Το τυρί είναι ομολογουμένως ακαταμάχητο, είτε κομμένο σε φέτες, είτε τριμμένο, είτε λιωμένο, στο φαγητό ή και σκέτο. Μάλιστα, ενδεικτικά θα πούμε ότι η κατανάλωσή του βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ και προκύπτει ότι καταναλώνονται πάνω από 19 κιλά τυρί ανά άτομο τον χρόνο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα κυβερνητικά στοιχεία και τον Διεθνή Σύνδεσμο Γαλακτοκομικών Προϊόντων.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι η Baskin-Robbins, το διάσημο αμερικάνικο brand παγωτών, δημιούργησε παγωτό με μπρι και burrata, μια γεύση «εμπνευσμένη από πλατό τυριών», ενώ το Burger King, η διάσημη αλυσίδα μπεργεράδικου, είχε ένα viral προϊόν στο μενού του στην Ταϊλάνδη, που ονομαζόταν The Real Cheeseburger και αποτελούνταν από 20 φέτες τυρί ανάμεσα σε δύο ψωμάκια.
Μέρος ενός συνολικά υγιεινού διατροφικού πλάνου
Σίγουρα έχει θέση στη διατροφή μας και δεν υπάρχει λόγος να δαιμονοποιείται, όπως τείνει να γίνεται τελευταία. Πράγματι, ο κύριος αποτρεπτικός παράγοντας είναι ότι περιέχει κορεσμένα λιπαρά, αλλά έχει επίσης και άλλα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη και ασβέστιο, επομένως χρειάζεται να υπάρχει μια ισορροπία. Για παράδειγμα, μια φέτα τσένταρ περίπου 28 γραμμαρίων περιέχει 5 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών – λίγο παραπάνω από το ένα τρίτο της ποσότητας που συνιστάται να καταναλώνεται καθημερινά.
Επιπλέον, το τυρί είναι αλμυρό, κάτι που δεν είναι καλό για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η ίδια φέτα περιέχει σχεδόν 7 γραμμάρια πρωτεΐνης – θρεπτικό συστατικό που βοηθά στον κορεσμό και την ανάπτυξη των μυών – και παρέχει το 14% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης ασβεστίου, που διατηρεί τα οστά υγιή και δυνατά.
Η υψηλότερη κατανάλωση τυριού συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης υπνικής άπνοιας, μιας διαταραχής κατά την οποία η αναπνοή σταματά και ξεκινά ξανά κατά τη διάρκεια του ύπνου, σύμφωνα με μελέτη του 2024. «Το τυρί είναι πλούσια πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μεταβολική και καρδιαγγειακή υγεία, παράγοντες οι οποίοι είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας», ανέφεραν οι συγγραφείς. Η κατανάλωση τυριού μπορεί επίσης να συμβάλλει στην ψυχική ευεξία και στην υγιή γήρανση, σύμφωνα με άλλη μελέτη.
Συνολικά, δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγει κανείς το τυρί - εκτός αν έχει αλλεργία ή κάποιον πολύ συγκεκριμένο λόγο - καλύτερο είναι να αντιμετωπίζεται ως συνοδευτικό ενός γεύματος και όχι ως κύριο πιάτο. Για όσους πρέπει να μειώσουν το νάτριο, ειδικά για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, η αποφυγή μεγάλων μερίδων και η πιο αραιή κατανάλωση είναι ο πιο ωφέλιμος τρόπος για να απολαμβάνει κανείς το τυρί.
Τελικά, ποιο τυρί είναι το πιο υγιεινό;
Το cottage cheese είναι πιθανότατα το πιο υγιεινό τυρί. Έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και περισσότερη πρωτεΐνη από τα περισσότερα άλλα τυριά. Καλύτερα μάλιστα να επιλέγεται η εκδοχή με χαμηλά λιπαρά, καθώς η ωραία γεύση δεν αλλοιώνεται. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορείς να το αλείψεις πάνω σε κράκερ ολικής άλεσης, να το προσθέσεις σε σαλάτες, τορτίγιες ή ακόμη και σκέτο. Συγκεκριμένα, μισό φλιτζάνι cottage cheese με 2% λιπαρά περιέχει 90 θερμίδες, 12 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2,5 γραμμάρια λίπους.
Δεν είναι τυχαίο που τα wraps με cottage cheese έχουν γίνει viral στο TikTok και πλέον φτιάχνουν μέχρι και παγωτό cottage cheese, το οποίο είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές στην πλατφόρμα.
