
Αν είσαι από αυτούς που όλη την εβδομάδα ανυπομονούν για τα χαλαρά πρωινά του Σαββατοκύριακου, με καφέ και πραγματικά νόστιμα pancakes, εδώ είσαι. Γιατί το brunch στο σπίτι, καμιά φορά είναι το καλύτερο.
Τι γίνεται όμως αν δεν καταφέρνεις να τα φτιάξεις ακριβώς όπως τα κάνουν στο αγαπημένο σου brunch spot; Δεν υπάρχει λόγος να απογοητεύεσαι, αφού υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες και μικρολαθάκια, που αν διορθώσεις, θα δεις πραγματική διαφορά. Εδώ λοιπόν, σου έχουμε μερικά tips από σεφ, παρακαλώ, για να κάνεις τα πιο αφράτα και τέλεια pancakes του κόσμου.
Πειραματίσου με τα γαλακτοκομικά
Οι περισσότερες συνταγές για pancakes απαιτούν δύο πηγές λίπους, το γάλα και το βούτυρο. Ωστόσο, ο Αμερικανός σεφ Colby Garrelts, ορκίζεται στη δύναμη των τριών. «Γάλα, βούτυρο και τυρί κρέμα», λέει. «Αυτό το τρίο προσθέτει πλούσια γεύση και δομή, διατηρώντας παράλληλα το εσωτερικό αφράτο». Άλλοι χρησιμοποιούν τυρί ρικότα και διάφορα άλλα κρεμώδη τυριά, ώστε να γίνονται τα pancakes ακόμη πιο αφράτα.
Πρόσθεσε χυμό λεμονιού
Η οξύτητα είναι απαραίτητη σχεδόν σε όλες τις συνταγές και τα pancakes δεν αποτελούν εξαίρεση, σύμφωνα με τους σεφ. Τα εσπεριδοειδή βελτιώνουν τις τηγανίτες με περισσότερους από έναν τρόπους. Βοηθούν στην ενεργοποίηση της ζύμωσης και έτσι, αφενός γίνονται πιο αφράτα, αφετέρου είναι ιδιαίτερα αρωματικά. Μερικές μόνο σταγόνες λεμονιού αρκούν.
Μην ανακατεύεις υπερβολικά το μείγμα
Όπως με τα κέικ, τα μάφιν και τα μπράουνις, έτσι και με τα pancakers, το υπερβολικό ανακάτεμα θα προκαλέσει την ανάπτυξη υπερβολικής γλουτένης στο μείγμα, κάνοντας τα σκληρά. Απλά ανακάτεψε μέχρι τα ξηρά συστατικά να ενσωματωθούν στα υγρά και τέλος. Επίσης, μην ανακατεύεις πολύ γρήγορα, γιατί μπορεί να καταστρέψεις τις φυσαλίδες αέρα που σχηματίζονται και είναι απαραίτητες για να γίνουν τα pancakes ελαφριά και αφράτα.
Άφησε το μείγμα να ξεκουραστεί
Αν ανησυχείς ακόμη για τους σβώλους που μπορεί να έχει το μείγμα αν δεν το ανακατέψεις πολλή ώρα, αυτό το κόλπο θα σου εξασφαλίσει ότι θα εξαφανιστούν. Άφησε το μείγμα να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά, ώστε το αλεύρι να απορροφήσει το υγρό φυσικά και να ενσωματωθεί. Περίπου 10 λεπτά είναι μια χαρά.
Περίμενε μέχρι το τηγάνι να κάψει
Βεβαιώσου ότι η επιφάνεια του τηγανιού είναι αρκετά καυτή πριν ρίξεις μέσα κουταλιές από το μείγμα. Η θερμότητα είναι αυτή που σου δίνει εκείνη τη χρυσαφένια, ομοιόμορφα ψημένη κρούστα.
Το τηγάνι πρέπει να είναι σχεδόν στεγνό
Η επιφάνεια του τηγανιού πρέπει να έχει μία λιπαρή ουσία, αλλά ταυτόχρονα να είναι σχεδόν στεγνή. Τι σημαίνει αυτό; Βάλε ελάχιστο βούτυρο ή ένα απαλό λάδι και σκούπισέ το με απορροφητικό χαρτί ψησίματος. Αυτό θα αφήσει ακριβώς την απαραίτητη ποσότητα λιπαρής ουσίας για να μην κολλήσουν τα pancakes, ενώ θα αποκτήσουν ακόμη πιο ομοιόμορφο χρώμα, καθώς ψήνονται.