Υλικά
για 1-1.2 lt ζωμό περίπου
- κελύφη και κεφάλια από 500 γρ. γαρίδες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
- 2 κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένα
- 1 καρότο μεγάλο, σε χοντρές φέτες
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.γ. κόκκοι πιπεριού
- 1 κ.γ. αλάτι (προαιρετικά, ανάλογα με τη γεύση)
- 120 ml λευκό κρασί (προαιρετικά, για έξτρα νοστιμιά)
- 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 3-4 κοτσάνια μαϊντανού
- 1,5 lt νερό
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τον ζωμό γαρίδας, πρώτα τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια τα κελύφη και τα κεφάλια των γαρίδων. Σοτάρουμε για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να κοκκινίσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο, το καρότο, τα κοτσάνια μαϊντανού, το θυμάρι, τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού και αλάτι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας.
- Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ξύνοντας με την κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας.
- Προσθέτουμε το νερό, διορθώνουμε το αλάτι αν χρειάζεται, και σιγοβράζουμε για περίπου 45-50 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τους αφρούς που σχηματίζονται στην επιφάνεια.
- Όταν είναι έτοιμος ο ζωμός, τον σουρώνουμε. Αν δεν τον χρησιμοποιήσουμε αμέσως, τον φυλάμε σε αεροστεγή δοχεία και τον διατηρούμε στο ψυγείο έως 3 ημέρες ή στην κατάψυξη έως 3 μήνες.
- Για ακόμα πιο πλούσια γεύση, μπορούμε να ψήσουμε τα κεφάλια και τα κελύφη γαρίδας για λίγα λεπτά στον φούρνο πριν τα σοτάρουμε στην κατσαρόλα.
- Προσέχουμε να μην βράσουμε το ζωμό σε δυνατή φωτιά, γιατί μπορεί να βγει θολός.