Υλικά
- 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
- 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- 450 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε κυβάκια και θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 350 γρ. ζάχαρη
- 6 αυγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
- 150 γρ. μείγμα ξηρών καρπών, όπως αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια, χοντροκοπανισμένα
- 75 γρ. σταφίδα κορινθιακή αν προτιμάτε
- 75 γρ. κράνμπερις
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 φλ. του καφέ χυμό πορτοκάλι
- 1 φλ. του καφέ μπράντι
Για το γλάσο
- 200 γρ. μασκαρπόνε ή φρέσκο τυρί κρέμα
- 125 γρ. ζάχαρη άχνη
- 100 γρ. βούτυρο
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
Για τη διακόσμηση
- κούμαρα φρέσκα ή βατόμουρα ή μερικά σποράκια ροδιού
- 1 κλαδάκι δενδρολίβανου
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το χριστουγεννιάτικο κέικ με γλάσο τυριού βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα με τρύπα στη μέση. Τινάζουμε την περίσσεια αλευριού και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ και τα τριμμένα μπαχαρικά.
- Κρατάμε λίγο από το αλεύρι σε ξεχωριστό μπολ και το ανακατεύουμε μέσα τους ξηρούς καρπούς, τα κράνμπερις και τις σταφίδες.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με λίγη από τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
- Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη για 5-6 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μείγμα.
- Προσθέτουμε τους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα σε πιο χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν.
- Χαμηλώνουμε λίγο ακόμη την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι λίγο - λίγο και εναλλάξ με το μείγμα των ξερών φρούτων, τον χυμό και το μπράντι.
- Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε τη μαρέγκα σε 3-4 δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 1 ώρα περίπου.
- Όταν ψηθεί το ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε σχάρα.
- Ετοιμάζουμε στο μεταξύ το γλάσο: Ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης (όχι με μίξερ) το τυρί κρέμα με την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια, να ομογενοποιηθούν.
- Ύστερα ανακατεύουμε το βούτυρο με τη μαρίζ σε ξεχωριστό μπολ και όταν γίνει σαν κρέμα, ενσωματώνουμε μέσα του το μείγμα του τυριού σε 2-3 δόσεις. Αφήνουμε το γλάσο στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
- Όταν θέλουμε να σερβίρουμε το κέικ, το οποίο στο μεταξύ έχει κρυώσει εντελώς, το μεταφέρουμε σε πιατέλα. Διακοσμούμε την επιφάνειά του με το γλάσο του τυριού και κούμαρα ή σποράκια ροδιού ή βατόμουρα. Προσθέτουμε εδώ κι εκεί φυλλαράκια δενδρολίβανου και σερβίρουμε αμέσως.
Ιωάννα Σταμούλου