Υλικά
  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 450 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε κυβάκια και θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 150 γρ. μείγμα ξηρών καρπών, όπως αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια, χοντροκοπανισμένα
  • 75 γρ. σταφίδα κορινθιακή αν προτιμάτε
  • 75 γρ. κράνμπερις
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 φλ. του καφέ χυμό πορτοκάλι
  • 1 φλ. του καφέ μπράντι

Για το γλάσο

  • 200 γρ. μασκαρπόνε ή φρέσκο τυρί κρέμα
  • 125 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη

Για τη διακόσμηση

  • κούμαρα φρέσκα ή βατόμουρα ή μερικά σποράκια ροδιού
  • 1 κλαδάκι δενδρολίβανου
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το χριστουγεννιάτικο κέικ με γλάσο τυριού βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα με τρύπα στη μέση. Τινάζουμε την περίσσεια αλευριού και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ και τα τριμμένα μπαχαρικά.
  3. Κρατάμε λίγο από το αλεύρι σε ξεχωριστό μπολ και το ανακατεύουμε μέσα τους ξηρούς καρπούς, τα κράνμπερις και τις σταφίδες.
  4. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με λίγη από τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
  5. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη για 5-6 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μείγμα.
  6. Προσθέτουμε τους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα σε πιο χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν.
  7. Χαμηλώνουμε λίγο ακόμη την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι λίγο - λίγο και εναλλάξ με το μείγμα των ξερών φρούτων, τον χυμό και το μπράντι.
  8. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε τη μαρέγκα σε 3-4 δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί.
  9. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 1 ώρα περίπου.
  10. Όταν ψηθεί το ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε σχάρα.
  11. Ετοιμάζουμε στο μεταξύ το γλάσο: Ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης (όχι με μίξερ) το τυρί κρέμα με την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια, να ομογενοποιηθούν.
  12. Ύστερα ανακατεύουμε το βούτυρο με τη μαρίζ σε ξεχωριστό μπολ και όταν γίνει σαν κρέμα, ενσωματώνουμε μέσα του το μείγμα του τυριού σε 2-3 δόσεις. Αφήνουμε το γλάσο στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
  13. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε το κέικ, το οποίο στο μεταξύ έχει κρυώσει εντελώς, το μεταφέρουμε σε πιατέλα. Διακοσμούμε την επιφάνειά του με το γλάσο του τυριού και κούμαρα ή σποράκια ροδιού ή βατόμουρα. Προσθέτουμε εδώ κι εκεί φυλλαράκια δενδρολίβανου και σερβίρουμε αμέσως.