Το αυγό είναι σίγουρα μία θρεπτική επιλογή που μπορεί να προστεθεί σε πολλές συνταγές, αλλά και να αποτελέσει βασικό υλικό ενός γεύματος, ακόμη και να καταναλωθεί και σκέτο, για παράδειγμα, στο πρωινό. Άλλοι το λατρεύουν και άλλοι δεν μπορούν καν να το καταναλώσουν, όμως σίγουρα, όσοι το επιλέγουν έχουν τον δικό τους τρόπο που θέλουν να το καταναλώνουν. Μελάτο, ακόμη πιο μελάτο, να τρέχει, ή εντελώς σφιχτό.

Τα έχουμε πει αυτά άλλωστε και μπορείς να πετύχεις ακριβώς το αυγό σου όπως σου αρέσει, με βάση τον τρόπο και τον χρόνο στον οποίο θα το βράσεις. Όμως η επιστήμη μίλησε πρόσφατα και για τον - αντικειμενικά - σωστό τρόπο να βράζει ένα αυγό και το παν εδώ είναι να του δώσεις χρόνο. Και συγκεκριμένα, όπως λένε… μισή ώρα! 

Μέσα και έξω από την κατσαρόλα 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον επιστήμονα Pellegrino Musto, που εργάζεται στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας στο Pozzuoli, το πρόβλημα είναι ότι ο κρόκος και το ασπράδι μαγειρεύονται σε δύο διαφορετικές θερμοκρασίες. Ο κρόκος απαιτεί μια θερμοκρασία μόλις 65°C για να μαγειρευτεί, ενώ το ασπράδι χρειάζεται περισσότερη θερμότητα, στους 85°C.

Επομένως, χρειάζεται μία μέση λύση, για δύο διαφορετικές ανάγκες. Δύσκολο το challenge! Ωστόσο, μην ανησυχείς, αφού οι ερευνητές ανακάλυψαν τώρα την τέλεια μέθοδο για το βράσιμο ενός αυγού και επιπλέον, έδειξαν ότι το αποτέλεσμα εκτός από πιο νόστιμο, είναι και καλύτερο για εμάς. 

Οι ερευνητές προσομοίωσαν αρχικά τη διαδικασία βρασμού χρησιμοποιώντας υπολογιστική ρευστοδυναμική (CFD). Η CFD είναι η επιστήμη που χρησιμοποιεί υπολογιστές για να προβλέψει πώς ρέουν τα υγρά και τα αέρια με βάση τους φυσικούς νόμους που τα διέπουν, όπως η διατήρηση της μάζας, της ορμής και της ενέργειας. Οι προσομοιώσεις πρότειναν μια νέα μέθοδο, η οποία περιλαμβάνει την εναλλαγή μεταξύ του μαγειρέματος του αυγού σε κατσαρόλα με βραστό νερό που διατηρείται στους 100°C και της τοποθέτησής του σε ένα χλιαρό μπολ που διατηρείται στους 30°C.

Για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα, το αυγό πρέπει να μεταφέρεται μεταξύ των δύο θερμοκρασιών κάθε 2 λεπτά για συνολική διάρκεια 32 λεπτών, οπότε μάλλον δεν ενδείκνυται για εσένα που βάζεις το αυγό να βράζει και παράλληλα το αφήνεις στη μοίρα του, τριγυρίζεις για δουλειές στο σπίτι, βλέπεις λίγη τηλεόραση, βάζεις και ένα πλυντήριο. 

Αυγό: Ο τέλειος τρόπος να το βράσεις

Αν όμως είσαι πρόθυμος να καταβάλλεις αυτή την προσπάθεια, θα έχεις ένα εξαιρετικό αυγό, όπως λένε οι επιστήμονες, τόσο όσον αφορά στην υφή και τη δομή του, όσο και τη γεύση του. Με μαλακό κρόκο μεν, αλλά σωστά βρασμένο και σφιχτό ασπράδι.

Ένας ακόμη λόγος να το δοκιμάσεις 

Ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η χημική ανάλυση αποκάλυψε ότι ο κρόκος των αυγών που έχουν βράσει έτσι περιείχε περισσότερες πολυφαινόλες - μια ομάδα μικροθρεπτικών συστατικών που βρίσκονται κυρίως στα φυτά και είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην υγεία -, σε σχέση με τα αυγά που μαγειρεύονται με άλλες μεθόδους. Αυτή η κατηγορία ενώσεων είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, συγκεκριμένων μορφών καρκίνου και νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Για σκέψου το λοιπόν.