Αν έχεις ακούσει τον όρο Sous Vide αλλά δεν έχεις ιδέα τι είναι, τότε βρίσκεσαι στο σωστό άρθρο. Αν πάλι ξέρεις ότι πρόκειται για τεχνική μαγειρικής αλλά είσαι απόλυτος ότι μόνο όσοι είναι επαγγελματίες σεφ μπορούν να το κατανοήσουν και να το εφαρμόσουν, τότε μείνε μαζί μου γιατί μπορεί να αλλάξεις άποψη. Ίσως, να σου ακούγεται περίπλοκος σαν όρος, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας από τους πιο ακριβείς και εύκολους τρόπους μαγειρέματος.
Τι σημαίνει όμως αυτός ο όρος;
Η τεχνική μαγειρέματος «sous vide» έλκει το όνομά της από τα γαλλικά. Σε ακριβή μετάφραση σημαίνει «υπό κενό». Ας δούμε όμως πώς ακριβώς λειτουργεί. Το κρέας, το ψάρι, τα λαχανικά ή ακόμα και τα φρούτα σφραγίζονται εν κενώ σε ειδική σακούλα. Μετά, μαγειρεύονται σε χαμηλή θερμοκρασία συνήθως μεταξύ 50°C και 85°C σε λουτρό νερού ή στον ατμό.
Η συσκευή που θα χρειαστείς
Για τη συγκεκριμένη τεχνική χρειάζεσαι μια συσκευή που ονομάζεται Roner. Το κόστος μιας μη επαγγελματικής συσκευής δεν είναι απαγορευτικό. Αποτελείται από έναν κεντρικό θερμαινόμενο κάδο στον οποίο βάζουμε νερό και μέσα σε αυτόν τοποθετούμε τις σακούλες με το κρέας ή το ψάρι που θέλουμε να μαγειρέψουμε. Οι σακούλες είναι, βέβαια, ειδικές, καθώς κατασκευάζονται με προδιαγραφές συγκεκριμένα για αυτό τον σκοπό. Έτσι, δεν περιέχουν πρόσθετα που μπορεί να μεταφερθούν στο φαγητό. Μέσα, μαζί με το κρέας ή το ψάρι που μαγειρεύεται μπαίνει και η μαρινάδα, σε στερεά ή υγρή μορφή. Η θερμοκρασία είναι σταθερή και έτσι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα αποτυχίας. Υπάρχει επίσης και χρονοδιακόπτης, που σε ειδοποιεί για τον χρόνο μαγειρέματος.
Μαρινάδες, βότανα και μπαχαρικά
Όλα τα μπαχαρικά, λάδια, και κάθε είδους μαρινάδες, μπορούν να απελευθερώσουν το πλήρες άρωμά τους στο φαγητό χάρη στην αεροστεγή τους συσκευασία. Όλα τα αρώματα και οι γεύσεις αναμειγνύονται εξαιρετικά. Είναι σαν να είναι όλα παγιδευμένα σε μια γευστική «φυλακή».
Μαγειρική με εγγύηση επιτυχίας
Ας μη γελιόμαστε. Το μαγείρεμα Sous-vide είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προετοιμάσετε λαχταριστά, ζουμερά και τέλεια μαγειρεμένα φαγητά, άσχετα αν δεν είστε επαγγελματίες και μαγειρεύετε στο σπίτι.
Η πιθανότητα αποτυχίας είναι μηδενική
Τα λαχανικά, πάντα παραμένουν τραγανά γεμάτα γεύση και χρώμα. Το ψάρι και το κρέας, παραμένουν ζουμερά και μαγειρεύονται απαλά. Σε αντίθεση με το ψήσιμο, ωστόσο, δεν εμφανίζεται το χρωματικό αποτέλεσμα που έχουμε μάθει να παίρνουμε από το συμβατικό μαγείρεμα. Έτσι το «τελείωμα» σε ένα τηγάνι δίνει το χρώμα που επιθυμούμε και καλή μας όρεξη.
Σκέψεις και συμπεράσματα
Σίγουρα η τεχνική Sous-Vide δεν είναι κάτι που θα αναζητήσει ή θα κάνει χρήση ο καθένας. Παρόλα αυτά, αν μέσα σου έχεις το μικρόβιο της μαγειρικής και ίσως ονειρεύεσαι να γίνεις master chef, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό.