Αυτή η μαρμελάδα ιδανική για το πρωινό μας, πάνω σε βούτυρο και ψωμί, αλλά ταιριάζει υπέροχα και δίπλα σε τυριά, γιαούρτι ή ψητά κρέατα. Φτιάχνεται εύκολα, χωρίς περίπλοκες τεχνικές, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε ώριμους, μαλακούς λωτούς και να τους αφήσουμε να δώσουν όλο το άρωμά τους.

Υλικά

για περίπου 3 βάζα των 250 ml

  • 1 κιλό λωτοί ώριμοι, κομμένοι σε μικρά κομμάτια (καθαρό βάρος, χωρίς φλούδα και κουκούτσια)
  • 380 γρ. ζάχαρη
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • ½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 λωβό βανίλιας ή ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη μαρμελάδα λωτού βάζουμε τα κομμάτια του φρούτου σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, τον λωβό της βανίλιας, το ξύσμα, τον χυμό λεμονιού και μια μικρή πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα 20 λεπτά να βγάλει τα υγρά του.
  2. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και όταν αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να σιγοβράσει για 25-35 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει.
  3. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν ρίξουμε μια μικρή ποσότητα σε ένα κρύο πιατάκι, τη σπρώξουμε ελαφρά με το δάχτυλο και σχηματίζει γραμμή που δεν κλείνει αμέσως αλλά κρατάει το σχήμα της για λίγα δευτερόλεπτα. Αν είναι πολύ αραιή, συνεχίζουμε το βράσιμο για 5-10 λεπτά ακόμη.
  4. Αφαιρούμε τη βανίλια και λιώνουμε με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα. Αν την προτιμάμε πιο χοντροκομμένη, πολτοποιούμε ελαφρά, αφήνοντας μερικά κομμάτια.
  5. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με καυτή μαρμελάδα, κλείνουμε καλά, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε για 5 λεπτά, για να σφραγίσουν σωστά.
  • Η μαρμελάδα δένει ακόμη περισσότερο αφού κρυώσει.
  • Μπορούμε να αρωματίσουμε τη μαρμελάδα και με μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ ή αστεροειδή γλυκάνισο.