Εδώ την αρωματίζουμε με κανέλα, αλλά μπορούμε να την αρωματίσουμε με βανίλια, αστεροειδή γλυκάνισο, μαύρο πιπέρι ή να την αφήσουμε σκέτη. 

Υλικά

για 4 βαζάκια των 250 γρ.  

  • 1 κιλό δαμάσκηνα φρέσκα, κομμένα, χωρίς κουκούτσι
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλα (προαιρετικά)
  • 2-3 κ.σ. νερό, μόνο στην αρχή, αν χρειαστεί
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη μαρμελάδα δαμάσκηνο πλένουμε τα δαμάσκηνα, αφαιρούμε τα κουκούτσια τους και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  2. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το λεμόνι και την κανέλα και τα αφήνουμε να σταθούν έτσι για 30 λεπτά, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
  3. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν τα δαμάσκηνα και να δέσει η μαρμελάδα. Αν χρειαστεί, ξαφρίζουμε την επιφάνεια.
  4. Στάζουμε λίγο από τη μαρμελάδα σε πιάτο παγωμένο – αν «στέκεται» και κάνει ρυτίδες όταν το σπρώχνουμε με το δάχτυλο, είναι έτοιμη. Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε την κανέλα.
  5. Μοιράζουμε τη μαρμελάδα ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα για 5 λεπτά για να σφραγίσουν.

Για πιο λείο αποτέλεσμα ξεφλουδίζουμε τα δαμάσκηνα και δουλεύουμε τη μαρμελάδα με ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.