Με μόνο δύο υλικά - τόνικ και μια αλκοολούχα βάση σε αναλογία 2:1 - το Lillet Tonic κατατάσσεται χαλαρά στην κατηγορία των highball κοκτέιλ. Ωστόσο, επειδή η βάση του είναι ένα χαμηλού αλκοολικού βαθμού αρωματισμένο κρασί και επειδή σερβίρεται σε ποτήρι κρασιού, ανήκει και στην κατηγορία των spritz.

Συνήθως απολαμβάνεται ως απεριτίφ, και το επίκεντρο είναι φυσικά το Lillet, το οποίο είναι ένα γαλλικό αρωματισμένο κρασί, από σταφύλια που καλλιεργούνται κυρίως στο Μπορντό. Η βάση του κρασιού φτιάχνεται από Semillon (και λίγο Merlot για τη ροζέ εκδοχή) και αναμειγνύεται με ελαφρώς γλυκά λικέρ εσπεριδοειδών για να δώσει ένα ισορροπημένο και αρωματικό απεριτίφ.

Το La Maison Lillet, που βρίσκεται στο χωριό Podensac κοντά στο Μπορντό, φτιάχνει το συγκεκριμένο κρασί από το 1872.

Γιατί λειτουργεί το Lillet Tonic

Η συνταγή για αυτό το κοκτέιλ δεν γίνεται να είναι πιο απλή. Το τόνικ είναι ο ιδανικός αφρώδης αναμείκτης για το Lillet, χάρη στο γλυκόπικρο προφίλ γεύσης του, που ισορροπεί τέλεια τις φρουτώδεις νότες του αρωματισμένου κρασιού.

Με την προσθήκη κινίνης (της πικρής ένωσης που περιέχεται φυσικά στο τόνικ), το κοκτέιλ αποτίει και έναν διακριτικό φόρο τιμής στο Kina Lillet, μια εκδοχή του Lillet με εντονότερη παρουσία κινίνης, που κυκλοφορούσε μέχρι το 1986 και έγινε διάσημο ως ένα από τα βασικά συστατικά στο Vesper Martini.

Το Lillet Blanc όσο και το Lillet Rosé διαθέτουν μια γλυκιά και πλούσια γεύση, ενώ περνούν και από σύντομη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια, κάτι που τους προσθέτει βάθος και πολυπλοκότητα. Το Blanc έχει νότες από πορτοκάλι και γιασεμί, ενώ το Rosé τείνει περισσότερο προς το γκρέιπφρουτ. Η γαρνιτούρα με φρέσκο πορτοκάλι αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τις εσπεριδοειδείς νότες του Lillet.

Πώς θα φτιάξεις το Lillet Tonic

Lillet tonic

Υλικά

  • 90 ml tonic water, ανθρακούχο
  • 45 ml Lillet Blanc ή Lillet Rosé
  • 1 φέτα πορτοκαλιού, για γαρνίρισμα

Διαδικασία 

  1. Ρίχνεις το tonic και το Lillet σε ένα ποτήρι κρασιού ή highball γεμάτο με πάγο.
  2. Ανακατεύεις ελαφρά να ομογενοποιηθούν.
  3. Γαρνίρεις με μία φέτα πορτοκάλι και απολαμβάνεις.