Η θερμοκρασία σερβιρίσματος μπορεί να απογειώσει ή να προσγειώσει ανώμαλα ακόμη και το καλύτερο κρασί. Ένα κρασί που σερβίρεται πολύ ζεστό ή πολύ κρύο μπορεί να δείξει φτωχό, πλαδαρό, αλκοολικό ή επιθετικό, χαλώντας τη συνολική εμπειρία. Όμως δεν υπάρχει μία θερμοκρασία για όλα τα στυλ κρασιού. Το κάθε στυλ έχει το δικό του εύρος, ανάλογα με το σώμα, την παλαίωση και το αρωματικό του προφίλ.
Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος για κάθε τύπο κρασιού, ώστε να απολαμβάνεις πάντα στο μέγιστο την κάθε γουλιά.
Γλυκά κρασιά
Τα γλυκά κρασιά προτιμούν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ιδανικά σερβίρονται στους 6°C - 8°C, ώστε να διατηρούν τη φρεσκάδα τους και να μη δείχνουν πλαδαρά. Συγκεκριμένα, τα φρουτώδη νεαρά γλυκά (όπως το Moscato) χρειάζεται να είναι κοντά στους 6°C, ενώ η θερμοκρασία στα παλαιωμένα σε βαρέλι γλυκά κρασιά μπορεί να κυμαίνεται κοντά ή λίγο πάνω από τους 8°C, προκειμένου να ξεδιπλώσουν τον αρωματικό τους πλούτο.
Τώρα τα γλυκά με τανίνες, όπως είναι το Vintage Port, σερβίρονται ιδανικά στους 16°C - 18°C, καθώς οι τανίνες σε χαμηλές θερμοκρασίες γίνονται στυφές και επιθετικές.
Αφρώδη κρασιά
Τα αφρώδη κρασιά πρέπει να σερβίρονται στους 6°C - 10°C. Αν σερβιριστούν πιο ζεστά, χάνουν τη φρεσκάδα τους και οι φυσαλίδες εξαφανίζονται γρήγορα. Τα φρουτώδη, ανθικά αφρώδη - δηλαδή όσα ανήκουν στις κατηγορίες των Prosecco και Moscato d’Asti - πρέπει να σερβίρονται στους 6°C, για να διατηρείται η δροσιά και η ζωντάνια τους.
Για τα πιο πολύπλοκα αφρώδη με παλαίωση, όπως είναι η σαμπάνια παραδοσιακής μεθόδου, η ιδανική θερμοκρασία είναι στους 9°C - 10°C, ώστε να αναδειχθούν τα αρώματα της ζύμης, του μπριός και της αυτόλυσης.
Ξηρά λευκά και ροζέ κρασιά
Τα ελαφριά λευκά και ροζέ κρασιά σερβίρονται στους 7°C - 10°C για να διατηρούν τα φρέσκα, φρουτώδη και ανθικά αρώματά τους. Για παράδειγμα, ένα φρουτώδες Μοσχοφίλερο είναι ιδανικό στους 8°C, σε αντίθεση με τα πιο γεμάτα, πληθωρικά λευκά ή ροζέ, που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι ή αμφορέα, τα οποία θέλουν θερμοκρασία μεταξύ 10°C - 13°C ώστε να ξεδιπλώσουν τον όγκο και την πολυπλοκότητά τους. Σε αυτή τη λογική ένα παλαιωμένο, βαρελάτο Chardonnay απολαμβάνεται ιδανικά στους 13°C.
Ερυθρά κρασιά
Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος για τα ερυθρά κρασιά είναι μεταξύ 15°C - 18°C, με οδηγό τις τανίνες. Επομένως, όσο περισσότερες οι τανίνες (Cabernet Sauvignon, Syrah), τόσο πλησιάζουμε τους 18°C. Σε αντίθεση, όσο λιγότερες οι τανίνες (Pinot Noir, Merlot), τόσο πιο κοντά στους 15°C σερβίρουμε. Ερυθρά με πολύ χαμηλές τανίνες, όπως το Beaujolais Nouveau, μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και στους 13°C για φρεσκάδα και ισορροπία.
Μην ξεχνάς το καλοκαίρι!
Η θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι ακόμη πιο σημαντική τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η ζέστη μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία του κρασιού στο ποτήρι και να χαλάσει τη γευστική εμπειρία. Χρησιμοποίησε δροσερές σαμπανιέρες ή παγάκια σε σαμπανιέρα με νερό, για να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία.