Πρόκειται για συμπυκνωμένο χυμό ροδιού, που βράζει αργά ώσπου να εξατμιστεί το νερό και να μείνει ένα πηχτό γλυκόξινο σιρόπι. Δεν περιέχει συντηρητικά ή πρόσθετα και μπορεί να φτιαχτεί είτε με λίγη ζάχαρη (αν τα ρόδια είναι πολύ όξινα), είτε εντελώς φυσικά (που το προτιμώ).
Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους στην κουζίνα. Λίγες σταγόνες του μπορούν να μεταμορφώσουν μια σαλάτα ή μια μαρινάδα, μπορούμε να το προσθέσουμε σε διάφορες σάλτσες, σε ψητά λαχανικά ή κρέατα και σε γλυκά. Μπορούμε επίσης να το προσθέσουμε σε γιαούρτι, pancakes ή παγωτό, σε λευκά τυριά όπως μανούρι ή ανθότυρο, αλλά και σε κοκτέιλ ή mocktails.
Το πετιμέζι ροδιού δεν είναι μόνο υπέροχο στη γεύση, είναι και φυσική πηγή αντιοξειδωτικών. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και προσφέρει ενέργεια με τον πιο αγνό τρόπο!
για 600-700 ml πετιμέζι ροδιού
- 2 lt χυμό ροδιού φρέσκο (περίπου 10-12 μεγάλα ρόδια)
- 200 γρ. ζάχαρη (προαιρετικά, και μόνο αν τα ρόδια είναι πολύ ξινά)
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- Για να φτιάξουμε σπιτικό πετιμέζι ροδιού στύβουμε τα ρόδια και σουρώνουμε τον χυμό από τουλπάνι ή πολύ ψιλό σουρωτήρι, ώστε να φύγουν σπόρια και ίνες.
- Αδειάζουμε το σουρωμένο χυμό σε πλατιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη, αν χρησιμοποιήσουμε.
- Μόλις έρθει σε βράση, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα με 1 ώρα και 30 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού. Αν σχηματιστεί αφρός, ξαφρίζουμε με κουτάλα.
- Όταν ο χυμός μειωθεί περίπου στο ⅓ και αποκτήσει πυκνή, σιροπιαστή υφή (σαν αραιό μέλι), το πετιμέζι είναι έτοιμο. Δεν θέλουμε να το παραβράσουμε γιατί θα αλλοιωθεί η γεύση του και θα βγει θαμπό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο (θα πήξει λίγο ακόμη καθώς κρυώνει).
- Όταν είναι ακόμη ζεστό αλλά όχι καυτό (περίπου 80-85°C), το μεταφέρουμε προσεκτικά σε γυάλινα αποστειρωμένα μπουκαλάκια ή βαζάκια. Γεμίζουμε σχεδόν μέχρι πάνω, αφήνοντας 1-1,5 εκ. κενό από το χείλος.
- Σφραγίζουμε με τα καπάκια και αναποδογυρίζουμε για 5 λεπτά.
- Όταν κρυώσουν, τα φυλάμε σε δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται για 6-12 μήνες χωρίς ψυγείο.
- Μπορούμε αν θέλουμε να το αρωματίσουμε με λίγη κανέλα, βανίλια ή φλούδα πορτοκαλιού τα οποία προσθέτουμε στο βράσιμο.
- Μετά το άνοιγμα, καλό είναι να το φυλάμε στο ψυγείο και να το χρησιμοποιήσουμε μέσα σε 2-3 μήνες.
- Αν με τον καιρό κρυσταλλώσει ελαφρά, δεν έχει χαλάσει, απλώς το ζεσταίνουμε λίγο σε μπεν μαρί μέχρι να γίνει και πάλι ρευστό.
Καρολίνα Δωρίτη