Δεν χρειάζεται να ξενιτευτείς εκτός Αττικής για να επισκεφτείς ένα οινοποιείο και να ζήσεις την εμπειρία της οινογευσιγνωσίας. Λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας συναντάς πολλά κτήματα που έχουν τις πόρτες τους ανοιχτές στο κοινό, το καθένα με τη δική του ιστορία, τα οποία προσφέρουν περιηγήσεις στους αμπελώνες τους και wine tasting.
Και επειδή η 9η Νοεμβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού σου παρουσιάζουμε 7 οινοποιεία που μπορείς να επισκεφθείς στην Αττική και τα events που έχουν οργανώσει γι' αυτή τη μέρα.
Οινότρια Γη
Το Κτήμα Οινότρια Γη στο Καπανδρίτι, κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα, αποτελεί δημιούργημα του Κώστα Λαζαρίδη. Οι αμπελώνες του καλύπτουν περίπου 200 στρέμματα, που καλλιεργούνται βιολογικά, χωρίς άρδευση (λόγω της προστατευόμενης ζώνης της λίμνης) και προσφέρουν ερυθρές ποικιλίες όπως Cabernet Sauvignon, Syrah και Αγιωργίτικο.
Το οινοποιείο φιλοξενείται σε ένα σύγχρονο συγκρότημα 10.500 τ.μ. όπου επίσης λειτουργεί το Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη, με εκθέματα και οπτικοακουστικά μέσα. Προσφέρεται μάλιστα ξενάγηση 45‑60 λεπτών, όπου μπορείς να μάθεις την ιστορία του κρασιού και να δοκιμάσεις το τοπικό προϊόν. Για την ξενάγηση χρειάζεται να κάνεις την κράτησή σου μέσω του site και έχει κόστος 5 ευρώ, ενώ αν επιθυμείς και κάποιο από τα πακέτα γευσιγνωσίας το κόστος διαφέρει και μπορείς να το δεις επίσης στον ιστότοπο.
Για την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, το κτήμα Οινότρια Γη πραγματοποιεί δωρεάν ξεναγήσεις στο Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 ανά 1 ώρα, καθώς και δωρεάν γευσιγνωσίες επιλεγμένων ετικετών από τις 12:30 έως τις 14:30. Ακόμη, κατόπιν κράτησης, προσφέρεται το masterclass «20 χρόνια τρύγος στην Αττική» με παλιές σοδειές του οινοποιείου (κόστος συμμετοχής στο masterclass 20 ευρώ).
2ο χλμ Καπανδριτίου Καλάμου, Καπανδρίτι Αττικής, τηλ. 22950-52.213
Οινοποιείο Νικολού
Το Οινοποιείο Νικολού βρίσκεται στο Κορωπί και αποτελεί μια παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση που λειτουργεί από το 1875. Η φιλοσοφία του επικεντρώνεται στην ανάδειξη ελληνικών ποικιλιών, ιδιαίτερα της γηγενής ποικιλίας Σαββατιανό, μέσα από μονοποικιλιακές οινοποιήσεις και καινοτομίες όπως η πρώτη αφρώδης ρετσίνα Botanic, με την παραδοσιακή μέθοδο ζύμωσης στη φιάλη.
Το οινοποιείο δέχεται επισκέψεις όλο το χρόνο, προσφέροντας ξενάγηση στους χώρους παραγωγής, γευσιγνωσία και αγορά κρασιών. Για να κάνεις κράτηση θα πρέπει να στείλεις mail στο info@nikolouwinery.gr ώστε να κλείσεις ραντεβού για συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Τα πακέτα ξενάγησης - γευσιγνωσίας διαφέρουν ανάλογα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ωστόσο έχε στο νου σου ότι ξεκινούν από 20 ευρώ.
Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, το οινοποιείο δεν θα πραγματοποιεί ξεναγήσεις, αλλά αν τυχόν σε βγάλει ο δρόμος προς τα εκεί, σημείωσε ότι θα παρέχεται έκπτωση της τάξεως του 20% στη λιανική για αγορά κρασιών.
Νικολάου Ντούνη 8, Κορωπί, τηλ. 210-60.20.775
Οινοποιείο Λιέπουρη
Το Οινοποιείο Λιέπουρη έχει πλούσια ιστορία, καθώς το 1941 το κατέλαβαν οι Ιταλοί και το λειτουργούσαν ως μαγειρείο. Έπειτα, για αρκετά χρόνια λειτουργούσε ως παραδοσιακό οινοποιείο, μέχρι το 2014 που ο χώρος ανακαινίστηκε πλήρως. Οι αμπελώνες βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Κερατέας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής. Συνολικά καλλιεργούνται 250 στρέμματα, εκ των οποίων τα 150 είναι ιδιόκτητα, με ποικιλίες όπως Σαββατιανό, Μαλαγουζιά και Λημνιώνα. Στο οινοποιείο λειτουργεί επίσης αίθουσα γευστικής δοκιμής σε ένα όμορφο πετρόχτιστο κτίριο με ξύλινη οροφή.
Για την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στον χώρο του οινοποιείου από τις 11:00 μέχρι τις 18:00, καθώς και γευσιγνωσία κρασιού.
Αθηνών Σουνίου, Κερατέα, τηλ. 694-49.88.089
Μουσείο Οίνου Μάρκου
Το οινοποιείο της οικογένειας Μάρκου, είναι μια σύγχρονη οινοποιητική μονάδα στην Παιανία, που αξιοποιεί την παραγωγή 100 στρεμμάτων μεσογείτικου αμπελώνα, καθώς και 100 στρεμμάτων ιδιόκτητου αμπελώνα, στη Νεμέα. Οι ποικιλίες που καλλιεργούν είναι το Σαββατιανό, το Αγιωργίτικο, το Ασύρτικο, ο Ροδίτης, το Αθήρι, το Μοσχοφίλερο, το Μοσχάτο, η Μαλαγουζιά, οι γαλλικές Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah και η ιταλική Trebbiano.
