 1500, τηλ.+1305-91.22.639

Για πιο οικονομική επιλογή: Manta, Wynwood

Miami

Miami

Η Φλόριντα διαθέτει τη μεγαλύτερη περουβιανή κοινότητα στον κόσμο εκτός Περού και αυτό αντικατοπτρίζεται και στη γαστρονομία της. Το Manta, για παράδειγμα, είναι μία καλή επιλογή με δημιουργική Nikkei κουζίνα. 

Χρήσιμες φωτογραφίες συνοδεύουν πολλά πιάτα στο εκτενές μενού και οι τιμές είναι λογικές, ειδικά για τα επίπεδα του Μαϊάμι. Τα πιάτα είναι και εκεί to share, εν μέρει επειδή ορισμένα - όπως το tataki τόνου και χταποδιού - σερβίρονται σε γενναιόδωρες μερίδες. Ξεχωρίζουν επίσης το tuna causita torchada και το pisco sour, σε μια πόλη που έχει άφθονα από αυτά.

102 NW 25th St., τηλ. +1786-93.24.678

Χωρίς κράτηση: The River Oyster Bar, Brickell

Miami

Miami

Το oyster bar του σεφ David Bracha βρίσκεται σε πολυσύχναστη περιοχή, κοντά σε πολλές έδρες μεγάλων εταιρειών του Μαϊάμι και πρέπει να σου πούμε ότι θα προσέλκυε κόσμο ακόμα και αν το φαγητό δεν ήταν καλό. Ευτυχώς, το μενού είναι comfort και παράλληλα ιδανικό για τους απαιτητικούς, τακτικούς πελάτες του.

Με πολλούς χώρους που χωρίζονται μεταξύ τους, υπάρχει ένας για κάθε περίσταση και ανάγκη. Από επαγγελματικό γεύμα, μέχρι μεσημεριανό για τους τουρίστες, ενώ συνήθως είναι εύκολο να βρεις τραπέζι για μικρή παρέα χάρη στη μεγάλη σάλα και τη βεράντα του.

Για να αναδείξει τις περίπου 10 ποικιλίες στρειδιών του μενού, η κουζίνα προσφέρει δροσερές συνοδευτικές σάλτσες. Στα κυρίως πιάτα, το κάρι μαύρου μπακαλιάρου και τα ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς είναι εξίσου ικανοποιητικά.

Στα ποτά, το μπαρ σερβίρει ένα άψογα ισορροπημένο highball και μια spicy margarita με dragon fruit, λάιμ, cointreau και chili tequila. Τις Τρίτες, υπάρχει έκπτωση 50% στις φιάλες κρασιού και είναι μια ιδανική ευκαιρία αν την πετύχεις.

 33 SE 7th St Suite 100, τηλ. +1305-53.01.915

Για ιταλικό: Dōma, Wynwood

Miami

Miami

Αυτό το κομψό ιταλικό εστιατόριο δεν χάνει ευκαιρία να κακομάθει τους επισκέπτες του, με εξελιγμένες εκδοχές κλασικών πιάτων και μια λίστα κρασιών με πραγματικά πολλές επιλογές. Είναι η επιτομή του «κρυμμένου διαμαντιού», χάρη στην τοποθεσία του στο τέλος ενός αδιεξόδου, δίπλα σε γραμμή τρένου.

Τα εύσημα πάνε στον ιδιοκτήτη Luca Lomonaco. Η ομάδα του δουλεύει γύρω από μια εντυπωσιακή γυάλινη κάβα και μια ανοιχτή κουζίνα με επικεφαλής τον σεφ Davide Porcaccio. Ξεκίνα το γεύμα με κολοκυθοανθούε γεμιστούς με ρικότα, πριν μοιραστείς με την παρέα σου μια χειροποίητη pasta, όπως τα candele alla Genovese: κυλινδρικά ζυμαρικά με ραγού από rib-eye και ελαφρύ αφρό παρμεζάνας. Το ψητό ολόκληρο λαβράκι - τρυφερό, γευστικό και κομψά παρουσιασμένο - έχει γίνει σήμα κατατεθέν του εστιατορίου (σημείωσε ότι κοστίζει 90 δολάρια για δύο άτομα και 190 δολάρια για τέσσερα, με δύο συνοδευτικά).

35 NE 26th St, Miami, τηλ. +1786-95.36.946

Πηγή: The Washington Post