Υπάρχει κάτι πιο όμορφο από το να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου κρασί στην αυλή ένα καλοκαιρινό βράδυ με φίλους; Η απάντηση είναι πιθανότατα όχι. Το θέμα είναι όμως πώς θα καταφέρεις να έχεις την ιδανική εμπειρία αν το κρασί είναι ζεστό; Το καλοκαίρι, με τις υψηλές θερμοκρασίες, μπορούν να αλλοιωθούν τα αρώματα και η φρεσκάδα του, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να το ευχαριστηθείς όπως θα έπρεπε.

Επομένως, είναι σημαντικό να το ψύξεις σωστά πριν το σερβίρεις και να διατηρήσεις τη θερμοκρασία του όσο βρίσκεται στο τραπέζι. Η ψύξη του κρασιού δεν χρειάζεται να σε αγχώνει. Δες εδώ όλα τα μυστικά. 

Πώς να παγώσεις σωστά το κρασί πριν το σερβίρισμα

Αν έχεις συντηρητή κρασιών ρύθμισέ τον 1-2 βαθμούς χαμηλότερα από την ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος, αφού η καλοκαιρινή θερμοκρασία θα ζεστάνει γρήγορα το ποτήρι. Αν πάλι δεν έχεις, το απλό ψυγείο δουλεύει άψογα για αφρώδη, λευκά, ροζέ και γλυκά κρασιά που πίνονται ιδανικά μεταξύ 6°C και 13°C.

Τα πιο πλούσια και «γεμάτα» λευκά ή ροζέ, μπορείς να τα αφήσεις λιγότερη ώρα στο ψυγείο ή να τα βγάλεις λίγο νωρίτερα για να έρθουν στη σωστή θερμοκρασία πριν το σερβίρισμα. 

Τα κόκκινα από την άλλη, μπορούν επίσης να μπουν στο ψυγείο για σύντομο χρόνο, ώστε να φτάσουν την ιδανική θερμοκρασία των 15°C-18°C χωρίς να παγώσουν υπερβολικά.

Αν θες μια γρήγορη λύση, υπάρχουν ειδικές συσκευές ταχείας ψύξης που μπορούν να φέρουν τη φιάλη στην ιδανική θερμοκρασία σε 3-5 λεπτά, ιδανικές για επαγγελματικές κάβες και εστιατόρια, αλλά και για το σπίτι όταν έχεις απρόσμενους καλεσμένους.

Πώς να διατηρήσεις το κρασί δροσερό στο τραπέζι

Όταν η φιάλη φτάσει στο τραπέζι, η σαμπανιέρα είναι ο καλύτερος σύμμαχος για αφρώδη, λευκά, ροζέ και γλυκά κρασιά. Ιδανικά, γέμισέ τη με πάγο και νερό και τοποθέτησε το μπουκάλι όρθιο ώστε να καλύπτεται μέχρι τα ¾ του ύψους του. Η αναλογία πάγου - νερού μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με το πόσο έντονη ψύξη θέλεις να κρατήσεις. 

Θυμήσου: μόνο με πάγο το κρασί δεν θα παγώσει σωστά. Αντίθετα, χρειάζεται και το νερό. Για τα κόκκινα κρασιά, προτίμησε ένα ειδικό jacket (παγοκύστη) που αγκαλιάζει το μπουκάλι, ώστε να διατηρείται δροσερό χωρίς να παγώνει υπερβολικά.


 

 

 

 

Αν το κρασί κρυώσει πολύ;

Μην ανησυχείς! Αν το κρασί παγώσει παραπάνω, αφαίρεσε το jacket ή βγάλε το μπουκάλι από τη σαμπανιέρα και άφησέ το να πάρει θερμοκρασία. Μόλις επανέλθει στο ιδανικό εύρος, το κρασί θα δείξει ξανά τον χαρακτήρα του και εσύ θα απολαύσεις το καλοκαίρι με την παρέα σου, με ένα ποτήρι κρασί  στο χέρι, στη σωστή θερμοκρασία.