Η οικογένεια Μάρκου λειτουργεί και το Μουσείο Οίνου στην Παλλήνη, που δίνει πρόσβαση σε σπάνια εκθέματα οινοποιίας, περιήγηση στον αμπελώνα και βέβαια wine tastings. Η κράτηση γίνεται κατόπιν συνεννόησης μέσω e-mail (info@markougroup.com), ιδανικά 2-3 μέρες πριν την επιθυμητή ημερομηνία, ενώ τα πακέτα ξεκινούν από 50 ευρώ, με τη δοκιμή 5 ετικετών κρασιού, συνοδεία πλατό τυριών.
Μουσείο Οίνου οικογένειας Μάρκου: Λεωφ. Αγ. Δημητρίου (πλησίον εξόδου 16 της Αττικής Οδού), Παλλήνη, τηλ. 210-60.37.933
Μικροοινοποιία Μυλωνάς
Η Μικροοινοποιία Μυλωνάς, με έδρα στην Κερατέα και ιστορία από το 1917, αποτελεί ένα από τα μικρά οινοποιεία της περιοχής, με έμφαση στη γηγενή ποικιλία Σαββατιανό. Ο αμπελώνας της, που βρίσκεται στους πρόποδες του Πανιωνίου όρους, φτάνει περίπου τα 170 στρέμματα, από τα οποία παράγουν ετικέτες με μονοποικιλιακά, από Σαββατιανό έως Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, ακόμη και ρετσίνα. Περιτριγυρισμένος από τη θάλασσα, ο επωφελείται από τις δροσερές θαλάσσιες αύρες που μετριάζουν τη ζέστη του καλοκαιριού, βοηθώντας τα σταφύλια να ωριμάσουν αργά και ομοιόμορφα.
Και βέβαια γίνονται ξεναγήσεις και γευσιγνωσία, κατόπιν συνεννόησης μέσω e-mail info@mylonas-wines.gr ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας του site τους. Με την επικοινωνία μπορείς να μάθεις για όλα τα πακέτα που προσφέρονται και βέβαια να κλείσεις το ραντεβού σου. Πάντως, οι τιμές ξεκινούν από 20 ευρώ. Σημείωσε ωστόσο ότι την Κυριακή 9/11, το οινοποιείο θα είναι κλειστό.
Ιπποκράτους 3, Κερατέα, τηλ. 22990-68.156
Κτήμα Παπαγιαννάκος
Ένα από τα πρώτα οινοποιεία στην Αττική που ασχολήθηκε με το Σαββατιανό είναι αυτό του Παπαγιαννάκου, με τον Βασίλη Παπαγιαννάκο να ασχολείται τόσο ενεργά που πλέον έχει ένα από τα πιο σύγχρονα και πράσινα οινοποιεία στη χώρα. Είναι βιοκλιματικό, επισκέψιμο και ο χώρος ενδείκνυται και για εταιρικές εκδηλώσεις. Σε Σαββατιανό μπορείς να βρεις την ετικέτα «Παλιά Κλήματα» που προέρχεται από φυτά με ηλικίες που ξεπερνούν τα πενήντα έτη και ένα που έχει ζυμώσει και ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια. Θα βρεις όμως και Μαλαγουζιά και Ασύρτικο αλλά και ερυθρά από Merlot και Cabernet Sauvignon.
Κατόπιν κράτησης, το οινοποιείο πραγματοποιεί ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες των κρασιών του, συνοδευόμενες από τοπικά τυριά και αλλαντικά. Για να κάνεις την κράτησή σου θα πρέπει να στείλεις mail στο info@papagiannakos.gr για να μάθεις τις διαθέσιμες ημέρες και ώρες. Τα πακέτα ξενάγησης - γευσιγνωσίας ξεκινούν από 28 ευρώ το άτομο με τη δοκιμή τριών κρασιών και η τιμή αυξάνεται αντίστοιχα για τη δοκιμή περισσότερων.
Για τις 9/11 το οινοποιείο πραγματοποιεί δωρεάν ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες από τις 11:00 έως τις 15:00 ανά μία ώρα και δεν απαιτείται κάποια κράτηση.
Πούσι-Καλογέρι, Μαρκόπουλο, τηλ. 22990-25.206
Gikas winery
Οι βραβευμένοι αμπελώνες της οικογένειας Γκίκα βρίσκονται στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, ένα μέρος αρχαίας λατρείας του Διονύσου. Η συνολική έκταση του αμπελώνα φθάνει τα 150 στρέμματα και οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι μεταξύ άλλων Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Αυγουστιάτης και Σαββατιανό. Τα κρασιά έχουν πιστοποιηθεί ως ΠΓΕ, ενώ το οινοποιείο είναι επισκέψιμο καθημερινές 10:00-17:00 και Σαββατοκύριακα κατόπιν ραντεβού. Διατίθεται και ειδικός χώρος για γευσιγνωσίες.
Για την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, στο οινοποιείο πραγματοποιείται μεταξύ 11:00 με 17:00 κάθετη γευσιγνωσία Syrah και δοκιμή των κρασιών του οινοποιείου. Επίσης, στις 13:00 ξεκινάει ξενάγηση, ενώ στις 15.00 σειρά έχει το Wine Casino που λόγω περιορισμένων θέσεων απαιτεί τηλεφωνική κράτηση. Σημειώνεται ότι όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν.
Λεωφόρος Κιάφας, Σπάτα, τηλ. 210-66.34.595