Υλικά
- 1 πακέτο λαζάνια πλατιά - κλασικά ή με σπανάκι
- 700 γρ. μπρόκολο
- 200 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 4 κ.σ. σπόρους ανάμεικτους (σουσάμι, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, λιναρόσπορο)
- αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
- 2 φακέλους Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
- 1 lt γάλα πλήρες
- 300γρ. κεφαλογραβιέρα ή άλλο πικάντικο τυρί, τριμμένο
- πιπέρι λευκό
- αλάτι, αν χρειαστεί
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα λαζάνια με μπρόκολο, σπόρους και μπεσαμέλ κόβουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια και τα ζεματάμε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 3 λεπτά. Στραγγίζουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου και τα ρίχνουμε σε κρύο νερό με παγάκια για να σταματήσουμε το βρασμό και να διατηρηθούν πράσινα. Τα στραγγίζουμε.
- Τα κοτσάνια του μπρόκολου δεν τα πετάμε, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε να βράσουν στο ίδιο νερό που βράσαμε τα μπουκετάκια, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και στο τέλος ανακατεύουμε μέσα το τριμμένο τυρί, αλάτι (αν χρειαστεί) και μπόλικο πιπέρι.
- Σοτάρουμε ελαφρά το μείγμα των σπόρων σε αντικολλητικό τηγάνι, πάνω σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά και τους αφήνουμε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και 1 κ.σ. από το βούτυρο και δυναμώνουμε τη φωτιά. Όταν κάψει καλά ρίχνουμε τα πράσα, τα κρεμμύδια και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Στο μεταξύ στραγγίζουμε τα κοτσάνια του μπρόκολου από το νερό και τα προσθέτουμε κι αυτά στο τηγάνι και τα φέρουμε μαζί μερικές βόλτες. Στο τέλος αλατοπιπερώνουμε και κρατάμε το μείγμα στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα και στήνουμε το φαγητό σε ταψάκι πυρίμαχο ως εξής: Απλώνουμε 3-4 κ.σ. Μπεσαμέλ στον πάτο του ταψιού και κάνουμε από πάνω μια στρώση με λαζάνια.
- Κρατάμε μερικές φουντίτσες μπρόκολου στην άκρη για το τελείωμα και ψιλοκόβουμε τις υπόλοιπες για να τις ανακατέψουμε με τα υπόλοιπα σοταρισμένα λαχανικά. Προσθέτουμε και τα μισά ντοματίνια κομμένα στη μέση, τους σπόρους και τη μισή μπεσαμέλ. Ανακατεύουμε καλά.
- Απλώνουμε το μισό μίγμα των λαχανικών πάνω από τα λαζάνια, συνεχίζουμε με δεύτερη στρώση λαζάνια, απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα των λαχανικών και τελειώνουμε με τρίτη στρώση λαζάνια.
- Απλώνουμε την Μπεσαμέλ πάνω από τα λαζάνια, διακοσμούμε με τα ντοματίνια και τα μπουκετάκια του μπρόκολου που κρατήσαμε, προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και ψήνουμε το φαγητό στον φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει η Μπεσαμέλ.
- Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό, κόβοντας σε κομμάτια.