Τα αμέσως επόμενα πιο υγιεινά τυριά
Δεύτερες καλύτερες επιλογές στην κατηγορία των πιο υγιεινών τυριών είναι γενικά τα μαλακά τυριά, όπως η ρικότα ή η μοτσαρέλα, που φτιάχνονται από γάλα χαμηλών λιπαρών ή αποβουτυρωμένο. Έτσι, τείνουν να έχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και να είναι συνολικά πιο υγιεινά. Ακόμα η ρικότα, έχει λιγότερο νάτριο σε σχέση με άλλα τυριά και μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με μέλι για ένα νόστιμο πιάτο πρωινού.
Μια ακόμη καλή επιλογή είναι η δική μας φέτα, καθώς είναι φυσικά χαμηλή σε λιπαρά και έχει υπέροχη γεύση.
Τα σκληρά τυριά όπως η παρμεζάνα, το τσένταρ και το ελβετικό τυρί είναι φυσικά χαμηλότερα σε λακτόζη, οπότε άτομα με ευαισθησία στη λακτόζη μπορεί να ωφεληθούν επιλέγοντάς τα, ωστόσο, γενικά, όλα τα τυριά είναι αποδεκτά με μέτρο και η διατροφική τους αξία διαφέρει μόνο ελαφρώς μεταξύ των ποικιλιών. Ακόμα και τα μαλακά τυριά, όπως το μπρι, που ίσως φαίνονται πιο «υπερβολικά», δεν είναι λιγότερο υγιεινά από τα υπόλοιπα.
Το πιο υγιεινό τυρί για απώλεια βάρους
Κάθε τυρί μπορεί να καταναλωθεί στο πλαίσιο απώλειας βάρους - δεν έχει τόση σημασία η ποικιλία, όσο η ποσότητα και με ποια άλλα τρόφιμα συνδυάζεται. Βέβαια, αν έπρεπε να υπάρξει μια επιλογή αυτή σίγουρα θα ήταν το cottage cheese με 2% λιπαρά, γιατί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαμηλότερο σε θερμίδες σε σχέση με άλλα είδη. Η μερίδα είναι μισό φλιτζάνι, δηλαδή αρκετή ποσότητα, που σε κρατά περισσότερο χορτάτο σε σχέση με ένα σκληρό τυρί ή ακόμα και τη μοτσαρέλα, της οποίας η μερίδα είναι 28 γραμμάρια. Ακόμη, η πρωτεΐνη σε γεμίζει και βοηθά στην ανάπτυξη των μυών - δύο στοιχεία σημαντικά για την απώλεια βάρους.
Πέρα από το cottage cheese ένα τυρί ακόμα που προτιμάται είναι η μοτσαρέλα σε στικ, που χαρακτηρίζεται ως ένα πολύ καλό σνακ για απώλεια βάρους. Η μοτσαρέλα έχει λιγότερο νάτριο από το τσένταρ, και η εκδοχή με μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα προσφέρει πρωτεΐνη και ασβέστιο με λιγότερες θερμίδες και λιπαρά σε σχέση με την πλήρη εκδοχή.
Πώς να τρως τυρί με υγιεινό τρόπο
Χρησιμοποίησε το τυρί σαν «όχημα» - πρόσθεσε φυτικές ίνες και απόλαυσέ το σαν έξτρα πηγή πρωτεΐνης, άλλωστε έχει σημασία με τι συνοδεύεις το τυρί. Στην πραγματικότητα το ζητούμενο είναι ο κορεσμός να έρθει πρώτα μέσω των φυτικών ινών και έπειτα με πρωτεΐνη και λίπος.
Είναι το τυρί με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά υγιεινό;
Τα περισσότερα τυριά με χαμηλά λιπαρά δεν έχουν καλή γεύση, επειδή το λίπος αφαιρείται από το γάλα πριν από την επεξεργασία, και αυτό αφαιρεί μεγάλο μέρος της γεύσης. Για αυτό και όταν οι περισσότεροι προσπαθούν να αντικαταστήσουν το αγαπημένο τους τυρί με την εκδοχή χαμηλών λιπαρών, συχνά καταλήγουν να τρώνε μεγαλύτερη ποσότητα για να καλύψουν την έλλειψη γεύσης, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη την αντικατάσταση.