Υλικά
  • 12 φύλλα λαζάνια
  • 600 γρ. κιμά χοιρινό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 1 πιπεριά τσίλι ή 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 50 ml κρασί κόκκινο
  • 500 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 200 γρ. τυρί τριμμένο

Primitivo με αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, πλούσια δομή και ισορροπία. Η πρόταση του WSPC: Neprica Primitivo Tormaresca

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα λαζάνια με χοιρινό κιμά και πικάντικη κόκκινη σάλτσα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 7 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε μπόλικο αλάτι, το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
  3. Προσθέτουμε τον κιμά, ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα, για περίπου 7 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  5. Σβήνουμε με το κρασί, ξύνουμε με μια ξύλινη κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας, ώστε ό,τι τυχόν έχει κολλήσει να ενσωματωθεί στη σάλτσα και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, αφήνοντας το αλκοόλ να εξατμιστεί.
  6. Ρίχνουμε τη ντομάτα και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  8. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε εναλλάξ σάλτσα, λαζάνια και τυρί, τελειώνοντας με σάλτσα και μια τελευταία στρώση τυριού.
  9. Ψήνουμε τα λαζάνια για 40-45 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
  10. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά (αν κόψουμε τα λαζάνια όσο είναι ακόμα πολύ ζεστά, τα κομμάτια θα διαλυθούν) και σερβίρουμε με φρέσκο μαϊντανό.
  • Αν θέλουμε πιο ζουμερή υφή, προσθέτουμε λίγη μπεσαμέλ ή κρέμα στο τελείωμα.
  • Το φαγητό αυτό είναι ιδανικό για προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα - έτσι γίνεται ακόμα πιο νόστιμο.